Przepis na zupa z kalmarów krok po kroku
- Bulion warzywny 1500 ml 6 szklanek
- Kalmary 600 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Papryka żółta 300 g 1 duża sztuka
- Pomidor 400 g 2 średnie sztuki
- Cukinia 200 g 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek stołowych
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Umyj i oczyść kalmary, pokrój je w krążki.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Cukinię pokrój w kostkę.
Pokrój pieczarki na cztery części.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Wlej bulion, dodaj paprykę, cukinię i gotuj przez 10 minut.
Dodaj pomidory, dopraw papryką ostrą, czosnkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.
Dodaj kalmary i posiekaną natkę pietruszki.
Zupę podawaj w głębokim talerzu.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa wietnamska
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa

(liczba kalorii)
Zupa z kalmarów - cechy przepisu
Więcej o zupie z kalmarów
Zupa z kalmarów to świetny pomysł na owoce morza w towarzystwie warzyw. Smaczna zupa bez dodatku mięsa jest idealna dla wegetarian. Przepis na zupę z kalmarów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, kalmary, cebula, papryka żółta, pomidory, cukinia, pieczarki, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, natka pietruszki.
Jak zrobić zupę z kalmarów? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Umyj i oczyść kalmary, pokrój je w krążki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię pokrój w kostkę. Pokrój pieczarki na cztery części. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej bulion, dodaj paprykę, cukinię i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw papryką ostrą, czosnkiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj kalmary i posiekaną natkę pietruszki. Zupę podawaj w głębokim talerzu.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Mają niską cenę i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem, dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując szybka do zrobienia zupa jest pyszna i bardzo syta. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Jest ona dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Wiesz już jak ugotować zupę z kalmarów, więc możesz ją wykorzystać przy najbliższej okazji. Zupa z kalmarów świetnie sprawdza się na obiad oraz na kolację podczas spotkania ze znajomymi.
Wartości odżywcze zupy z kalmarów
Energia i białka
(335g)
Węglowodany w zupie z kalmarów
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy w przepisie na zupa z kalmarów
(335g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa z kalmarów
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie z kalmarów
Lista alergenów dla zupy z kalmarów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kalmary