Zupa z kapusty włoskiej
- Włoszczyzna mrożona (500 g)
- Kapusta włoska (500 g)
- Ziemniaki średnie - 5 ziemniaków (400 g)
- Koperek (20 g)
- Śmietana 12% - 1/2 szklanki (120 g)
- Bulion drobiowy (1500 g)
Przepis na zupę z kapusty włoskiej krok po kroku
Z kapusty usuwamy twarde części, a następnie szatkujemy ją. Natomiast ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy je do miękkości, około 25 minut.
Pod koniec doprawiamy zupę oraz dodajemy śmietanę. Gotujemy ją jeszcze około 5 minut.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat zupy z kapusty włoskiej
Pyszna zupa z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Poczęstunek z warzyw na bulionie jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zupę z kapusty włoskiej? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z kapusty usuwamy twarde części, a następnie szatkujemy ją. Natomiast ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy je do miękkości około 25 minut. Pod koniec doprawiamy zupę oraz dodajemy śmietanę. Gotujemy ją jeszcze około 5 minut. Możemy ją opcjonalnie podawać z ulubionym pieczywem.
Sprawdzony przepis na zupę z kapusty włoskiej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele wartości odżywczych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas. W skład włoszczyzny wchodzi między innymi marchew, która także jest bogactwem wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Zupa z kapusty włoskiej z ziemniakami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Zupa może być również wegetariańska – wystarczy, zamiast bulionu drobiowego wykorzystać w przepisie bulion warzywny. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na zdrową zupę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w zupie z kapusty włoskiej
Lista alergenów dla zupy z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Włoszczyzna mrożona
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze zupy z kapusty włoskiej
Zupa posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.