Zupa z kalarepy
- Kalarepa (750 g)
- Papryczka chili zielona świeża (4 g)
- Masło (50 g)
- Cukier (10 g)
- Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Bulion warzywny (750 ml)
- Sok cytrynowy (45 ml)
Przepis na zupę z kalarepy krok po kroku
Kalarepę obierz i pokrój w 1 cm kostkę. Chili przekrój wzdłuż na pół.
W garnku rozgrzej masło. Smaż kalarepę i papryczkę chili 6-8 minut. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Dodaj śmietanę, mleko i bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Usuń chili.
Zupę rozdrobnij w blenderze i dopraw sokiem z cytryny.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat zupy z kalarepy
Zupa z kalarepy to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę zdrowe opcje. Jest pełna smaku, a przy tym naprawdę lekka, sprawdzi się na lunch i kolację. Jest bardzo lekka, więc spokojnie sprawdzi się nawet na diecie. Można podawać ją z ziemniakami, ale również z grzankami. To wspaniała opcja na włączenie do swojej diety tego ciekawego warzywa.
Przepis na zupę z kalarepy będzie świetną opcją dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych, szybkich i prostych dań. Ta zupa dostarcza sporo fantastycznych wrażeń smakowych. Ma przepiękny zielony kolor, który przyciąga wzrok. Całe danie ma tak mało kalorii, że będzie genialnym wyborem na każdej diecie, nawet redukcyjnej. Zupa z kalarepy nie jest zbyt częstym gościem w polskim menu, choć warzywo to jest tanie i łatwo dostępne w sklepie. Jednak zwykle pojawia się na talerzach w postaci smacznej surówki. Jednak ma ono tak duży potencjał, ze względu na swój delikatny smak i aromat, że warto, jest szukać różnych alternatyw dla jej wykorzystania. Kalarepa to warzywo, które jest niezwykle wartościowe. Ze względu na naprawdę sporą ilość antyoksydantów wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Warzywo to zawiera też luteinę – jest to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. Ma również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. To również naprawdę dobre źródło wapnia. Pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i chroni przed osteoporozą. Kalarepa dostarcza witaminy C, która nie tylko jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów, ale również wpływa pozytywnie na układ odpornościowy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z kalarepy, by była naprawdę smaczna, a przy okazji prosta w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest smaczna i bardzo łatwa. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny. To wspaniały pomysł na wplecenie tego fantastycznego warzywa do swojego menu na stałe. Ten prosty przepis, z którego powstaje ta pyszna zupa, pozwoli przygotować zupę, która jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Używa się do niej całego warzywa, jednak bez liści, które mogą negatywnie wpłynąć na smak.
Alergeny w zupie z kalarepy
Lista alergenów dla zupy z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- Mleko 3,2%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy z kalarepy
To zdrowa opcja na co dzień, która dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(502g)
Węglowodany
(502g)
Tłuszcze
(502g)
Witaminy
(502g)
Składniki mineralne
(502g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.