Przepis na zupa z kalmarów krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Umyj i oczyść kalmary, pokrój je w krążki.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cukinię pokrój w kostkę.

Pokrój pieczarki na cztery części.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej bulion, dodaj paprykę, cukinię i gotuj przez 10 minut.

Dodaj pomidory, dopraw papryką ostrą, czosnkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.

Dodaj kalmary i posiekaną natkę pietruszki.

Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Często zadawane pytania

Zupa z kalmarów podana w białej misce.
Zupa z kalmarów
Koszt przygotowania dania
95.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
192 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
27

Zupa z kalmarów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z kalmarów

Zupa z kalmarów to świetny pomysł na owoce morza w towarzystwie warzyw. Smaczna zupa bez dodatku mięsa jest idealna dla wegetarian. Przepis na zupę z kalmarów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, kalmary, cebula, papryka żółta, pomidory, cukinia, pieczarki, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, natka pietruszki.

Jak zrobić zupę z kalmarów? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Umyj i oczyść kalmary, pokrój je w krążki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię pokrój w kostkę. Pokrój pieczarki na cztery części. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej bulion, dodaj paprykę, cukinię i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw papryką ostrą, czosnkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj kalmary i posiekaną natkę pietruszki. Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Mają niską cenę i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem, dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując szybka do zrobienia zupa jest pyszna i bardzo syta. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Jest ona dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Wiesz już jak ugotować zupę z kalmarów, więc możesz ją wykorzystać przy najbliższej okazji. Zupa z kalmarów świetnie sprawdza się na obiad oraz na kolację podczas spotkania ze znajomymi.

Wartości odżywcze zupy z kalmarów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kalorie)
57.42 kcal
192.36 kcal
Białko
6.00 g
20.11 g

Węglowodany w zupie z kalmarów

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany
3.59 g
12.03 g
Węglowodany przyswajalne
3.13 g
10.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.46 g
1.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz
2.08 g
6.95 g
Tłuszcze nasycone
0.45 g
1.50 g
Tłuszcze nienasycone
1.63 g
5.45 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.03 g
3.44 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
2.02 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kalmary.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupa z kalmarów

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A
18.71 µg (mcg)
62.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
1.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
22.31 mg
74.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
1.67 mg
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
3.20 µg (mcg)
10.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.94 mg
3.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.78 µg (mcg)
32.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
165.06 µg (mcg)
552.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa z kalmarów

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód
209.25 mg
701.00 mg
Potas
166.90 mg
559.11 mg
Wapń
19.07 mg
63.87 mg
Fosfor
70.22 mg
235.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.92 mg
56.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
1.38 mg
Cynk
0.63 mg
2.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.60 mg
2.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kalmarów 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z kalmarów

Lista alergenów dla zupy z kalmarów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary

Cena przygotowania zupy z kalmarów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Kalmary
600 g
21.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
50.40
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka żółta
300 g
1 duża sztuka
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Pomidor
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
131.00
Jak oceniasz przepis na zupa z kalmarów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób