Przepis na zupę z krewetkami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, kolendra świeża, sos rybny, sok z limonki
To będzie niezbędne
garnek, blender, tarka, patelnia

Krewetki rozmróź.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zagotuj bulion.

Pokrój pomidorki na pół, a cebulkę posiekaj drobno.

Na rozgrzanym maśle podsmaż (przez 60 sekund) cebulę, pastę curry, starty na tarce na drobnych oczkach 2 cm imbiru oraz szczyptę soli.

Dodaj pomidorki i smaż przez 2 minuty, a następnie wrzuć krewetki (smaż po 2 minuty z każdej strony)

Do gorącego bulionu dodaj pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony oraz mleczko kokosowe.

Gotuj i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zblenduj, jeśli będą grudki.

Dopraw zupę 2 łyżkami soku z limonki, 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami sosu rybnego, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj więcej do smaku.

Do zupy wrzuć zawartość patelni, wymieszaj i gotuj 2 minuty.

Gotową zupę podawaj z makaronem oraz świeżo posiekaną kolendrą.

Zupa z krewetkami
Zupa z krewetkami
Koszt przygotowania dania
123.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
6
42

Zupa z krewetkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z krewetkami

Ta pyszna i kremowa zupa z krewetkami to pomysł wprost stworzony na obiad lub smaczną kolację. Lubisz krewetki? Zobacz, jak łatwo zrobić zupę z krewetkami. To prosty przepis na najlepszą zupę z mrożonymi krewetkami i makaronem. Ta zupa w tajskim klimacie zawiera dobre przyprawy charakterystyczne dla tej kuchni. Przez to zupa jest nieco pikantna, więc będzie dobra dla tych, którzy lubią takie smaki. Przepis na zupę z krewetkami robi się w niecałe pół godziny, więc to super sposób na szybkie danie w orientalnym klimacie.

Zupa z krewetkami jest to smaczna i dobrze znana w kuchni tajskiej zupa. Ten prosty przepis opiera się o mrożone krewetki oraz makaron ramen. Przepis na zupę z krewetkami ma pyszną, kremową konsystencję. Wszystko za sprawą serka topionego. Dzięki niemu właśnie zupa jest najlepsza. Zupa z krewetkami składa się z bulionu, masła, cebuli dymki, pomidorków koktajlowych, mrożonych krewetek, makaronu ramen oraz przypraw. Koniecznie dodaj do smaku takie przyprawy jak sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, czerwoną pastę curry, sól, pieprz, imbir oraz kolendrę świeżą.

Zupa z krewetkami i makaronem jest odpowiednim pomysłem na to, by powstała pyszna potrawa na obiad. Wystarczy tylko podsmażyć składniki zupy na maśle, a gorący bulion wymieszać z serkiem i mleczkiem kokosowym. Ugotowany bulion z mleczkiem i serkiem warto zblendować, by zupa z krewetkami nie miała grudek. Do bulionu dodaje się podsmażone składniki, doprawia do smaku, chwilę gotuje i gotowe. Zupa będzie najlepsza, jeśli doprawisz ją według uznania. W tym prostym przepisie nie ma nic skomplikowanego, więc to fajna propozycja dla każdego.

Najlepszy pomysł na podanie to nałożenie porcji ugotowanego makaronu do miseczki i zalanie go zupą. W każdej porcji nie może zabraknąć składników w zupie (krewetki i pomidorki koktajlowe). Do obiadu w takiej postaci dobra jest posiekana, świeża kolendra.

*Do przepisu na zupę z krewetkami użyj takich krewetek, które chcesz. Dobre będą mniejsze, jak i większe. Mrożone krewetki należy przed gotowaniem rozmrozić.

*Zupa będzie smaczna, też z makaronem udon bądź makaronem ryżowym.

Chcesz sam zrobić swoją pastę curry? Wystarczy, że zblendujesz na gładką pastę: 0,75 łyżki kuminu oraz 1,5 łyżki ziaren kolendry uprażonych na suchej patelni, 2 trawy cytrynowe, 3 małe papryczki chilli, 1 dużą paprykę, 3 obrane ząbki czosnku, 3 cm obranego imbiru, starta skórka z limonki oraz wyciśnięty sok, 3 szalotki, 2 liście limonki, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju.

Wartości odżywcze zupy z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(413g)
Energia (kalorie)
68.45 kcal
282.70 kcal
Białko
4.83 g
19.96 g

Węglowodany w zupie z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(413g)
Węglowodany
5.50 g
22.72 g
Węglowodany przyswajalne
2.14 g
8.83 g
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.14 g
0.58 g
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(413g)
Tłuszcz
3.09 g
12.77 g
Tłuszcze nasycone
2.16 g
8.91 g
Tłuszcze nienasycone
0.94 g
3.86 g
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.79 g
3.25 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.14 g
0.57 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Cholesterol
33.63 mg
138.90 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(413g)
Sód
327.24 mg
1351.51 mg
Potas
82.68 mg
341.48 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Wapń
23.94 mg
98.88 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Fosfor
54.98 mg
227.08 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Magnez
8.05 mg
33.26 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.98 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Cynk
0.31 mg
1.29 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.33 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z krewetkami 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z krewetkami

Lista alergenów dla zupy z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek topiony śmietankowy
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron ramen
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Cena przygotowania zupy z krewetkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Krewetki
500 g
obrane
22.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Czerwona pasta curry
20 g
10.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Serek topiony śmietankowy
200 g
3.80
Za 130.0 g
Liczba opakowań 2
5.85
Za 200 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Makaron ramen
150 g
8.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
125 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Cebula szalotka
80 g
4 sztuki
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 80 g
Koszt składników
157.60
Jak oceniasz przepis na zupę z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób