Przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano
To będzie niezbędne
garnek

Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, por, seler, ziemniaki oraz cebulę. Warzywa gotujemy do miękkości.

Następnie płuczemy soczewice, najlepiej 3 razy.

Dodajemy ją do garnka. Doprawiamy zupę.

Całość gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.

Na koniec dodajemy do zupy passatę pomidorową i gotujemy ją jeszcze kilka minut.

Zupa z soczewicy z ziemniakami w misce
Zupa z soczewicy z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
41.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
258 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Zupa z soczewicy z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z soczewicy z ziemniakami

Pyszna zupa z soczewicy z ziemniakami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym z soczewicą i ziemniakami jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zupa zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zupę z soczewicy z ziemniakami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do garnka wlewamy bulion. Dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, por, seler, ziemniaki oraz cebulę. Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie płuczemy soczewice, najlepiej 3 razy. Dodajemy ją do garnka. Doprawiamy zupę. Całość gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodajemy do zupy passatę pomidorową i gotujemy ją jeszcze kilka minut.

Sprawdzony przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Smaczna zupa z soczewicą czerwoną odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze zupy z soczewicy z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
51.72 kcal
258.61 kcal
Białko
2.54 g
12.72 g

Węglowodany w zupie z soczewicy z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
10.32 g
51.59 g
Węglowodany przyswajalne
8.78 g
43.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
7.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
0.26 g
1.29 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.50 g
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.79 g
Tłuszcze jednonasycone
0.05 g
0.24 g
Tłuszcze wielonasycone
0.11 g
0.56 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę z soczewicy z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
26.87 µg (mcg)
134.35 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.71 mg
28.55 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.79 mg
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.17 mg
Niacyna
0.51 mg
2.57 mg
Foliany
22.22 µg (mcg)
111.11 µg (mcg)
Beta karoten
271.94 µg (mcg)
1359.72 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę z soczewicy z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
183.17 mg
915.83 mg
Potas
192.24 mg
961.20 mg
Wapń
13.69 mg
68.43 mg
Fosfor
43.50 mg
217.50 mg
Magnez
12.83 mg
64.17 mg
Żelazo
0.95 mg
4.73 mg
Cynk
0.39 mg
1.93 mg
Miedź
0.15 mg
0.74 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z soczewicy z ziemniakami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z soczewicy z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy z soczewicy z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy z soczewicy z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Passata pomidorowa
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koszt składników
73.00
Jak oceniasz przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób