- Świeże leśne grzyby 500 g podgrzybki
- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Żeberka wieprzowe 300 g
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Seler korzeniowy 200 g 1 mała sztuka
- Natka pietruszki 20 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Czosnek 50 g
- Śmietana 18% 300 g
- Jajko 4 szt.
Przepis na zupa z podgrzybków krok po kroku
W garnku rozgrzej masło, pokrój drobno cebulę i czosnek i podsmaż.
W garnku umieść żeberka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Obierz marchew i selera, pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gotuj 15-20 minut.
W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajka i 50 ml wody. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Nie powinna być zbyt lejąca.
Podgrzybki umyj dokładnie, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do zupy.
Teraz czas na lane kluski. Łyżką formuj kluski i gotuj je w zupie. Gotuj na większym ogniu i co jakiś czas zamieszaj, aby kluski się nie skleiły.
Zupę zdejmij z ognia i dodaj do niej śmietanę, wymieszaj, dodaj natkę pietruszki.

-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa gołąbkowa
-
Zupa kurkowa
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa
Informacje dietetyczne - zupa z podgrzybków
Wartości odżywcze zupy z podgrzybków
Zupa z podgrzybków to doskonała propozycja na pyszny obiad. Domowa zupa może być także przygotowana w wersji fit, wystarczy że śmietanę zamienisz na jogurt. Grzyby zawierają wiele cennych składników mineralnych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
grzyby,
mąka pszenna,
marchewka,
seler,
pietruszka,
cebula,
czosnek,
śmietana,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie z podgrzybków
Lista alergenów dla zupy z podgrzybków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat zupy z podgrzybków
Zupa z podgrzybków to zupa zawierająca w sobie dary lasu, pyszne kluski lane oraz kwaśną śmietanę. Zupę możesz przygotować na wigilię, pomiń dodatek żeberek i zrób zupę na wywarze warzywnym, gdyż zupa musi być postna. Sprawdzony przepis na zupę z podgrzybków jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące składniki: podgrzybki świeże lub mrożone, mąka pszenna, jajko, żeberka wieprzowe, marchewka, seler korzeń, śmietana kwaśna 18%, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jajko, cebula oraz czosnek.
Jak zrobić zupę z podgrzybków? W garnku rozgrzej masło, pokrój drobno cebulę i czosnek i podsmaż. W garnku umieść żeberka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Obierz marchew i selera, pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gotuj 15-20 minut. W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajka i 50 ml wody. Wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Nie powinna być zbyt lejąca. Podgrzybki umyj dokładnie, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Teraz czas na lane kluski. Łyżką formuj kluski i gotuj je w zupie. Gotuj na większym ogniu co jakiś czas zamieszaj aby kluski się nie skleiły. Zupę zdejmij z ognia i dodaj do niej śmietanę, wymieszaj, dodaj natkę pietruszki.
Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Marchewka i seler to warzywa korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A.
Podsumowując najlepsza zupa grzybowa idealnie pasuje jako wspaniały obiad dla całej rodziny. Gęsta zupa jest syta dlatego stanowić może cały obiad.
Szacunkowy koszt przygotowania zupy z podgrzybków
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023