Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
- Żołądki drobiowe (500 g)
- Udko kurczaka ze skórą - 2 sztuki (500 g)
- Marchewka (75 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka (50 g)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Masło (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (15 g)
Przepis na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki krok po kroku
Umyj i oczyść żołądki. Pokrój je w paseczki o szerokości około 1 cm.
Zalej żołądki zimną wodą i zagotuj do zmiany koloru (kilka minut).
Odlej wodę i zalej żołądki świeżą, zimną wodą (około 1,5 l).
Dodaj łyżkę soli, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 kulek pieprzu. Gotuj 20 minut od zagotowania wody.
Po tym czasie dodaj umytego kurczaka, obrane i pokrojone w dużą kostkę marchewkę oraz pietruszkę, pokrojoną drobniej cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Całość gotuj około godzinę do miękkości mięsa.
Ugotowanego i miękkiego kurczaka wyjmij z zupy, obierz ze skóry i usuń kości.
Mięso podziel na mniejsze części i dodaj do zupy.
Zupę dopraw papryką, majerankiem, solą, pieprzem.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i chwilę podsmaż do złotego koloru.
Zasmażkę dodaj do zupy i wymieszaj. Gotuj 2 minuty i gotowe.
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Gęsie pipki
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Krupnik na żołądkach
-
Żołądki z kurczaka
-
Gulasz z żołądków kaczych
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Żołądki w galarecie
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe
Więcej informacji na temat zupy z żołądków drobiowych a la flaczki
Spróbuj tego prostego przepisu na pyszną zupę. Jest to zupa z żołądków drobiowych a la flaczki. Ma dużo mięsa, jest szybka, łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki to świetny pomysł na dobrą alternatywę dla tradycyjnych flaków. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiej potrawy, koniecznie ją wypróbuj. Zobacz, jak zrobić zupę z żołądków drobiowych a la flaczki. Jest idealna na zimne, jesienne dni, ponieważ świetnie rozgrzewa i jest niesamowicie sycąca.
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki jest doskonałym pomysłem na ugotowanie innej wersji flaków. Flaki (tradycyjne) to zupa, która nie każdemu smakuje. Wręcz zdania między ludźmi są bardzo podzielone. Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki jest trochę delikatniejsza i zapach nie jest tak intensywny. Konsystencja zupy jest bardzo podobna do flaków. Przepis na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki zawiera sporą ilość mięsa (żołądki drobiowe oraz uda z kurczaka). Do tego dodaje się cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Koniecznie dodaj majeranek i paprykę słodką. Jak zrobisz zupę z żołądków drobiowych a la flaczki podawaj ją ze świeżym pieczywem. Taki zestaw jest najsmaczniejszy.
Taki prosty przepis na zupę to szybki pomysł na pyszne, rozgrzewające danie. Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki to coś, czego musisz spróbować. Jak zrobić zupę z żołądków drobiowych a la flaczki? Przygotuj mięso – żołądki trzeba oczyścić i umyć. Do przepisu na zupę z żołądków drobiowych a la flaczki należy je pokroić w paseczki. Powinny mieć około centymetr szerokości i przypominać tradycyjne flaki. Żołądki drobiowe podgotuj w wodzie, następnie ponownie je umieść w wodzie wraz z przyprawami i gotuj. Dodaj mięso z kurczaka (warto je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny) oraz warzywa. Wszystko trzeba gotować około godzinę, chociaż czas może się wydłużyć lub skrócić. Sugeruj się tym, by mięso było miękkie. Po ugotowaniu wyjmij kurczaka i dodaj do zupy, podzielone w paski (najlepiej widelcem) mięso. Dodaj też koncentrat, przyprawy i zrób zasmażkę z masła i mąki. Po dodaniu zasmażki dopraw do smaku. Zupa ma być aromatyczna i pyszna. Gotuj około 2 minuty i można już jeść. To prosty przepis na smaczną zupę na obiad.
*Tak przygotowana zupa jest szybka i aromatyczna. Zamiast wody można wykorzystać bulion. Będzie miała jeszcze więcej smaku. Doprawiaj według uznania. Jeżeli lubisz bardziej ostre dania, można dodać paprykę ostrą. Dodatkowo świetnie rozgrzeje w chłodny dzień.
Alergeny w zupie z żołądków drobiowych a la flaczki
Lista alergenów dla zupy z żołądków drobiowych a la flaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zupy z żołądków drobiowych a la flaczki
Żołądki drobiowe to podroby, które zawierają wiele składników mineralnych i witamin. Znajduje się w nich między innymi żelazo i kwas foliowy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, podrobów nie zaleca się dzieciom poniżej 3. roku życia.
Energia i białka
(338g)
Węglowodany
(338g)
Tłuszcze
(338g)
Witaminy
(338g)
Składniki mineralne
(338g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.