Zupa z soczewicy z ziemniakami
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Marchewka (50 g)
- Por (100 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Cebula (100 g)
- Soczewica czerwona (200 g)
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Passata pomidorowa (150 g)
Przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami krok po kroku
Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, por, seler, ziemniaki oraz cebulę. Warzywa gotujemy do miękkości.
Następnie płuczemy soczewice, najlepiej 3 razy.
Dodajemy ją do garnka. Doprawiamy zupę.
Całość gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Na koniec dodajemy do zupy passatę pomidorową i gotujemy ją jeszcze kilka minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat zupy z soczewicy z ziemniakami
Pyszna zupa z soczewicy z ziemniakami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym z soczewicą i ziemniakami jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zupa zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zupę z soczewicy z ziemniakami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do garnka wlewamy bulion. Dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, por, seler, ziemniaki oraz cebulę. Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie płuczemy soczewice, najlepiej 3 razy. Dodajemy ją do garnka. Doprawiamy zupę. Całość gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodajemy do zupy passatę pomidorową i gotujemy ją jeszcze kilka minut.
Sprawdzony przepis na zupę z soczewicy z ziemniakami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Smaczna zupa z soczewicą czerwoną odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w zupie z soczewicy z ziemniakami
Lista alergenów dla zupy z soczewicy z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy z soczewicy z ziemniakami
Zupa ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.