Zupa zacierkowa
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Bulion drobiowy, ziemniaki, czosnek, mąka i jajko - to baza na klasyczną zupę zacierkową. Z tych prostych, ale konkretnych składników powstanie aromatyczna, sycąca potrawa, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Zacierki zrobione z mąki i jajek dodają zupie specjalnego charakteru, a ziemniaki i czosnek wzmacniają smak.
Składniki dla 9 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g (6 szklanek)
- Ziemniaki średnie - 500 g (7 średniach sztuk)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, miska, łyżka
Przepis krok po kroku
- Warzywa z gotowania bulionu pokrój w średnią kostkę i odłóż na później.
- Zacznij podgrzewać bulion.
- Ziemniaki obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę jak pozostałe warzywa.
- Ziemniaki przełóż do gotującego się bulionu i dodaj czosnek.
- Gotuj aż ziemniaki będą al dente.
- Kiedy ziemniaki będą się gotować przygotuj zacierkę.
- W misce zagnieć elastyczne ciasto z mąki, jajek i szczypty soli.
- Ciasto porwij na małe kawałki i oprósz mąką aby się nie posklejały.
- Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodaj zacierkę do zupy.
- Zamieszaj i gotuj aż kluseczki wypłynął na powierzchnię.
- Dodaj wcześniej pokrojone warzywa.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Komentarz dietetyka
Zupa zacierkowa jest bogatą w warzywa korzeniowe zupą z dodatkiem drobniutkich kluseczek, które tworzą zacierkę. Zupa jest idealna dla dzieci, osób starszych i osób będących w trakcie rekonwalescencji.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki