Zupa z kapusty pekińskiej

Opublikowano: 24.11.2021 r., 7:29 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa z kapustą pekińską
Zupa z kapusty pekińskiej
Prosty przepis na smaczną i zdrową zupę z kapustą pekińską na obiad. Niskokaloryczna, niskotłuszczowa, ale przy tym pyszna, szybka i bardzo prosta.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
114 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Ziemniaki późne (400 g)
  • Por (140 g)
  • Pomidor (200 g)
  • Kapusta pekińska (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Zagotuj bulion.

Umyte mięso pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się bulionu.

Pokrój obraną marchewkę (w ćwierć plastry) oraz ziemniaki (większa kostka). Umytego pora pokrój w pół plastry. Dodaj warzywa do bulionu razem z solą. Gotuj aż warzywa staną się miękkie.

Kapustę pekińską posiekaj, a pomidora natnij lekko i umieść we wrzątku. Zalej zimną wodą i zdejmij skórkę. Pokrój pomiodry drobniej.

Dodaj kapustę i pomidory do zupy. Gotuj kwadrans.

Przypraw zupę do smaku.

Na końcu posyp koperkiem i natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę z kapusty pekińskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z kapusty pekińskiej

Prosty przepis na smaczną i zdrową zupę z kapustą pekińską na obiad. Niskokaloryczna, niskotłuszczowa, ale przy tym pyszna, szybka i bardzo prosta. Jest przygotowana z dużej ilości warzyw. Przepis na zupę z kapusty pekińskiej zawiera dodatek piersi z kurczaka, więc dostarcza ona białko. Nie jest zabielana, więc także nie zawiera bardzo dużej ilości tłuszczu. Zupa z kapusty pekińskiej nie ma też dodatku mąki. Jest dobrym pomysłem na coś smacznego. Jeśli zrobisz zupę z kapusty pekińskiej będzie ona świetna na obiad dla dzieci i dla starszych osób.

Zupa z kapusty pekińskiej jest prosta i smaczna, zrobiona z najlepszych składników. Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej? Dobrze jest mieć gotowy bulion. Wtedy zrobienie zupy jest szybsze. Bulion przed zrobieniem przepisu na zupę z kapusty pekińskiej należy zagotować i w tym czasie można już przygotować resztę składników. Mięso pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki oraz marchewkę, umyj je oraz pora. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na „4” i następnie na plasterki. Pora pokrój w pół plastry. Gdy bulion będzie gorący dodaj do niego mięso, a jak chwilę się podgotuje dodaj też warzywa i trochę soli. Wszystko powinno się gotować tyle, by warzywa stały się miękkie. Podczas gdy zupa się gotuje przygotuj kapustę - przekrój na pół i posiekaj. Pomidora najlepiej jest naciąć delikatnie (skórkę), umieścić na chwilę we wrzątku i zalać zimną wodą. Wtedy skórka zejdzie z łatwością. Tak przygotowanego pomidora pokrój na mniejsze kawałki. Gdy warzywa w zupie będą miękkie można dodać kapustę i pomidora. Je wystarczy gotować w zupie 15 minut. Jak już zupa będzie ugotowana wystarczy doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Zupa z kapusty pekińskiej dobrze smakuje, gdy dodasz do niej świeży koperek oraz natkę pietruszki.

Pyszna zupa z kapusty pekińskiej to prosty przepis na potrawę będącą skarbnicą witamin i minerałów. Pomimo tego, że nie jest gotowana na tłustym mięsie jest dobra i super sprawdzi się jako smaczna potrawa w codziennym jadłospisie. Jak zrobić zupę z kapusty pekińskiej, by smakowała wszystkim? Jeśli nie przepadasz za zbyt chudymi zupami to dobry pomysł na to, by ją zmodyfikować. Przepis na zupę z kapusty pekińskiej będzie równie smaczny na innym mięsie. Szczególnie dobre jest mięso z ud kurczaka. Zupę można też zabielić śmietanką. Będzie dobra, kremowa i delikatna.

Warto jeść pyszne zupy na obiady. To dobry pomysł na pożywną potrawę rozgrzewającą w chłodne dni. Zupy są to proste przepisy, które szybko się przygotowuje.

Alergeny w zupie z kapusty pekińskiej

Lista alergenów dla zupy z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy z kapusty pekińskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupa jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera białko i dużo warzyw. Jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera znikomą ilość tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
38.03
114.09
Białko (g)
3.80
11.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.74
14.22
Węglowodany przyswajalne (g)
4.00
12.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.50
1.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.90
Tłuszcze nienasycone (g)
0.20
0.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.10
0.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.28
Cholesterol (mg)
10.00
30.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
54.97
164.90
Witamina B6 (mg)
0.20
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.10
Witamina C (mg)
10.92
32.76
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.21
0.64
Retinol (µg (mcg))
1.13
3.39
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Niacyna (mg)
1.63
4.89
Foliany (µg (mcg))
17.33
51.98
Beta karoten (µg (mcg))
606.59
1819.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
173.08
519.23
Potas (mg)
189.29
567.87
Wapń (mg)
22.47
67.42
Fosfor (mg)
47.38
142.15
Magnez (mg)
12.98
38.94
Żelazo (mg)
0.46
1.39
Cynk (mg)
0.21
0.64
Miedź (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kapusty pekińskiej 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z kapusty pekińskiej

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Por
140 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Pomidor
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Kapusta pekińska
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Koszt składników
66.50