Przepis na zupę z owoców morza krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

w szerokim garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej obrany i pokrojony czosnek oraz papryczkę chilli. Smaż je około 3 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pomidory staż wrzącą wodą, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z czosnkiem i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Do garnka dodaj połowę pęczka posiekanej natki pietruszki, wlej wino i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie wlej 1,5 szklanki wrzącej wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 5 minut (nie przykrywaj garnka, aby sos odparował).

Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, krewetki wyciągnie z opakowania.

Do garnka z wywarem dodaj krewetki oraz kawałki ryby.Gotuj około 4 minut, od czasu do czasu mieszając delikatnie składniki.

Z bagietki przygotuj grzanki na rozgrzanej patelni beztłuszczowej.

Do zupy dodaj pozostałą połowę posiekanej natki pietruszki.

Gotową zupę nałóż do talerzy i dodaj do niej grzanki (grzanki możesz podać obok talerza z zupą, aby nie zrobiły się miękkie).

Zupa z owoców morza podana w czarnym głębokim talerzu. Obok talerza leżą sztućce. Całość znajduje się na ciemnym blacie.
Zupa z owoców morza
Koszt przygotowania dania
50.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
467 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
54

Zupa z owoców morza - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z owoców morza

Zupa z owoców morza na ostro to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe wywodzące się z kuchni włoskiej. Przepis na zupę rybną z owocami morza jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo jej przygotowanie zajmie Tobie około godziny czasu, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu. Pikantna zupa z owocami morza składa się z mieszanki owoców morza (w przepisie użyjemy krewetek), oliwy z oliwek, pomidorów, koncentratu pomidorowego, wina białego, filetów z dorsza, bagietki, świeżej papryczki chilli oraz przypraw (czosnku i natki pietruszki).

A więc jak przygotować zupę z owoców morza? Podsmaż cebulę z czosnkiem i posiekaną papryczką chilli w garnku, następnie podsmażoną cebulę połącz z pomidorami obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę. Do pomidorów dodaj natkę pietruszki oraz wino i gotyk kilka minut. Następnie dolej 1,5 szklanki wody oraz filet dorsza i owoce morza i gotuj kilka minut. Gdy zupa będzie gotowa nałóż ją do talerzy i podawaj z wcześniej przygotowanymi grzankami z bagietki.

Dorsz to ryba morska, która dostarczy do naszego organizmu pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo w tej rybie znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Jest to ryba niskokaloryczna, dlatego z odpowiednimi dodatkami świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując zupa z mrożonych owoców morza to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Jest idealna, aby urozmaicić swoją codzienną dietę. Jest to danie wywodzące się z diety śródziemnomorskiej w której królują ryby, owoce morza oraz dodatek oliwy z oliwek do dań. Świetnie sprawdzi się również jako wytrawne danie na ciepło na spotkaniach rodzinnych czy ze znajomymi. Jeśli dodasz do zupy małże lub ostrygi to zupa świetnie sprawdzi się jako danie na randkę dla bliskiej twojemu sercu osobie. Te osoce morza uważane są za afrodyzjaki, ponieważ zawierają cynk, który wpływa na podwyższenie poziomu testosteronu.

Wartości odżywcze zupy z owoców morza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
116.88 kcal
467.52 kcal
Białko
9.15 g
36.61 g

Węglowodany w zupie z owoców morza

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
8.11 g
32.43 g
Węglowodany przyswajalne
7.38 g
29.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
2.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.61 g
18.42 g
Tłuszcze nasycone
0.96 g
3.86 g
Tłuszcze nienasycone
3.64 g
14.57 g
Tłuszcze jednonasycone
3.01 g
12.04 g
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
2.52 g
Cholesterol
36.08 mg
144.32 mg

Witaminy w przepisie na zupę z owoców morza

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
17.84 µg (mcg)
71.36 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.42 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina C
5.06 mg
20.25 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina E
0.93 mg
3.71 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Retinol
2.88 µg (mcg)
11.52 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.48 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.32 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna
1.34 mg
5.35 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Foliany
21.58 µg (mcg)
86.32 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Beta karoten
161.70 µg (mcg)
646.80 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z owoców morza

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
107.60 mg
430.40 mg
Potas
245.86 mg
983.44 mg
Wapń
25.18 mg
100.72 mg
Fosfor
106.70 mg
426.80 mg
Magnez
22.48 mg
89.92 mg
Żelazo
0.84 mg
3.36 mg
Cynk
0.53 mg
2.10 mg
Miedź
0.11 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z owoców morza 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z owoców morza

Lista alergenów dla zupy z owoców morza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Cena przygotowania zupy z owoców morza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
200 g
użyj mrożonych
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
24.44
Za 200 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Pomidor
400 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Wino białe wytrawne
125 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Bagietka francuska
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
114.50
Jak oceniasz przepis na zupę z owoców morza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób