Przepis na zupę zacierkową krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duży garnek, miska, łyżka

Warzywa z gotowania bulionu pokrój w średnią kostkę i odłóż na później.

Zacznij podgrzewać bulion.

Ziemniaki obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę jak pozostałe warzywa.

Ziemniaki przełóż do gotującego się bulionu i dodaj czosnek.

Gotuj aż ziemniaki będą al dente.

Kiedy ziemniaki będą się gotować przygotuj zacierkę.

W misce zagnieć elastyczne ciasto z mąki, jajek i szczypty soli.

Ciasto porwij na małe kawałki i oprósz mąką aby się nie posklejały.

Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodaj zacierkę do zupy.

Zamieszaj i gotuj aż kluseczki wypłynął na powierzchnię.

Dodaj wcześniej pokrojone warzywa.

Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Zupa zacierkowa podana w białej misce, obok miseczki położona jest włoszczyzna
Zupa zacierkowa
Koszt przygotowania dania
37.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
147 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
82

Zupa zacierkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie zacierkowej

Zupa zacierkowa to specyficzny rodzaj zupy jarzynowej lub rosołu. Składa się z pysznego bulionu mięsnego lub warzywnego z dodatkiem kawałków warzyw oraz delikatnej zacierki w postaci małych kluseczek.

Zupę zacierkową możesz wykonać na rosole drobiowym, wykorzystasz wtedy wszystkie warzywa z gotowania rosołu do przygotowania zupy. Zupę możesz przygotować także w wersji bez mięsa, na wodzie z dodatkiem startych warzyw. Zupę zacierkową przygotowuje się z ziemniakami pokrojonymi w kostkę oraz startą lub również pokrojoną w kostkę marchewką, selerem, pietruszką z dodatkiem pora i cebuli oraz przypraw. Zupę przyprawia się solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do zupy możesz dodać także skwarki z boczku pod warunkiem, że nie ma być ona łatwo strawna. Zupa zacierkowa w wersji bez skwarek jest daniem, które dobrze sprawdza się w trakcie stosowania diety łatwo strawnej, jest także odpowiednia dla dzieci oraz osób starszych. Sprawdzi się też w trakcie przeziębienia, grypy czy chorób górnego układu oddechowego oraz w trakcie rekonwalescencji. Przepis na zupę zacierkową jest łatwy w przygotowaniu dzięki czemu możesz przygotować ją na szybki posiłek. Zacierki do zupy przygotujesz zaledwie z paru składników a dokładny przepis na zacierki do rosołu czy zupy znajdziesz w przepisie na zupę zacierkową. Zacierki wykorzystasz nie tylko do rosołu, możesz dodać ją do klasycznej zupy jarzynowej, zupy pomidorowej, zupy ziemniaczanej, kalafiorowej, gulaszowej, dyniowej, fasolowej, krupniku, szparagowej, ogonowej, pieczarkowej, grzybowej czy mlecznej. Zacierka oprócz dodatkowego smaku i struktury w zupie sprawia, że jest ona gęstsza i bardziej sycąca. Zacierki możesz wykonać z mąki pszennej o niskim typie, takiej jak tortowa, ale również na mące pełnoziarnistej. Nie musisz się także ograniczać do wykorzystania jedynie mąki pszennej, z powodzeniem wykonasz ją z mąki żytniej, orkiszowej, kukurydzianej, kokosowej czy gryczanej.

Zupa zacierkowa jest fajną propozycją na pyszny i sycący posiłek nie tylko w trakcie choroby, ale także na co dzień.

Wartości odżywcze zupy zacierkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Białko
2.19 g
5.47 g

Węglowodany w zupie zacierkowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
10.98 g
27.45 g
Węglowodany przyswajalne
10.37 g
25.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
1.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.68 g
1.71 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
0.88 g
Tłuszcze nienasycone
0.33 g
0.83 g
Tłuszcze jednonasycone
0.19 g
0.48 g
Tłuszcze wielonasycone
0.14 g
0.35 g
Cholesterol
18.91 mg
47.29 mg

Witaminy w przepisie na zupę zacierkową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
7.58 µg (mcg)
18.95 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina C
4.40 mg
11.01 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina E
0.08 mg
0.20 mg
Retinol
7.58 µg (mcg)
18.95 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.26 mg
Niacyna
0.96 mg
2.41 mg
Foliany
21.49 µg (mcg)
53.73 µg (mcg)
Beta karoten
0.89 µg (mcg)
2.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę zacierkową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
247.94 mg
619.86 mg
Potas
120.80 mg
301.99 mg
Wapń
9.96 mg
24.91 mg
Fosfor
32.35 mg
80.87 mg
Magnez
7.67 mg
19.19 mg
Żelazo
0.94 mg
2.35 mg
Cynk
0.23 mg
0.58 mg
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Mangan
0.11 mg
0.27 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy zacierkowej 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie zacierkowej

Lista alergenów dla zupy zacierkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zupy zacierkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Ziemniaki średnie
500 g
7 średniach sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
58.30
Jak oceniasz przepis na zupę zacierkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób