Zupa zagraj

Opublikowano: 12.12.2022 r., 11:26 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Talerz aromatycznej zupy z zagraj
Zupa zagraj
Ta smaczna zupa zagraj jest sycąca i łatwa do zrobienia. To najlepszy pomysł na pyszną zupę idealną na zimowe dni. Poznaj ten sprawdzony przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
372 kcal
Kcal w porcji
498 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Mąka orkiszowa (130 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę zagraj krok po kroku

Pokrój boczek w kostkę.

Zacznij smażyć na złoty kolor na patelni.

Do boczku dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku.

Obierz ziemniaki i marchewkę.

Umyte ziemniaki pokrój w nie za dużą kostkę, a marchewkę - w ćwierćplastry.

Dodaj warzywa do boczku i cebuli wraz z połową łyżeczki soli.

Duś wszystko pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut.

Zagotuj bulion.

Do bulionu dodaj podsmażone warzywa i gotuj 20 minut do miękkości warzyw.

W tym czasie zrób kluski. W osobnym garnku zagotuj wodę.

W misce wymieszaj mąkę, jajka oraz 1/4 łyżeczki soli.

Łyżką nabierz masę i łyżeczką zgarniaj niewielkie kluseczki do gotującej się wody (można także zgarniać masę bezpośrednio z miski). Gotuj kluski przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź kluski łyżką cedzakową.

Gdy zupa będzie ugotowana dopraw ją do smaku.

Wymieszaj zupę z kluskami.

Podawaj w misce i posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę zagraj
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat zupy zagraj

Ta smaczna zupa zagraj jest sycąca i łatwa do zrobienia. To najlepszy pomysł na pyszną zupę idealną na zimowe dni. Poznaj ten sprawdzony przepis. To jest dobra zupa, w której znajdziesz orkiszowe kluseczki, ziemniaki i marchewkę. Zupa zagraj z boczkiem i cebulą jest szybka i aromatyczna. Przepis na zupę zagraj łatwo i szybko przygotujesz na obiad dla całej rodziny. Znajdziesz w niej proste składniki. Ten sprawdzony przepis jest godny polecenia. Zobacz, jak zrobić zupę zagraj z boczkiem oraz cebulą – to najlepszy pomysł na obiad.

Zupa zagraj to gęsta i pyszna zupa. Przepis na zupę zagraj składa się z takich składników jak bulion, ziemniaki, marchewka, czosnek z boczkiem i cebulą podsmażone na złoty kolor. Do tego przygotowuje się kluski kładzione. Ta zupa jest smaczna, a do tego łatwa i szybka. Jak zrobisz zupę zagraj zdecydowanie możesz się nią najeść. Jest dobrym pomysłem na potrawę, która nasyci. Ta propozycja jest dobra zwłaszcza dla fanów boczku. Te smaczne połączenie składników sprawia, że ta zupa jest najlepsza. W takim sprawdzonym przepisie super jest to, że w zimie takie danie Cię rozgrzeje. Jeśli jej jeszcze nigdy nie próbowałeś, musisz to zmienić.

Użycie mąki orkiszowej pełnoziarnistej jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli zależy Ci na obniżeniu indeksu glikemicznego potrawy. Jeżeli zupę schłodzisz i odgrzejesz, również będzie miała niski indeks glikemiczny (ponieważ w ziemniakach powstaje skrobia oporna). Jeżeli masz wybór – jedz zupę po ochłodzeniu, a następnie odgrzaniu. Użycie mąki z pełnego ziarna dodatkowo zwiększa ilość witamin i minerałów, a także dostarcza o wiele więcej błonnika niż przy użyciu mąki wysokooczyszczonej. W zupie zagraj znajduje się boczek, który zawiera kwasy tłuszczowe nasycone. Nie należy ich jeść w nadmiarze, ponieważ sprzyjają powstawaniu miażdżycy oraz chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Jak zrobić zupę zagraj? Podsmaż składniki na złocisty kolor. Wtedy zupa będzie najlepsza. Do boczku pokrojonego w kostkę dodaj cebulę, ziemniaki, marchewkę i posiekany czosnek. Podsmażaj kilka minut i w międzyczasie nagrzej bulion. Do gorącego bulionu przełóż składniki znajdujące się na patelni i gotuj do miękkości. Podczas gotowania zupy przygotuj kluski. Do przepisu na zupę zagraj wykonuje się kluski kładzione. Połącz mąkę z jajkami i solą i ugotuj kluski. Kluski kładzione gotuj w osobnym garnku z wodą. Ugotowane kluski wymieszaj z zupą, gdy ta będzie już gotowa. Podawaj z natką pietruszki. Pyszna zupa jest już gotowa.

*Mąkę orkiszową można wymienić na inną dowolną.

Alergeny w zupie zagraj

Lista alergenów dla zupy zagraj przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy zagraj

na 100g gotowej potrawy

Zupa zawiera tłuszcz nasycony pochodzący z boczku. Nadmiar w diecie może sprzyjać powstawaniu m.in. miażdżycy. Kluski z mąki pełnoziarnistej obniżają indeks glikemiczny potrawy i dostarczają większą ilość błonnika oraz witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(498g)
Energia (kcal)
74.80
372.48
Białko (g)
4.72
23.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(498g)
Węglowodany (g)
6.04
30.08
Węglowodany przyswajalne (g)
5.10
25.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
4.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(498g)
Tłuszcz (g)
3.52
17.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.47
7.34
Tłuszcze nienasycone (g)
2.04
10.17
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
7.21
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.97
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.30
116.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(498g)
Witamina A (µg (mcg))
34.73
172.97
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.68
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.42
12.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.53
Witamina E (mg)
0.12
0.62
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.81
33.89
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.37
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
5.82
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.51
22.43
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
277.89
1383.91
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(498g)
Sód (mg)
397.23
1978.21
Potas (mg)
117.07
582.99
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.17
50.63
Fosfor (mg)
50.26
250.30
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.75
33.59
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
2.16
Cynk (mg)
0.39
1.96
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy zagraj 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy zagraj

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka orkiszowa
130 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
80.00