Przepis na zupa z soczewicą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej 2 l wody i wsyp soczewicę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 min.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Dodaj je do zupy i gotuj jeszcze 10 min.

Do zupy dodaj pomidory w puszce, dopraw ją solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką i ostrą.

Gotuję zupę na wolnym ogniu przez 5 min.

Podawaj w głębokich talerzach udekorowaną natką pietruszki.

Często zadawane pytania

Zupa z soczewicą podana w białym, głębokim talerzu.
Zupa z soczewicą
Koszt przygotowania dania
7.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
684 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
36

Zupa z soczewicą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z soczewicą

Zupa z soczewicą to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę można przygotować bez dodatku mięsa i będzie to danie, które świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej. Przepis na zupę z soczewicy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, ziemniaki, soczewica czerwona, pomidory w puszce, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól pieprz, kumin, papryka słodka, papryka ostra.

Jak zrobić zupę z soczewicy? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej wodę i wsyp soczewicę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj jeszcze 10 min. Do zupy dodaj pomidory w puszce, dopraw ją solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką i ostrą. Gotuję zupę na wolnym ogniu przez 5 min. Podawaj w głębokich talerzach udekorowaną natką pietruszki.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.

Podsumowując pyszna zupa z soczewicy będzie idealna na obiad dla całej rodziny. Smaczna rozgrzewająca zupa sprawdzi się podczas chłodnych jesiennych wieczorów. Zupę można zabielić także śmietaną kwaśną lub jogurtem kokosowym. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Smaczna zupa soczewicowa to sprawdzony przepis na obiad. Łatwa zupa to najlepsze danie na obiad po pracy. Pyszna zupa sprawdzi się podana z grzanką z chleba żytniego.

Wartości odżywcze zupy z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
114.13 kcal
684.81 kcal
Białko
5.39 g
32.33 g
Fenyloalanina
0.24 mg
1.47 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
19.45 g
116.70 g
Węglowodany przyswajalne
16.05 g
96.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.40 g
20.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
2.20 g
13.22 g
Tłuszcze nasycone
0.29 g
1.74 g
Tłuszcze nienasycone
1.91 g
11.48 g
Tłuszcze jednonasycone
1.21 g
7.27 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
4.21 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupa z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
11.74 µg (mcg)
70.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.21 mg
73.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.02 mg
6.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
48.73 µg (mcg)
292.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
139.96 µg (mcg)
839.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
74.64 mg
447.83 mg
Potas
364.06 mg
2184.35 mg
Wapń
30.13 mg
180.81 mg
Fosfor
81.73 mg
490.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.80 mg
154.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.08 mg
12.46 mg
Cynk
0.83 mg
4.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.32 mg
1.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z soczewicą 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z soczewicą

Lista alergenów dla zupy z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupa z soczewicą

Cena przygotowania zupy z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Pomidory w puszce
450 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
2.59
Za 450 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
22.10
Jak oceniasz przepis na zupa z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób