Przepis na zupę z soczewicy z mleczkiem kokosowym krok po kroku
- Soczewica czerwona 100 g 1/2 szklanki
- Ziemniaki młode 400 g 5-6 sztuk
- Marchewka 50 g 1 sztuka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
- Oliwa z oliwek 40 ml 4 łyżki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Mleczko kokosowe 250 ml 1 szklanka
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj przyprawy.
Dodaj wszystkie warzywa. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
Przykryj i gotuj ok. 20 minut na średnim ogniu.
Dodaj mleczko kokosowe i całość zblenduj na gładki krem.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
-
Pasztet z królika
-
Chlebek bananowy fit
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Dietetyczna kolacja
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym - cechy przepisu
Więcej o zupie z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, sycące, zdrowe i niskokaloryczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny. Soczewica to bardzo dobre źródło białka i błonnika pokarmowego, przez co przygotowane z niej dania są bardzo pożywne i naprawdę można się nimi najeść. Połączenie smaku soczewicy, mleczka kokosowego, kurkumy i kolendry powinno przypaść do gustu przede wszystkim smakoszom i miłośnikom kuchni orientalnej. Jeśli na co dzień preferujesz bardziej wyraziste, pikantniejsze smaki, jako dodatek do zupy świetnie sprawdzi się imbir, ostra papryka mielona lub odrobina chilli. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z soczewicy z mleczkiem kokosowym, aby była pyszna i dobra na każdą okazję, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebna Ci będzie czerwona soczewica, marchew, ziemniaki, cebula, czosnek, mleczko kokosowe i przyprawy. Do gotowania możesz też wykorzystać domowy, warzywny bulion, jednak nie jest to obowiązkowe. Przepis na zupę z soczewicy z mleczkiem kokosowym jest naprawdę prosty, wystarczy podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone warzywa i suchą soczewicę, zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wystarczy dodać przyprawy, mleczko kokosowe, zblendować całość i gotowe! Jako dodatki świetnie sprawdzi się natka pietruszki, świeża kolendra, domowe ziołowe grzanki, groszek ptysiowy, czy pestki dyni. Smacznego!
Wartości odżywcze zupy z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w zupie z soczewicy z mleczkiem kokosowym
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na zupę z soczewicy z mleczkiem kokosowym
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę z soczewicy z mleczkiem kokosowym
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Lista alergenów dla zupy z soczewicy z mleczkiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny