Zupa z trawą cytrynową

Opublikowano: 14.03.2022 r., 9:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z trawą cytrynową podana w miseczce.
Zupa z trawą cytrynową
Zupa z trawą cytrynową to wspaniała propozycja na aromatyczną zupę w stylu tajskim. Zupa może zostać podana na wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
517 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Cukinia pół małej sztuki (200 g)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Ryż jaśminowy (300 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa z trawą cytrynową krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Pokrój cukinię w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kurczaka i podsmaż.

Dodaj także cukinię, posiekaną papryczkę chilli, liść laurowy, ziele angielskie i trawę cytrynową.

Wlej mleko kokosowe i wodę.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy.

Posiekaj szczypior.

Zupę podawaj w miseczce z dodatkiem ryżu i szczypiorku.

Jak oceniasz przepis na zupa z trawą cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z trawą cytrynową

Zupa z trawą cytrynową to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest także ciekawą potrawą, którą można podać podczas spotkania ze znajomymi w większym gronie. Możesz dowolnie modyfikować składniki i zmieniać dzięki temu całkowicie charakter zupy. Przepis na zupę z trawą cytrynową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, mleko kokosowe, trawa cytrynowa, papryczka chilli, szczypior, cebula, cukinia, ryż jaśminowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić zupę z trawą cytrynową? Pierś z kurczaka pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Pokrój cukinię w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i podsmaż. Dodaj także cukinię, posiekaną papryczkę chilli, liść laurowy, ziele angielskie i trawę cytrynową. Wlej mleko kokosowe i wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy. Posiekaj szczypior. Zupę podawaj w miseczce z dodatkiem ryżu i szczypiorku.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach. Jest warzywem sezonowym, spotkać można ją w różnych kształtach oraz kolorach. Jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Jest nisko kaloryczna i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma także właściwości antynowotworowe. Wywiera dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Cukinii nie powinny spożywać osoby z chorobami nerek oraz z problemami żołądkowymi. Cukinia świetnie sprawdza się także jako dodatek do słodkich wypieków.

Podsumowując pyszna orientalna zupa z kurczakiem świetnie sprawdzi się podana na obiad. Zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa może zostać wzbogacona także ulubionymi warzywami lub innym rodzajem mięsa.

Alergeny w zupie z trawą cytrynową

Lista alergenów dla zupy z trawą cytrynową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupa z trawą cytrynową

Wartości odżywcze zupy z trawą cytrynową

na 100g gotowej potrawy

Zupa z trawą cytrynową to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest bogata w składniki mineralne i witaminy. Zupa zawiera średnią ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
161.58
517.06
Białko (g)
8.02
25.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
21.30
68.17
Węglowodany przyswajalne (g)
6.08
19.45
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
4.89
15.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
4.06
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
11.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
8.03
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
3.33
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.27
68.05
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
13.76
44.03
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.81
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.41
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.33
13.84
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.10
25.92
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.54
8.11
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.73
34.33
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
68.67
219.75
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
76.77
245.65
Potas (mg)
174.35
557.93
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.27
106.45
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
114.14
365.25
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.97
47.92
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.75
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.05
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z trawą cytrynową 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z trawą cytrynową

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukinia
200 g
pół małej sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Ryż jaśminowy
300 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
40.00