Zupa z krewetkami
- Bulion drobiowy (2000 g)
- Masło (30 g)
- Krewetki - obrane (500 g)
- Czerwona pasta curry (20 g)
- Serek topiony śmietankowy (200 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
- Makaron ramen (150 g)
- Pomidory koktajlowe (125 g)
- Cebula szalotka - 4 sztuki (80 g)
Przepis na zupę z krewetkami krok po kroku
Krewetki rozmróź.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zagotuj bulion.
Pokrój pomidorki na pół, a cebulkę posiekaj drobno.
Na rozgrzanym maśle podsmaż (przez 60 sekund) cebulę, pastę curry, starty na tarce na drobnych oczkach 2 cm imbiru oraz szczyptę soli.
Dodaj pomidorki i smaż przez 2 minuty, a następnie wrzuć krewetki (smaż po 2 minuty z każdej strony)
Do gorącego bulionu dodaj pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony oraz mleczko kokosowe.
Gotuj i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zblenduj, jeśli będą grudki.
Dopraw zupę 2 łyżkami soku z limonki, 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami sosu rybnego, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj więcej do smaku.
Do zupy wrzuć zawartość patelni, wymieszaj i gotuj 2 minuty.
Gotową zupę podawaj z makaronem oraz świeżo posiekaną kolendrą.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat zupy z krewetkami
Ta pyszna i kremowa zupa z krewetkami to pomysł wprost stworzony na obiad lub smaczną kolację. Lubisz krewetki? Zobacz, jak łatwo zrobić zupę z krewetkami. To prosty przepis na najlepszą zupę z mrożonymi krewetkami i makaronem. Ta zupa w tajskim klimacie zawiera dobre przyprawy charakterystyczne dla tej kuchni. Przez to zupa jest nieco pikantna, więc będzie dobra dla tych, którzy lubią takie smaki. Przepis na zupę z krewetkami robi się w niecałe pół godziny, więc to super sposób na szybkie danie w orientalnym klimacie.
Zupa z krewetkami jest to smaczna i dobrze znana w kuchni tajskiej zupa. Ten prosty przepis opiera się o mrożone krewetki oraz makaron ramen. Przepis na zupę z krewetkami ma pyszną, kremową konsystencję. Wszystko za sprawą serka topionego. Dzięki niemu właśnie zupa jest najlepsza. Zupa z krewetkami składa się z bulionu, masła, cebuli dymki, pomidorków koktajlowych, mrożonych krewetek, makaronu ramen oraz przypraw. Koniecznie dodaj do smaku takie przyprawy jak sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, czerwoną pastę curry, sól, pieprz, imbir oraz kolendrę świeżą.
Zupa z krewetkami i makaronem jest odpowiednim pomysłem na to, by powstała pyszna potrawa na obiad. Wystarczy tylko podsmażyć składniki zupy na maśle, a gorący bulion wymieszać z serkiem i mleczkiem kokosowym. Ugotowany bulion z mleczkiem i serkiem warto zblendować, by zupa z krewetkami nie miała grudek. Do bulionu dodaje się podsmażone składniki, doprawia do smaku, chwilę gotuje i gotowe. Zupa będzie najlepsza, jeśli doprawisz ją według uznania. W tym prostym przepisie nie ma nic skomplikowanego, więc to fajna propozycja dla każdego.
Najlepszy pomysł na podanie to nałożenie porcji ugotowanego makaronu do miseczki i zalanie go zupą. W każdej porcji nie może zabraknąć składników w zupie (krewetki i pomidorki koktajlowe). Do obiadu w takiej postaci dobra jest posiekana, świeża kolendra.
*Do przepisu na zupę z krewetkami użyj takich krewetek, które chcesz. Dobre będą mniejsze, jak i większe. Mrożone krewetki należy przed gotowaniem rozmrozić.
*Zupa będzie smaczna, też z makaronem udon bądź makaronem ryżowym.
Chcesz sam zrobić swoją pastę curry? Wystarczy, że zblendujesz na gładką pastę: 0,75 łyżki kuminu oraz 1,5 łyżki ziaren kolendry uprażonych na suchej patelni, 2 trawy cytrynowe, 3 małe papryczki chilli, 1 dużą paprykę, 3 obrane ząbki czosnku, 3 cm obranego imbiru, starta skórka z limonki oraz wyciśnięty sok, 3 szalotki, 2 liście limonki, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju.
Alergeny w zupie z krewetkami
Lista alergenów dla zupy z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- serek topiony śmietankowy
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron ramen
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze zupy z krewetkami
Krewetki to dobre źródło białka. W serku topionym, maśle i mleczku kokosowym znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, w nadmiarze niekorzystnych dla zdrowia.
Energia i białka
(413g)
Węglowodany
(413g)
Tłuszcze
(413g)
Składniki mineralne
(413g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.