Zupa z soczewicy z ziemniakami

Opublikowano: 29.04.2022 r., 16:02 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa soczewicowa z ziemniakami
Zupa z soczewicy z ziemniakami
Zupa z soczewicą i z ziemniakami to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Warto ją spróbować!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
258 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Marchewka (50 g)
  • Por (100 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Soczewica czerwona (200 g)
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Passata pomidorowa (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami krok po kroku

Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, por, seler, ziemniaki oraz cebulę. Warzywa gotujemy do miękkości.

Następnie płuczemy soczewice, najlepiej 3 razy.

Dodajemy ją do garnka. Doprawiamy zupę.

Całość gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.

Na koniec dodajemy do zupy passatę pomidorową i gotujemy ją jeszcze kilka minut.

Jak oceniasz przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat zupy z soczewicy z ziemniakami

Pyszna zupa z soczewicy z ziemniakami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym z soczewicą i ziemniakami jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zupa zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zupę z soczewicy z ziemniakami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do garnka wlewamy bulion. Dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, por, seler, ziemniaki oraz cebulę. Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie płuczemy soczewice, najlepiej 3 razy. Dodajemy ją do garnka. Doprawiamy zupę. Całość gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodajemy do zupy passatę pomidorową i gotujemy ją jeszcze kilka minut.

Sprawdzony przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Smaczna zupa z soczewicą czerwoną odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w zupie z soczewicy z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy z soczewicy z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy z soczewicy z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Zupa ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
51.72
258.61
Białko (g)
2.54
12.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.32
51.59
Węglowodany przyswajalne (g)
8.78
43.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
7.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.26
1.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.56
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
26.87
134.35
Witamina B6 (mg)
0.12
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.71
28.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.79
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.36
Ryboflawina (mg)
0.03
0.17
Niacyna (mg)
0.51
2.57
Foliany (µg (mcg))
22.22
111.11
Beta karoten (µg (mcg))
271.94
1359.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
183.17
915.83
Potas (mg)
192.24
961.20
Wapń (mg)
13.69
68.43
Fosfor (mg)
43.50
217.50
Magnez (mg)
12.83
64.17
Żelazo (mg)
0.95
4.73
Cynk (mg)
0.39
1.93
Miedź (mg)
0.15
0.74
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z soczewicy z ziemniakami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z soczewicy z ziemniakami

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Passata pomidorowa
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koszt składników
73.00