Zupa z pieczonej dyni
- Dynia (1200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Nasiona słonecznika (30 g)
Przepis na zupę z pieczonej dyni krok po kroku
Dynie pokrój na mniejsze kawałki, cebulą przekrój na pół.
Na blaszkę do pieczenia wyłóż pokrojoną dynie, cebulę oraz czosnek.
Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 70 min.
Po tym czasie warzywa wyciągnij, z dyni usuń nasiona oraz skórkę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz zewnętrzne łupiny.
Do garnka włóż warzywa, dodaj bulion, oliwę, śmietankę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera.
Zupę zagotuj.
Na patelni upraż nasiona słonecznika.
Gotową zupę podawaj z dodatkiem uprażonych nasion słonecznika bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa dyniowa z imbirem
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy z pieczonej dyni
Zupa z pieczonej dyni to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa dyniowa jest bardzo rozgrzewająca, dlatego świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Przepis na zupę z pieczonej dyni jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia, aby go wykonać. Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, czosnek, bulion warzywny, olej rzepakowy, śmietanka 30%, nasiona słonecznika, sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma i papryka ostra.
Jak zrobić zupę z pieczonej dyni? Na blaszkę do pieczenia wyłóż pokrojoną dynie, cebulę oraz czosnek. Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 70 min. Po tym czasie warzywa wyciągnij, z dyni usuń nasiona oraz skórkę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz zewnętrzne łupiny. Do garnka włóż warzywa, dodaj bulion, oliwę, śmietankę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Zupę zagotuj. Na patelni upraż nasiona słonecznika. Gotową zupę podawaj z dodatkiem uprażonych nasion słonecznika bezpośrednio po przygotowaniu.
Dynia jest głównym produktem, którego potrzebujesz do przygotowania tej zupy. Jest ona doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W warzywie tym znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując pyszna zupa dyniowa to doskonała propozycja na obiad dla rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem grzanek oraz prażonych nasion. Zupa krem z dyni jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego warto wypróbować się. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Dodatkowo dynia wykorzystana do przygotowania posiłku stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych.
Alergeny w zupie z pieczonej dyni
Lista alergenów dla zupy z pieczonej dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy z pieczonej dyni
Zupa z pieczonej dyni to dokonały pomysł na obiad. Zupa dyniowa stanowi bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.