Zupa z kalmarów

Opublikowano: 25.02.2022 r., 20:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z kalmarów podana w białej misce.
Zupa z kalmarów
Zupa z kalmarów to bardzo dobra propozycja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Zupa jest aromatyczna i syta. Zupa zawiera dużo błonnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
192 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion warzywny 6 szklanek (1500 ml)
  • Kalmary (600 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Papryka żółta 1 duża sztuka (300 g)
  • Pomidor 2 średnie sztuki (400 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa z kalmarów krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Umyj i oczyść kalmary, pokrój je w krążki.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cukinię pokrój w kostkę.

Pokrój pieczarki na cztery części.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej bulion, dodaj paprykę, cukinię i gotuj przez 10 minut.

Dodaj pomidory, dopraw papryką ostrą, czosnkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.

Dodaj kalmary i posiekaną natkę pietruszki.

Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na zupa z kalmarów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z kalmarów

Zupa z kalmarów to świetny pomysł na owoce morza w towarzystwie warzyw. Smaczna zupa bez dodatku mięsa jest idealna dla wegetarian. Przepis na zupę z kalmarów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, kalmary, cebula, papryka żółta, pomidory, cukinia, pieczarki, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, natka pietruszki.

Jak zrobić zupę z kalmarów? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Umyj i oczyść kalmary, pokrój je w krążki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię pokrój w kostkę. Pokrój pieczarki na cztery części. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej bulion, dodaj paprykę, cukinię i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw papryką ostrą, czosnkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj kalmary i posiekaną natkę pietruszki. Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Mają niską cenę i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem, dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując szybka do zrobienia zupa jest pyszna i bardzo syta. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Jest ona dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Wiesz już jak ugotować zupę z kalmarów, więc możesz ją wykorzystać przy najbliższej okazji. Zupa z kalmarów świetnie sprawdza się na obiad oraz na kolację podczas spotkania ze znajomymi.

Alergeny w zupie z kalmarów

Lista alergenów dla zupy z kalmarów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary

Wartości odżywcze zupy z kalmarów

na 100g gotowej potrawy

Zupa z kalmarów to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zupa jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
57.42
192.36
Białko (g)
6.00
20.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
3.59
12.03
Węglowodany przyswajalne (g)
3.13
10.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
2.08
6.95
Tłuszcze nasycone (g)
0.45
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
1.63
5.45
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.03
3.44
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.02
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: kalmary.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
18.71
62.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.31
74.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.50
1.67
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.20
10.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
3.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.78
32.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
165.06
552.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
209.25
701.00
Potas (mg)
166.90
559.11
Wapń (mg)
19.07
63.87
Fosfor (mg)
70.22
235.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.92
56.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
1.38
Cynk (mg)
0.63
2.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.60
2.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kalmarów 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z kalmarów

Koszt składników
131.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Kalmary
600 g
21.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
50.40
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka żółta
300 g
1 duża sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Pomidor
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
131.00