Przepis na zupę z łososiem krok po kroku
- Oliwa z oliwek 15 ml
- Cebula 200 g
- Papryka zielona 120 g
- Czosnek 10 g
- Koperek 45 g
- Bulion warzywny 1500 ml
- Ziemniaki późne 250 g
- Marchewka 90 g
- Łosoś filet 300 g
- Sok cytrynowy 50 ml
- Skórka z cytryny 50 g
- Śmietanka kremowa 36% 100 ml
Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę i czosnek i smaż na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj połowę świeżego koperku i mieszaj jeszcze przez 30 sekund.
Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5 do 6 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
Łososia dopraw solą i delikatnie dodaj do garnka z gotującą się zupą. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aż łosoś będzie ugotowany przez około 3 do 5 minut.
Dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny i pozostały koperek.
Wlej śmietankę. Całość zamieszaj i zagotuj.
Często zadawane pytania
-
Ogórki małosolne
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Tortilla z łososiem
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Kanapki z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Dania z łososiem

(liczba kalorii)
Zupa z łososiem - cechy przepisu
Więcej o zupie z łososiem
Zupa z łososiem to dokonała opcja na pyszny lunch lub kolację. Jest pełnowartościowa, dostarcza sporo białka, a przy tym fantastycznie smakuje. Będzie dobrą opcją na co dzień.
Przepis na zupę z łososiem będzie doskonałym pomysłem dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele. Przyda się za to duży garnek z grubym dnem, gdyż jest ona bardzo gęsta i składniki mogą przywierać do dna. Ze względu na dość długą obróbkę dobrze jest również uzbroić się w cierpliwość.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z łososiem, która będzie smaczna, prosta i szybka, a przy tym naprawdę ciekawa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Głównym składnikiem jest w niej oczywiście łosoś. Ta zupa pozwala na przemycenie do swojego menu ryby w pysznej i lekkostrawnej formie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Łosoś jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tej zupie nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Niestety jedzony jest zwykle tylko od święta. Ta receptura pozwala wpleść go do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Łosoś zawiera sporo białka, a przy okazji dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy. Bez ich obecności w diecie nie ma mowy o utrzymaniu zdrowia. Dlatego warto wykorzystać ten pyszny przepis i włączyć więcej ryby do codziennego menu. To najlepsza i bardzo treściwa zupa, która na pewno skradnie serca wszystkich domowników swoją delikatnością i głębokim, rybnym smakiem. Zupa ze względu na dużą ilość mięsa jest bardzo wyrazista i pełna smaku.
Ta pyszna zupa rybna to dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż jest niezwykle prosta w przygotowaniu. To doskonały pomysł na sycące danie na obiad. Zupa przygotowana z łososia świeżego połączonego z ziemniakami jest po prostu najlepsza.
Wartości odżywcze zupy z łososiem
Energia i białka
(341g)
Węglowodany w zupie z łososiem
(341g)
Tłuszcze
(341g)
Witaminy w przepisie na zupę z łososiem
(341g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę z łososiem
(341g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie z łososiem
Lista alergenów dla zupy z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%