Zupa z grochu łuskanego

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa grochowa w misce.
Zupa z grochu łuskanego
Zupa z grochu łuskanego to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo syta i zawiera dużą ilość białka pochodzenia roślinnego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
569 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Groch (nasiona) (400 g)
  • Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Kiełbasa polska (300 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa z grochu łuskanego krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz ze skórki ziemniaki, marchew oraz seler i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Do garnka wlej 2,5 l wody i wsyp groch.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

Do zupy dodaj warzywa i gotuj jeszcze 15 minut.

Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.

Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Posiekaj natkę pietruszki.

Zupę podawaj w talerzach udekorowaną natką.

Jak oceniasz przepis na zupa z grochu łuskanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat zupy z grochu łuskanego

Zupa z grochu łuskanego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Syta zupa z grochu jest bardzo aromatyczna i gęsta. Grochówka to tradycyjna zupa polska podawana na wiele różnych okazji. Zupę przygotować można na mięsie lub z dodatkiem kiełbasy. Przepis na zupę z grochu łuskanego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: groch łuskany, ziemniaki, cebula, marchew, seler, kiełbasa, czosnek, olej rzepakowy, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić zupę z grochu łuskanego? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz ze skórki ziemniaki, marchew oraz seler i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Do garnka wlej wodę i wsyp groch. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Do zupy dodaj warzywa i gotuj jeszcze 15 minut. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Posiekaj natkę pietruszki. Zupę podawaj w talerzach udekorowaną natką.

Groch jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych. Groch jest doskonałym źródłem roślinnym białka. Rośliny strączkowe są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz skrobi opornej. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.

Podsumowując smaczna zupa z grochu to prosty przepis na obiad. Pyszna grochówka sprawdzi się podana w chłodne jesienne dni. Można ją przygotować w lżejszej wersji bez dodatku kiełbasy. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa idealnie sprawdzi się podczas zimowych zabaw w ogrodzie, gdyż świetnie rozgrzewa.

Alergeny w zupie z grochu łuskanego

Lista alergenów dla zupy z grochu łuskanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy z grochu łuskanego

na 100g gotowej potrawy

Zupa z grochu łuskanego to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Zupa jest bardzo syta i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Zupa jest dość kaloryczna i świetnie sprawdzi się w okresie zimowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
142.39
569.56
Białko (g)
4.87
19.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
12.33
49.33
Węglowodany przyswajalne (g)
9.68
38.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
10.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
8.46
33.84
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
10.44
Tłuszcze nienasycone (g)
5.85
23.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
15.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.06
8.24
Cholesterol (mg)
13.35
53.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
108.85
435.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.61
42.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.66
Witamina E (mg)
0.40
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.65
6.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.22
4.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.09
220.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1074.21
4296.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
270.80
1083.22
Potas (mg)
296.82
1187.27
Wapń (mg)
29.24
116.98
Fosfor (mg)
105.65
422.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.82
99.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
4.49
Cynk (mg)
0.73
2.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z grochu łuskanego 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z grochu łuskanego

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groch (nasiona)
400 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Ziemniaki późne
300 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kiełbasa polska
300 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
41.50