Zupa z soczewicy z pomidorami

Opublikowano: 19.10.2024 r., 15:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czerwona miska zupa soczewicowa
Zupa z soczewicy z pomidorami
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj przepis na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Jest bardzo pożywna i na pewno zasmakuje niejednej osobie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 35 min
376 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Soczewica czerwona (60 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 zabki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (60 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulę.

Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż przez minutę.

Do garnka dodaj suchą soczewicę, szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki curry oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do garnka wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości soczewicy).

Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod delikatnie uchyloną pokrywką. Zupę od czasu do czasu zamieszaj.

Zupę odstaw z ognia, zapraw śmietanę i dodaj ją do zupy. Całość dokładnie wymieszaj.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Zupę podawaj w talerzach posypaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę z soczewicy z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy z soczewicy z pomidorami

Zupa z soczewicy z pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych. Sprawdzony przepis na zupę z soczewicy z pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: soczewica czerwona, pomidory w puszce, bulion drobiowy, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, śmietanka 30%, natka pietruszki, sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra oraz curry. Do wykonania pysznego dania możesz wykorzystać również świeże pomidory.

A jak zrobić zupę z soczewicy z pomidorami? W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż przez minutę. Do garnka dodaj suchą soczewicę i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości soczewicy). Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod delikatnie uchyloną pokrywką. Zupę od czasu do czasu zamieszaj. Zupę odstaw z ognia, zapraw śmietanę i dodaj ją do zupy. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj w talerzach posypaną natką pietruszki.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwszą i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera małe ilości tłuszczu. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując wiesz już jak ugotować pyszną zupę z soczewicy z dodatkiem pomidorów. Pyszne danie strączkowe świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Zupę najlepiej podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie z soczewicy z pomidorami

Lista alergenów dla zupy z soczewicy z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy z soczewicy z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Zupa z soczewicy z pomidorami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Stanowi ona doskonałe źródło białka roślinnego i świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
68.47
376.60
Białko (g)
2.43
13.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
7.18
39.50
Węglowodany przyswajalne (g)
5.77
31.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
7.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
3.73
20.49
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
11.40
Tłuszcze nienasycone (g)
1.65
9.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
7.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
1.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.89
4.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
11.61
63.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.36
34.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
3.98
Brak danych dla: soczewica czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
3.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.16
105.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
138.66
762.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
233.80
1285.88
Potas (mg)
168.47
926.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.62
118.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
32.66
179.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.31
67.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
5.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
1.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.18
1.01
Brak danych dla: cebula, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z soczewicy z pomidorami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z soczewicy z pomidorami

Koszt składników
51.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
60 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 60 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 zabki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Śmietanka kremowa 30%
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
51.80