Przepis na zupa z podgrzybków krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku rozgrzej masło, pokrój drobno cebulę i czosnek i podsmaż.

W garnku umieść żeberka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Obierz marchew i selera, pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gotuj 15-20 minut.

W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajka i 50 ml wody. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Nie powinna być zbyt lejąca.

Podgrzybki umyj dokładnie, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

Teraz czas na lane kluski. Łyżką formuj kluski i gotuj je w zupie. Gotuj na większym ogniu i co jakiś czas zamieszaj, aby kluski się nie skleiły.

Zupę zdejmij z ognia i dodaj do niej śmietanę, wymieszaj, dodaj natkę pietruszki.

Zupa z podgrzybków podana w białej bulionówce. Bulionówka stoi na stole ze świątecznymi dekoracjami.
Zupa z podgrzybków
Koszt przygotowania dania
49.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
59

Zupa z podgrzybków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z podgrzybków

Zupa z podgrzybków to zupa zawierająca w sobie dary lasu, pyszne kluski lane oraz kwaśną śmietanę. Zupę możesz przygotować na wigilię, pomiń dodatek żeberek i zrób zupę na wywarze warzywnym, gdyż zupa musi być postna. Sprawdzony przepis na zupę z podgrzybków jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące składniki: podgrzybki świeże lub mrożone, mąka pszenna, jajko, żeberka wieprzowe, marchewka, seler korzeń, śmietana kwaśna 18%, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jajko, cebula oraz czosnek.

Jak zrobić zupę z podgrzybków? W garnku rozgrzej masło, pokrój drobno cebulę i czosnek i podsmaż. W garnku umieść żeberka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Obierz marchew i selera, pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gotuj 15-20 minut. W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajka i 50 ml wody. Wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Nie powinna być zbyt lejąca. Podgrzybki umyj dokładnie, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Teraz czas na lane kluski. Łyżką formuj kluski i gotuj je w zupie. Gotuj na większym ogniu co jakiś czas zamieszaj aby kluski się nie skleiły. Zupę zdejmij z ognia i dodaj do niej śmietanę, wymieszaj, dodaj natkę pietruszki.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Marchewka i seler to warzywa korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A.

Podsumowując najlepsza zupa grzybowa idealnie pasuje jako wspaniały obiad dla całej rodziny. Gęsta zupa jest syta dlatego stanowić może cały obiad.

Wartości odżywcze zupy z podgrzybków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
120.52 kcal
241.03 kcal
Białko
6.75 g
13.49 g

Węglowodany w zupie z podgrzybków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.48 g
22.96 g
Węglowodany przyswajalne
10.60 g
21.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
1.76 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.53 g
11.06 g
Tłuszcze nasycone
3.64 g
7.28 g
Tłuszcze nienasycone
1.89 g
3.77 g
Tłuszcze jednonasycone
1.38 g
2.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
1.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
55.59 mg
111.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupa z podgrzybków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
113.43 µg (mcg)
226.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
4.47 mg
8.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.45 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
32.92 µg (mcg)
65.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.50 mg
Niacyna
2.06 mg
4.12 mg
Foliany
28.32 µg (mcg)
56.65 µg (mcg)
Beta karoten
806.37 µg (mcg)
1612.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa z podgrzybków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
45.26 mg
90.51 mg
Potas
242.92 mg
485.84 mg
Wapń
39.33 mg
78.66 mg
Fosfor
108.07 mg
216.14 mg
Magnez
15.65 mg
31.30 mg
Żelazo
1.13 mg
2.26 mg
Cynk
0.87 mg
1.75 mg
Miedź
0.13 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z podgrzybków 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z podgrzybków

Lista alergenów dla zupy z podgrzybków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zupy z podgrzybków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
podgrzybki
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żeberka wieprzowe
300 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
76.90
Jak oceniasz przepis na zupa z podgrzybków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób