Zupa z grochu łuskanego
- Groch (nasiona) (400 g)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Kiełbasa polska (300 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na zupa z grochu łuskanego krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz ze skórki ziemniaki, marchew oraz seler i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Do garnka wlej 2,5 l wody i wsyp groch.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
Do zupy dodaj warzywa i gotuj jeszcze 15 minut.
Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Posiekaj natkę pietruszki.
Zupę podawaj w talerzach udekorowaną natką.
-
Zupa grochowa
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Tradycyjna grochówka
-
Grochówka z grochu łuskanego
-
Grochówka z kociołka
-
Grochówka na wędzonce
-
Grochówka na żeberkach
-
Zupa grochowa z kiełbasą
-
Zasmażka do grochówki
-
Grochówka thermomix
-
Grochówka na boczku
-
Grochówka wege
-
Grochówka na kościach wędzonych
-
Grochówka wojskowa z kociołka
-
Grochówka
Więcej informacji na temat zupy z grochu łuskanego
Zupa z grochu łuskanego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Syta zupa z grochu jest bardzo aromatyczna i gęsta. Grochówka to tradycyjna zupa polska podawana na wiele różnych okazji. Zupę przygotować można na mięsie lub z dodatkiem kiełbasy. Przepis na zupę z grochu łuskanego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: groch łuskany, ziemniaki, cebula, marchew, seler, kiełbasa, czosnek, olej rzepakowy, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki.
Jak zrobić zupę z grochu łuskanego? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz ze skórki ziemniaki, marchew oraz seler i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Do garnka wlej wodę i wsyp groch. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Do zupy dodaj warzywa i gotuj jeszcze 15 minut. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Posiekaj natkę pietruszki. Zupę podawaj w talerzach udekorowaną natką.
Groch jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych. Groch jest doskonałym źródłem roślinnym białka. Rośliny strączkowe są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz skrobi opornej. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.
Podsumowując smaczna zupa z grochu to prosty przepis na obiad. Pyszna grochówka sprawdzi się podana w chłodne jesienne dni. Można ją przygotować w lżejszej wersji bez dodatku kiełbasy. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa idealnie sprawdzi się podczas zimowych zabaw w ogrodzie, gdyż świetnie rozgrzewa.
Alergeny w zupie z grochu łuskanego
Lista alergenów dla zupy z grochu łuskanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy z grochu łuskanego
Zupa z grochu łuskanego to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Zupa jest bardzo syta i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Zupa jest dość kaloryczna i świetnie sprawdzi się w okresie zimowym.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.