Zupa zacierkowa
- Bulion drobiowy - 6 szklanek (1500 g)
- Ziemniaki średnie - 7 średniach sztuk (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na zupę zacierkową krok po kroku
Warzywa z gotowania bulionu pokrój w średnią kostkę i odłóż na później.
Zacznij podgrzewać bulion.
Ziemniaki obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę jak pozostałe warzywa.
Ziemniaki przełóż do gotującego się bulionu i dodaj czosnek.
Gotuj aż ziemniaki będą al dente.
Kiedy ziemniaki będą się gotować przygotuj zacierkę.
W misce zagnieć elastyczne ciasto z mąki, jajek i szczypty soli.
Ciasto porwij na małe kawałki i oprósz mąką aby się nie posklejały.
Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodaj zacierkę do zupy.
Zamieszaj i gotuj aż kluseczki wypłynął na powierzchnię.
Dodaj wcześniej pokrojone warzywa.
Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Więcej informacji na temat zupy zacierkowej
Zupa zacierkowa to specyficzny rodzaj zupy jarzynowej lub rosołu. Składa się z pysznego bulionu mięsnego lub warzywnego z dodatkiem kawałków warzyw oraz delikatnej zacierki w postaci małych kluseczek.
Zupę zacierkową możesz wykonać na rosole drobiowym, wykorzystasz wtedy wszystkie warzywa z gotowania rosołu do przygotowania zupy. Zupę możesz przygotować także w wersji bez mięsa, na wodzie z dodatkiem startych warzyw. Zupę zacierkową przygotowuje się z ziemniakami pokrojonymi w kostkę oraz startą lub również pokrojoną w kostkę marchewką, selerem, pietruszką z dodatkiem pora i cebuli oraz przypraw. Zupę przyprawia się solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy możesz dodać także skwarki z boczku pod warunkiem, że nie ma być ona łatwo strawna. Zupa zacierkowa w wersji bez skwarek jest daniem, które dobrze sprawdza się w trakcie stosowania diety łatwo strawnej, jest także odpowiednia dla dzieci oraz osób starszych. Sprawdzi się też w trakcie przeziębienia, grypy czy chorób górnego układu oddechowego oraz w trakcie rekonwalescencji. Przepis na zupę zacierkową jest łatwy w przygotowaniu dzięki czemu możesz przygotować ją na szybki posiłek. Zacierki do zupy przygotujesz zaledwie z paru składników a dokładny przepis na zacierki do rosołu czy zupy znajdziesz w przepisie na zupę zacierkową. Zacierki wykorzystasz nie tylko do rosołu, możesz dodać ją do klasycznej zupy jarzynowej, zupy pomidorowej, zupy ziemniaczanej, kalafiorowej, gulaszowej, dyniowej, fasolowej, krupniku, szparagowej, ogonowej, pieczarkowej, grzybowej czy mlecznej. Zacierka oprócz dodatkowego smaku i struktury w zupie sprawia, że jest ona gęstsza i bardziej sycąca. Zacierki możesz wykonać z mąki pszennej o niskim typie, takiej jak tortowa, ale również na mące pełnoziarnistej. Nie musisz się także ograniczać do wykorzystania jedynie mąki pszennej, z powodzeniem wykonasz ją z mąki żytniej, orkiszowej, kukurydzianej, kokosowej czy gryczanej.
Zupa zacierkowa jest fajną propozycją na pyszny i sycący posiłek nie tylko w trakcie choroby, ale także na co dzień.
Alergeny w zupie zacierkowej
Lista alergenów dla zupy zacierkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy zacierkowej
Zupa zacierkowa jest bogatą w warzywa korzeniowe zupą z dodatkiem drobniutkich kluseczek, które tworzą zacierkę. Zupa jest idealna dla dzieci, osób starszych i osób będących w trakcie rekonwalescencji.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.