Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Opublikowano: 09.07.2021 r., 14:21 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Fantastyczna zupa idealna na wiosnę i lato, gdy sezon na fasolkę szparagową i młode ziemniaczki jest w pełni. Pyszna, aromatyczna zupa z żółtej fasolki szparagowej.
Przygotowanie 40 min
184 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Masło klarowane (10 g)
  • Cebula (100 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Ziemniaki młode (300 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Fasolka szparagowa (350 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, koper
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z żółtej fasolki szparagowej krok po kroku

Do dużego garnka dodaj masło.

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kostkę: marchew i pietruszkę w mniejszą, a ziemniaki w większą.

Pora obierz z wierzchnich liści, utnij korzenie, umyj i pokrój w plastry.

Wszystkie pokrojone warzywa dodaj do garnka i zacznij podsmażać na maśle. Dodaj trochę soli i smaż około 5-7 minut, aż warzywa troszeczkę zmiękną.

Po tym czasie zagotuj bulion, dolej do garnka zagotuj go z warzywami.

W tym czasie fasolkę pozbaw końcówek. Umyj ją, podziel na pół i dodaj do bulionu i warzyw. Gotuj całość aż fasolka zmięknie (około 20 minut).

Jak fasolka będzie miękka wyłącz gaz. Dopraw szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Wlej śmietankę i wymieszaj.

Podawaj zupę ze świeżym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę z żółtej fasolki szparagowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat zupy z żółtej fasolki szparagowej

Fantastyczna zupa idealna na wiosnę i lato, gdy sezon na fasolkę szparagową i młode ziemniaczki jest w pełni. Pyszna, aromatyczna zupa z żółtej fasolki szparagowej. Zupa będzie idealna dla dzieci. Jest łagodna, ale za razem aromatyczna. Zupę warto zrobić jak tylko zacznie się fasolka szparagowa. Wtedy będzie naprawdę pełna wspaniałego smaku, którego nic nie zastąpi. Zupa sama w sobie nie potrzebuje dodatków. Ziemniaki już dają duże uczucie sytości. Można ją zjeść też z pieczywem – smakuje bardzo dobrze.

Zupę bardzo łatwo się robi. Jest pełna pysznych warzyw, dzięki którym potrawa jest bardzo smaczna. Najlepiej smakuje zupa ze świeżych warzyw. Fasolka szparagowa ma swój sezon krótki czas w roku. W pozostałym okresie jest dostępna fasolka mrożona. Mrożone warzywa są super, jeśli chce się przygotować coś poza sezonem. Bez obaw, warzywa mrożone są polecane w menu.

Przepis ma średni indeks glikemiczny. Jest to przepis bezglutenowy, więc osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu mogą spokojnie go zrobić. Nie trzeba dodawać do zupy mąki. Zupa nie ma bardzo dużej ilości białka. Możesz zwiększyć jego ilość poprzez dodanie do zupy wkładki w postaci mięsa. Najlepsze rodzaje, które są najbardziej polecane to mięso drobiowe lub cielęcina. Jest to mięso stosunkowo chude i zawierające dużą ilość białka. Śmietanka ma sporo kwasów tłuszczowych nasyconych i sporo kilokalorii, więc jeśli ograniczasz je w diecie to można z powodzeniem użyć jogurtu naturalnego.

Trzeba wiedzieć, że jogurt przed dodaniem do zupy należy zahartować. Jest to ważne, ponieważ dodając zimny jogurt do gorącej zupy kończy się to zważeniem jogurtu. By zahartować jogurt należy dodawać do niego stopniowo gorącą zupę i za każdym razem dobrze wymieszać. Jak jogurt będzie zahartowany dodaj go do zupy i wymieszaj. Koniecznie pamiętaj o tym, by dodając jogurt nie należy zupy już gotować. Trzeba robić to jak zupa jest już ugotowana. Śmietanka nie musi być hartowana. Ładnie rozprowadza się w całej zupie i nie powstają grudki.

Alergeny w zupie z żółtej fasolki szparagowej

Lista alergenów dla zupy z żółtej fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy z żółtej fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa jest dobrą propozycją dla każdego. Jest lekka, ale zawiera średni indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
51.90
184.24
Białko (g)
1.24
4.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
6.05
21.46
Węglowodany przyswajalne (g)
4.93
17.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
3.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
2.75
9.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.54
9.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.21
0.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.15
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.34
8.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
50.07
177.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.43
22.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.85
13.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.00
35.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
469.20
1665.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
179.09
635.76
Potas (mg)
136.73
485.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.67
59.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
21.62
76.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.03
35.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.16
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z żółtej fasolki szparagowej 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z żółtej fasolki szparagowej

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ziemniaki młode
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Fasolka szparagowa
350 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.90
Za 350 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
67.00