Zupa z jarmużu

Opublikowano: 24.04.2021 r., 12:21 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z jarmużu podana w głębokim, białym talerzu. Zupa ozdobiona jest śmietanką, kawałkiem liścia jarmużu i grzankami. Obok talerza, na szarym blacie, leży łyżka. W tle znajdują się menaże z przyprawami, ściereczka oraz liście jarmużu.
Zupa z jarmużu
Zupa z jarmużu jest niezwykle zdrowym daniem, które możesz przygotować dla dzieci, a nawet dla niemowlaka powyżej 6 miesiąca życia. Sprawdź jak zrobić zupę krem z jarmużu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 15 min
159 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jarmuż (250 g)
  • Ziemniaki średnie 2 sztuki (180 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, chochelka

Przepis na zupę z jarmużu krok po kroku

Drobno posiekaj ząbek czosnku i cebulę.

W garnku rozgrzej masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Lekko podsmaż.

W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

Dodaj bulion, mleko, groszek, 0,25 łyżeczki pieprzu, sól do smaku oraz ziemniaki i gotuj 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie umyj jarmuż, usuń twardy środek liści i porwij je na mniejsze części.

Do zupy dodaj jarmuż i gotuj jeszcze 2 minuty.

Zupę zblenduj.

Jak oceniasz przepis na zupę z jarmużu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat zupy z jarmużu

Zupa z jarmużu jest jedną ze zdrowszych zup, jaką możesz przygotować. Zawdzięcza to swojemu głównemu składnikowi, czyli jarmużowi. Jest to warzywo kapustne, które nie tworzy główek, jak zwykła kapusta i ma charakterystyczne pierzaste i postrzępione, zielone liście.

W skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index) opracowanej przez amerykańskiego lekarza Joela Fuhrmana, jarmuż ma najwyższą wartość odżywczą. Punktacja w skali ANDI wynosi od 1 do 1000. Uwzględnia ona zawartość w konkretnym pokarmie różnych składników pokarmowych, między innymi: witamin, karotenoidów, wapnia, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, selenu itd. Kolejnym elementem ocenianym przy tworzeniu skali ANDI jest zdolność do zmiatania przez daną żywność wolnych rodników, co jest związane z ilością antyoksydantów zawartych w danym pokarmie. Jarmuż w tej skali uzyskał 1000 punktów, czyli najwyższą możliwą wartość. Jest on bogatym źródłem błonnika, potasu, beta-karotenu, żelaza, wapnia, niacyny, witamin: A, B1, B2, E i C, a także chlorofilu. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe, dlatego warto po niego sięgać, a także dodawać go do dań dla dzieci. Dla niemowlaka zupa z jarmużem, w postaci kremu, może być podawana po ukończeniu 6 miesiąca życia. Niestety jarmuż na jest popularnym warzywem w Polsce. Jeżeli twoje dziecko nie jest przekonane do tego warzywa, to możesz spróbować przemycać go, dodając jarmuż do zupy lub kotlecików. Jak wiele produktów, tak też jarmuż, traci część składników pokarmowych w trakcie gotowania. Najwięcej wartości odżywczych uzyskamy z jarmużu, jedząc go na surowo, czyli jako zamiennik sałaty w sałatkach. Niestety jarmuż może zawierać także szkodliwe azotany, których zawartość zmniejsza się w trakcie gotowania. Dlatego najrozsądniej jeść jarmuż zarówno na surowo, jak i gotowany.

Zupa jarmużowa to tradycyjny portugalski przysmak, chociaż spotkała się też ze źródłem mówiącym, że zupa z jarmużu to też turecka potrawa. Ten przepis na zupę będzie inny, niż te regionalne dania, ponieważ pokazuje on jak zrobić zupę krem z jarmużu.

Alergeny w zupie z jarmużu

Lista alergenów dla zupy z jarmużu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z jarmużu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
32.00
160.00
Białko (g)
1.53
7.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.86
24.31
Węglowodany przyswajalne (g)
3.60
18.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
6.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.91
4.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
2.96
Tłuszcze nienasycone (g)
0.32
1.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.19
0.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.65
Cholesterol (mg)
1.99
9.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
53.59
267.93
Witamina B6 (mg)
0.08
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.30
Witamina C (mg)
17.88
89.42
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.58
Witamina E (mg)
0.11
0.57
Retinol (µg (mcg))
12.37
61.83
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Ryboflawina (mg)
0.09
0.43
Niacyna (mg)
0.49
2.45
Foliany (µg (mcg))
15.77
78.85
Beta karoten (µg (mcg))
474.18
2370.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
169.42
847.11
Potas (mg)
140.07
700.34
Wapń (mg)
53.06
265.29
Fosfor (mg)
35.02
175.11
Magnez (mg)
11.40
56.98
Żelazo (mg)
0.44
2.21
Cynk (mg)
0.24
1.22
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z jarmużu 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z jarmużu

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
250 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.12
Za 250 g
Ziemniaki średnie
180 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Groszek zielony
140 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 140 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
62.50