Zupa z kaszą manną

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z kaszą manną podana w małej miseczce.
Zupa z kaszą manną
Zupa z kaszą manną jest doskonałym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek. Jest delikatna, dlatego sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych na diecie lekkostrawnej.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
160 kcal
Kcal w porcji
421 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kasza manna (150 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Por (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na zupę z kaszą manną krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do cebuli.

Pora umyj, obierz i drobno posiekaj. Podsmaż przez 3 minut.

Warzywa zalej bulionem i gotuj 20 minut.

Do zupy dodaj kaszę i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i natką.

Jak oceniasz przepis na zupę z kaszą manną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat zupy z kaszą manną

Zupa z kaszą manną jest doskonałym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek. Jest delikatna, dlatego sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych na diecie lekkostrawnej. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a ze względu na małą ilość dodatków jest ona naprawdę tania. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej. To zupa, która wspaniale rozgrzewa. Inna jej nazwa to wiedeńska zupa.

Przepis na zupę z kaszą manną jest niezwykle prosty. Dzięki temu wspaniale sprawdza się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jej głównym składnikiem jest kasza manna, inaczej nazywana semoliną. Choć jeszcze do niedawna była ona niezwykle ważną częścią kuchni polskiej, obecnie nie używa się zbyt często. Warto to zmienić, gdyż jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wspaniale zagęszcza, a przy okazji ma delikatny smak, który wspaniale łączy się z innymi potrawami, jest więc bardzo uniwersalna. Ma bardzo małą cenę i można ją znaleźć w praktycznie każdym sklepie. Świetnie sprawdza się zwłaszcza dla dzieci, ze względu na drobną strukturę. Pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Jednak to w zupach komponuje się najlepiej. Warto to sprawdzić na własnych kubkach smakowych sięgając po ten prosty przepis.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupa z kaszą manną, która będzie nie tylko smaczna, ale także prosta, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Jej stworzenie zabiera bardzo mało czasu. Do zrobienia zupy najlepiej jest użyć wielu różnych warzyw, dzięki czemu będzie miała lepszy smak. Najlepiej sprawdzi się marchew, pietruszka i seler. Dobrze dodać również por lub cebulę, jednak tylko w przypadku, gdy zupa nie jest częścią diety lekkostrawnej. To szybka opcja na obiad. Zupa jest łatwa, tania, dobra, a przy okazji doskonale sprawdza się nawet dla dzieci. Kaszę można podawać zarówno w formie ugotowanej wcześniej i pokrojonej na porcje, jak i dodać ją od razu do zupy i gotować już w wywarze. Ta druga opcja sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.

Alergeny w zupie z kaszą manną

Lista alergenów dla zupy z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z kaszą manną

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która świetnie sprawdza się na co dzień, dostarcza mnóstwo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(421g)
Energia (kcal)
38.19
160.80
Białko (g)
1.11
4.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(421g)
Węglowodany (g)
6.85
28.83
Węglowodany przyswajalne (g)
6.23
26.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
2.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(421g)
Tłuszcz (g)
0.74
3.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
0.55
2.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
1.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.42
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(421g)
Witamina A (µg (mcg))
42.23
177.77
Witamina B6 (mg)
0.03
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.79
7.52
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
0.80
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Niacyna (mg)
0.36
1.52
Foliany (µg (mcg))
10.11
42.57
Beta karoten (µg (mcg))
418.91
1763.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(421g)
Sód (mg)
238.17
1002.71
Potas (mg)
61.59
259.29
Wapń (mg)
8.72
36.72
Fosfor (mg)
16.35
68.83
Magnez (mg)
6.32
26.63
Żelazo (mg)
0.24
1.00
Cynk (mg)
0.12
0.53
Miedź (mg)
0.03
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kaszą manną 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z kaszą manną

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
150 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Por
90 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Koszt składników
78.00