Zupa z żołądków drobiowych
- Żołądki drobiowe (800 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Seler korzeniowy - 1/2 sztuki (150 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (120 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na zupę z żołądków drobiowych krok po kroku
Żołądki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Warzywa umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło rozpuść w garnku, dodaj żołądki i podsmaż krótko, wlej do garnka około litra wody.
Całość doprowadź do wrzenia, dopraw zupę do smaku i dodaj warzywa.
Gotuj całość do miękkości.
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Gęsie pipki
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Krupnik na żołądkach
-
Żołądki z kurczaka
-
Gulasz z żołądków kaczych
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Żołądki w galarecie
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe
Więcej informacji na temat zupy z żołądków drobiowych
Zupa z żołądków drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów.
Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.
Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z serc wieprzowych bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na zupę z żołądków drobiowych.
Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.
Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.
Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.
Zatem, jak zrobić zupę z żołądków drobiowych?
W pierwszej kolejności żołądki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuść w garnku, dodaj żołądki i podsmaż krótko, wlej do garnka około litra wody. Następnie, całość doprowadź do wrzenia, dopraw zupę do smaku i dodaj warzywa. Gotuj całość do miękkości.
Nasza szybka i pyszna zupa z żołądków kurzych jest dobra do spożycia.
Zupa z żołądków będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny.
Jeśli wolisz bardziej gęste zupy, dodaj odrobinę mąki pszennej, pamiętaj tylko, że zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w zupie z żołądków drobiowych
Lista alergenów dla zupy z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
W przepisie na zupę z żołądków drobiowych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze zupy z żołądków drobiowych
Do zupy z żołądków idealnie sprawdzi się cała włoszczyzna. Śmiało możesz jej użyć.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.