Zupa z soczewicy z pomidorami
- Soczewica czerwona (60 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 zabki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (60 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulę.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż przez minutę.
Do garnka dodaj suchą soczewicę, szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki curry oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do garnka wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości soczewicy).
Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod delikatnie uchyloną pokrywką. Zupę od czasu do czasu zamieszaj.
Zupę odstaw z ognia, zapraw śmietanę i dodaj ją do zupy. Całość dokładnie wymieszaj.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Zupę podawaj w talerzach posypaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy z soczewicy z pomidorami
Zupa z soczewicy z pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych. Sprawdzony przepis na zupę z soczewicy z pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: soczewica czerwona, pomidory w puszce, bulion drobiowy, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, śmietanka 30%, natka pietruszki, sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra oraz curry. Do wykonania pysznego dania możesz wykorzystać również świeże pomidory.
A jak zrobić zupę z soczewicy z pomidorami? W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż przez minutę. Do garnka dodaj suchą soczewicę i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości soczewicy). Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod delikatnie uchyloną pokrywką. Zupę od czasu do czasu zamieszaj. Zupę odstaw z ognia, zapraw śmietanę i dodaj ją do zupy. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj w talerzach posypaną natką pietruszki.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwszą i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera małe ilości tłuszczu. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.
Podsumowując wiesz już jak ugotować pyszną zupę z soczewicy z dodatkiem pomidorów. Pyszne danie strączkowe świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Zupę najlepiej podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie z soczewicy z pomidorami
Lista alergenów dla zupy z soczewicy z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy z soczewicy z pomidorami
Zupa z soczewicy z pomidorami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Stanowi ona doskonałe źródło białka roślinnego i świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.