Zupa z pieczonej papryki

Opublikowano: 22.03.2023 r., 12:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z pieczonej papryki podana w białej miseczce.
Zupa z pieczonej papryki
Zupa z pieczonej papryki stanowi doskonałą propozycję na pyszny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczną i rozgrzewającą zupę.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
214 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka czerwona 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Por (100 g)
  • Masło (20 g)
  • Bulion warzywny 4 szklanki (1000 ml)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, blaszka do pieczenia

Przepis na zupę z pieczonej papryki krok po kroku

Paprykę umyj, połóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut. W trakcie pieczenia paprykę odwróć na inną stronę 3-4 razy.

Upieczoną paprykę wyciągnij z piekarnika, włóż do miski, przykryj i pozostaw na około 15 minut.

Po tym czasie paprykę obierz ze skórek, usuń z nich nasiona i szypułki. Miąższ z papryki odłóż do miski.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek również obierz i przekrój na pół.

Do garnka wlej oliwę, podsmaż na niej cebulę oraz czosnek przez około 5 minut.

Następnie do garnka dodaj masło oraz pokrojonego w półplastry pora. Całość smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Do garnka dodaj bulion i gotuj przez około 5 minut od zagotowania.

Do zupy dodaj miąższ z papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej oraz płaską łyżeczkę suszonego tymianku. Składniki dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Do zupy dodaj rozdrobiony serek topiony, dokładnie wymieszaj zawartość garnka i zagotuj.

Do gotowej zupy dodaj śmietanę i całość zblenduj na gładki krem.

Zupę z pieczonej papryki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę z pieczonej papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat zupy z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas uroczystego obiadu. Przepis na zupę z pieczonej papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, por, masło, bulion warzywny, serek topiony śmietankowy, śmietana 18% oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, tymianek oraz papryka ostra).

A jak zrobić zupę z pieczonej papryki? Paprykę umyj, połóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut. Upieczoną paprykę wyciągnij z piekarnika, włóż do miski, przykryj i pozostaw na około 15 minut. Po tym czasie paprykę obierz ze skórek, usuń z nich nasiona i szypułki. Miąższ z papryki odłóż do miski. Do garnka wlej oliwę, podsmaż na niej cebulę oraz czosnek przez około 5 minut. Następnie do garnka dodaj masło oraz pokrojonego w półplastry pora. Całość smaż. Do garnka dodaj bulion i gotuj przez około 5 minut od zagotowania. Do zupy dodaj miąższ z papryki oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Do zupy dodaj rozdrobiony serek topiony, dokładnie wymieszaj zawartość garnka i zagotuj. Do gotowej zupy dodaj śmietanę i całość zblenduj na gładki krem. Zupę z pieczonej papryki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry.

Podsumowując pyszna zupa z pieczonej papryki stanowi wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakuje na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie z pieczonej papryki

Lista alergenów dla zupy z pieczonej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek topiony śmietankowy
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z pieczonej papryki

na 100g gotowej potrawy

Zupa z pieczonej papryki to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Papryka stanowi bogate źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
47.66
214.49
Białko (g)
1.00
4.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
4.15
18.68
Węglowodany przyswajalne (g)
3.14
14.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
4.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
3.34
15.05
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
8.20
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
6.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.27
5.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.14
Cholesterol (mg)
6.91
31.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
96.76
435.41
Witamina B6 (mg)
0.15
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina C (mg)
55.33
248.99
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina E (mg)
0.90
4.03
Retinol (µg (mcg))
21.05
94.73
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.06
0.28
Niacyna (mg)
0.53
2.38
Foliany (µg (mcg))
23.38
105.20
Beta karoten (µg (mcg))
783.58
3526.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
147.99
665.96
Potas (mg)
117.98
530.92
Wapń (mg)
13.41
60.34
Fosfor (mg)
20.79
93.56
Magnez (mg)
7.53
33.87
Żelazo (mg)
0.36
1.64
Cynk (mg)
0.16
0.73
Miedź (mg)
0.02
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z pieczonej papryki 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z pieczonej papryki

Koszt składników
89.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
5 dużych sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
89.00