Zupa z kiełbasą

Opublikowano: 29.06.2023 r., 13:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa z kiełbasą
Zupa z kiełbasą
Zupa z kiełbasą to doskonały wybór dla wszystkich osób, które kochają mięsne dania. Ta zupa łączy w sobie ostry smak papryczki i słoną kiełbasę w idealny sposób.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
566 kcal
Kcal w porcji
523 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Boczek wędzony bez kości (250 g)
  • Kiełbasa podwawelska (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (6 g)
  • Ziemniaki późne (375 g)
  • Koncentrat pomidorowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kurkuma, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupę z kiełbasą krok po kroku

Ziemniaki obierz, wypłucz i pokrój w kostkę.

Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu.

Cebulę i boczek pokrój w kostkę i zeszklij na patelni, następnie dodaj pokrojoną kiełbasę.

Papryczkę chili rozkrój, usuń nasionka, pokrój w małą kostkę.

Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodaj papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodaj koncentrat i duś aż papryka zmięknie.

Po tym czasie całość wyłóż do garnka z ziemniakami i bulionem.

Całość dopraw solą, pieprzem majerankiem i ulubionymi przyprawami.

Gotuj aż do miękkości ziemniaków. Podawaj ze świeżym pieczywem i ziołami.

Jak oceniasz przepis na zupę z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z kiełbasą

Zupa z kiełbasą to doskonały wybór dla wszystkich osób, które kochają mięsne dania. Ta zupa łączy w sobie ostry smak papryczki i słoną kiełbasę w idealny sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z kiełbasą, by była pyszna, dobra dla początkujących i szybka to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy powiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Głównie bazą tej zup są warzywa takie jak: papryka i ziemniaki. Można je mieszać w dowolnych proporcjach, by powstało z nich danie spełniające po prostu nasze preferencje smakowe. Ta zupa wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa jest znacznie bardziej sycąca. Jeśli nie lubisz ostrych dań, możesz zrezygnować w niej z dodatku papryczki chili. Dzięki temu całość będzie dużo łagodniejsza. Zamiast ziemniaków możesz też wykorzystać inny dodatek skrobiowy. Ta zupa doskonale smakuje z ryżem lub makaronem orzo. Do zupy możesz dodawać koncentrat pomidorowy, ale równie dobrze sprawdzi się passata pomidorowa. Gdy korzystasz z przecieru, sięgaj raczej po ten, który nie zawiera dodatku soli lub ma jej bardzo mało. Dzięki temu będzie miał lepszy wpływ na układ krwionośny. Zupa jest już dość słona, dlatego nie przesadzaj z dodatkiem tego składnika.

Przepis na zupę z kiełbasą to doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Dowiesz się z niego jak ugotować naprawdę prostą zupę z kilku składników. Ten przepis to oczywiście podstawa, możesz wzbogacić go o ulubione dodatki. Wszystkie składniki na to danie bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Dzięki temu ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo uniwersalna. Mogą sobie na nią pozwolić osoby z każdym budżetem. Zupa na kiełbasie sprawdzi się, gdy lubimy mięso.

Alergeny w zupie z kiełbasą

Lista alergenów dla zupy z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(523g)
Energia (kcal)
108.27
566.26
Białko (g)
5.93
31.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(523g)
Węglowodany (g)
4.96
25.96
Węglowodany przyswajalne (g)
4.32
22.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(523g)
Tłuszcz (g)
7.17
37.52
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
15.04
Tłuszcze nienasycone (g)
4.30
22.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
15.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
6.61
Cholesterol (mg)
18.63
97.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(523g)
Witamina A (µg (mcg))
13.46
70.38
Witamina B6 (mg)
0.16
0.82
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
1.07
Witamina C (mg)
14.89
77.85
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.60
Witamina E (mg)
0.22
1.14
Retinol (µg (mcg))
2.08
10.88
Tiamina (mg)
0.11
0.58
Ryboflawina (mg)
0.09
0.45
Niacyna (mg)
1.95
10.21
Foliany (µg (mcg))
6.96
36.37
Beta karoten (µg (mcg))
119.59
625.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(523g)
Sód (mg)
469.65
2456.28
Potas (mg)
196.94
1029.98
Wapń (mg)
9.63
50.36
Fosfor (mg)
78.64
411.28
Magnez (mg)
11.40
59.61
Żelazo (mg)
0.43
2.27
Cynk (mg)
0.61
3.18
Miedź (mg)
0.06
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kiełbasą 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z kiełbasą

Koszt składników
65.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Kiełbasa podwawelska
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
6 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 6 g
Ziemniaki późne
375 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
65.50