Zupa z kapusty włoskiej

Opublikowano: 13.03.2022 r., 14:27 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołoska kapuśniak w misce
Zupa z kapusty włoskiej
Zupa z kapusty włoskiej do doskonały pomysł na rozgrzewający posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
112 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Włoszczyzna mrożona (500 g)
  • Kapusta włoska (500 g)
  • Ziemniaki średnie - 5 ziemniaków (400 g)
  • Koperek (20 g)
  • Śmietana 12% - 1/2 szklanki (120 g)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z kapusty włoskiej krok po kroku

Z kapusty usuwamy twarde części, a następnie szatkujemy ją. Natomiast ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy je do miękkości, około 25 minut.

Pod koniec doprawiamy zupę oraz dodajemy śmietanę. Gotujemy ją jeszcze około 5 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę z kapusty włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z kapusty włoskiej

Pyszna zupa z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Poczęstunek z warzyw na bulionie jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zupę z kapusty włoskiej? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z kapusty usuwamy twarde części, a następnie szatkujemy ją. Natomiast ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy je do miękkości około 25 minut. Pod koniec doprawiamy zupę oraz dodajemy śmietanę. Gotujemy ją jeszcze około 5 minut. Możemy ją opcjonalnie podawać z ulubionym pieczywem.

Sprawdzony przepis na zupę z kapusty włoskiej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele wartości odżywczych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas. W skład włoszczyzny wchodzi między innymi marchew, która także jest bogactwem wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Zupa z kapusty włoskiej z ziemniakami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Zupa może być również wegetariańska – wystarczy, zamiast bulionu drobiowego wykorzystać w przepisie bulion warzywny. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na zdrową zupę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w zupie z kapusty włoskiej

Lista alergenów dla zupy z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Włoszczyzna mrożona
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zupy z kapusty włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupa posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
28.12
112.47
Białko (g)
1.19
4.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.47
17.90
Węglowodany przyswajalne (g)
3.77
15.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
2.81
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.64
2.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
1.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
0.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.14
0.56
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.12
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
6.91
27.66
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.11
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.21
36.83
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.47
13.89
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
1.20
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.47
41.87
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
199.70
798.79
Potas (mg)
105.99
423.95
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.07
68.26
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
16.99
67.95
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.61
26.42
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
1.06
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.13
0.52
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: włoszczyzna mrożona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kapusty włoskiej 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z kapusty włoskiej

Koszt składników
73.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Włoszczyzna mrożona
500 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
5.56
Za 500 g
Kapusta włoska
500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
400 g
5 ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Śmietana 12%
120 g
1/2 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Koszt składników
73.20