Zupa z krewetkami

Opublikowano: 23.01.2023 r., 10:32 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z krewetkami
Zupa z krewetkami
Ta pyszna i kremowa zupa z krewetkami to pomysł wprost stworzony na obiad lub smaczną kolację. Lubisz krewetki? Zobacz, jak łatwo zrobić zupę z krewetkami.
Przygotowanie 25 min
282 kcal
Kcal w porcji
413 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Masło (30 g)
  • Krewetki obrane (500 g)
  • Czerwona pasta curry (20 g)
  • Serek topiony śmietankowy (200 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Makaron ramen (150 g)
  • Pomidory koktajlowe (125 g)
  • Cebula szalotka 4 sztuki (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, kolendra świeża, sos rybny, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, tarka, patelnia

Przepis na zupę z krewetkami krok po kroku

Krewetki rozmróź.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zagotuj bulion.

Pokrój pomidorki na pół, a cebulkę posiekaj drobno.

Na rozgrzanym maśle podsmaż (przez 60 sekund) cebulę, pastę curry, starty na tarce na drobnych oczkach 2 cm imbiru oraz szczyptę soli.

Dodaj pomidorki i smaż przez 2 minuty, a następnie wrzuć krewetki (smaż po 2 minuty z każdej strony)

Do gorącego bulionu dodaj pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony oraz mleczko kokosowe.

Gotuj i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zblenduj, jeśli będą grudki.

Dopraw zupę 2 łyżkami soku z limonki, 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami sosu rybnego, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj więcej do smaku.

Do zupy wrzuć zawartość patelni, wymieszaj i gotuj 2 minuty.

Gotową zupę podawaj z makaronem oraz świeżo posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na zupę z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat zupy z krewetkami

Ta pyszna i kremowa zupa z krewetkami to pomysł wprost stworzony na obiad lub smaczną kolację. Lubisz krewetki? Zobacz, jak łatwo zrobić zupę z krewetkami. To prosty przepis na najlepszą zupę z mrożonymi krewetkami i makaronem. Ta zupa w tajskim klimacie zawiera dobre przyprawy charakterystyczne dla tej kuchni. Przez to zupa jest nieco pikantna, więc będzie dobra dla tych, którzy lubią takie smaki. Przepis na zupę z krewetkami robi się w niecałe pół godziny, więc to super sposób na szybkie danie w orientalnym klimacie.

Zupa z krewetkami jest to smaczna i dobrze znana w kuchni tajskiej zupa. Ten prosty przepis opiera się o mrożone krewetki oraz makaron ramen. Przepis na zupę z krewetkami ma pyszną, kremową konsystencję. Wszystko za sprawą serka topionego. Dzięki niemu właśnie zupa jest najlepsza. Zupa z krewetkami składa się z bulionu, masła, cebuli dymki, pomidorków koktajlowych, mrożonych krewetek, makaronu ramen oraz przypraw. Koniecznie dodaj do smaku takie przyprawy jak sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, czerwoną pastę curry, sól, pieprz, imbir oraz kolendrę świeżą.

Zupa z krewetkami i makaronem jest odpowiednim pomysłem na to, by powstała pyszna potrawa na obiad. Wystarczy tylko podsmażyć składniki zupy na maśle, a gorący bulion wymieszać z serkiem i mleczkiem kokosowym. Ugotowany bulion z mleczkiem i serkiem warto zblendować, by zupa z krewetkami nie miała grudek. Do bulionu dodaje się podsmażone składniki, doprawia do smaku, chwilę gotuje i gotowe. Zupa będzie najlepsza, jeśli doprawisz ją według uznania. W tym prostym przepisie nie ma nic skomplikowanego, więc to fajna propozycja dla każdego.

Najlepszy pomysł na podanie to nałożenie porcji ugotowanego makaronu do miseczki i zalanie go zupą. W każdej porcji nie może zabraknąć składników w zupie (krewetki i pomidorki koktajlowe). Do obiadu w takiej postaci dobra jest posiekana, świeża kolendra.

*Do przepisu na zupę z krewetkami użyj takich krewetek, które chcesz. Dobre będą mniejsze, jak i większe. Mrożone krewetki należy przed gotowaniem rozmrozić.

*Zupa będzie smaczna, też z makaronem udon bądź makaronem ryżowym.

Chcesz sam zrobić swoją pastę curry? Wystarczy, że zblendujesz na gładką pastę: 0,75 łyżki kuminu oraz 1,5 łyżki ziaren kolendry uprażonych na suchej patelni, 2 trawy cytrynowe, 3 małe papryczki chilli, 1 dużą paprykę, 3 obrane ząbki czosnku, 3 cm obranego imbiru, starta skórka z limonki oraz wyciśnięty sok, 3 szalotki, 2 liście limonki, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju.

Alergeny w zupie z krewetkami

Lista alergenów dla zupy z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek topiony śmietankowy
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron ramen
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze zupy z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Krewetki to dobre źródło białka. W serku topionym, maśle i mleczku kokosowym znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, w nadmiarze niekorzystnych dla zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(413g)
Energia (kcal)
68.45
282.70
Białko (g)
4.83
19.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(413g)
Węglowodany (g)
5.50
22.72
Węglowodany przyswajalne (g)
2.14
8.83
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.58
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(413g)
Tłuszcz (g)
3.09
12.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
8.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.94
3.86
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.79
3.25
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.57
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.63
138.90
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(413g)
Sód (mg)
327.24
1351.51
Potas (mg)
82.68
341.48
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.94
98.88
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
54.98
227.08
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.05
33.26
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.98
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
1.29
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.33
Brak danych dla: czerwona pasta curry, makaron ramen.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z krewetkami 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z krewetkami

Koszt składników
157.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Krewetki
500 g
obrane
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Czerwona pasta curry
20 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Serek topiony śmietankowy
200 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
5.85
Za 200 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Makaron ramen
150 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
125 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Cebula szalotka
80 g
4 sztuki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 80 g
Koszt składników
157.60