Zupa ziemniaczana
- Ziemniaki późne (500 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 łyżki (50 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na zupę ziemniaczaną krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie rumiana dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę.
Całość zalej bulionem i 3 szklankami wody. Gotuj razem przez 5 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę, dodaj je do zupy. Całość dopraw solą, pieprzem, koperkiem i majerankiem. Gotuj 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przelej odrobinę zupy do małej miseczki i połącz ją z jogurtem, dobrze wymieszaj.
Wlej całość do garnka z zupą i doprowadź do zagotowania.
Gotową zupę podawaj z natką pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy ziemniaczanej
Zupa ziemniaczana, choć może wydawać się bardzo prosta i banalna, jest naprawdę smaczną potrawą, która nie tylko ładnie wygląda ale również dobrze smakuje. Ziemniaki, które stanowią jej podstawę w połączeniu z marchewką i natką pietruszki tworzą smaczną kompozycję, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom ziemniaków. Zupa ze względu na dużą ilość warzyw jest naprawdę sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na obiad lub szybką kolację. Jest tak dobra, że w ekspresowym czasie znika z talerzy, dlatego dobrze jest przygotować jej większą porcję.
Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić zupę ziemniaczaną, która smakuje wspaniale i jest prosta, lecz nie banalna, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego prosta lecz bardzo smaczna zupa, która skradnie serca wszystkich domowników. Jest bardzo lekkostrawna, dlatego sprawdzi się nawet dla osób z problemami z układem trawiennym. Ziemniaki będą również źródłem witaminy C, która wspiera działanie układu odpornościowego i jest silnie działającym przeciwutleniaczem. W połączeniu z marchewkami, które są świetnym źródłem beta karotenu i pietruszką, która zawiera wiele cennych związków, korzystnych dla zdrowia, tworzą naprawdę bardzo zdrową potrawę, która z powodzeniem może gościć na stole niezwykle często. Całość najlepiej podawać z natką, która również jest naprawdę zdrowa.
Przepis na zupę ziemniaczaną jest niezwykle prosty, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich i nieskomplikowanych dań. Można ją przygotować w ekspresowym tempie i będzie dobra nawet dla małych dzieci ze względu na bardzo łagodny smak i miękkie warzywa.
Kartoflanka, choć wydaje się opcją bardzo nudną, wcale tak nie jest. Z dodatkiem gęstego greckiego jogurtu jest bardzo kremowa i niesamowicie pożywna. Na pewno przypadnie do gustu także osobom na diecie redukcyjnej ze względu na dość duży udział białka i małą kaloryczność, a niezwykle dużą gęstość energetyczną.
Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować zupę ziemniaczaną, która jest bardzo prosta, a przy tym pyszna. To tradycyjna potrawa, która na pewno zasmakuje smakoszom klasycznej polskiej kuchni.
Alergeny w zupie ziemniaczanej
Lista alergenów dla zupy ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze zupy ziemniaczanej
Ta zupa to zdrowy i sycący posiłek. Ziemniaki, które są jej podstawą dostarczają witaminy C, która wzmacnia odporność.
Energia i białka
(169g)
Węglowodany
(169g)
Tłuszcze
(169g)
Witaminy
(169g)
Składniki mineralne
(169g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.