Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym

Opublikowano: 09.07.2021 r., 9:27 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
Zupa z młodej fasolki szparagowej z serkiem topionym jest po prostu genialna. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i pyszne, wiosenno-letnie danie gotowe.
Przygotowanie 40 min
101 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Fasolka szparagowa (600 g)
  • Serek topiony śmietankowy (150 g)
  • Ziemniaki młode (300 g)
  • Marchewka (120 g)
  • Bulion drobiowy (1700 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z fasolki szparagowej z serkiem topionym krok po kroku

Zagotuj bulion w dużym garnku.

Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i ugotuj.

Ostudź ugotowane ziemniaki i pokrój je w kostkę. Ugotowaną marchewkę dodasz do kremu.

Fasolkę pozbaw końcówek. Umyj i dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj 20 minut.

Gdy fasolka będzie miękka dodaj serek topiony i ugotowaną marchewkę. Przypraw solą i pieprzem.

Zblenduj zupę.

Na końcu dodaj ziemniaki.

Gotową zupę wyłóż do miski i posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę z fasolki szparagowej z serkiem topionym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat zupy z fasolki szparagowej z serkiem topionym

Zupa z młodej fasolki szparagowej z serkiem topionym jest po prostu genialna. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i pyszne, wiosenno-letnie danie gotowe. Zupa jest bardzo smaczna. Składa się tylko z bulionu, ziemniaków, marchewki, serka topionego i przypraw: soli i pieprzu. Konsystencja zupy przypomina rzadki krem. Zupka świetnie smakuje bez żadnych dodatków. Zupa z ziemniakami i dodatkiem marchewki jest sama w sobie sycąca. Można ją jeść też z pieczywem. Koniecznie posyp natką pietruszki.

Dodatek serka topionego nadaje fantastyczną konsystencję zupie. Jest ona taka kremowa – idealna. Wiadomo jednak, że serek topiony jest to produkt wysoko przetworzony i wiele osób go unika. Jednakże od czasu do czasu jedzenie serka topionego nie wyrządzi krzywdy. Serek topiony zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie są polecane w dużych ilościach. Jeżeli jest to produkt, którego unikasz możesz skorzystać z zamiennika: jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego. Konsystencja zupy z dodatkiem jogurtu będzie się różnić. Konsystencję zupy można kontrolować. Ilość bulionu jest orientacyjna. Jeżeli chciałbyś uzyskać zupę rzadszą zawsze można dodać więcej rosołu albo wody. Gdy wolisz, jak zupa jest gęstsza możesz dać mniej płynu.

Przepis jest świetnym pomysłem na „przemycanie” większej ilości warzyw. Dzięki zabiegowi blendowania można dodać różne warzywa. Gdy masz do czynienia z „niejadkiem” z dużym prawdopodobieństwem zupa zostanie zjedzona. Można więc spróbować dodawać też inne warzywa, jeśli lubisz. Dobrym przykładem byłby kalafior lub brokuł albo szparagi.

Zupa ma średni indeks glikemiczny. Należy więc pamiętać o tym, szczególnie gdy cierpisz na problemy z cukrzycą lub insulinoopornośnią. Nie ma zbyt wysokiej kaloryczności, jest za to posiłkiem sycącym. Jeśli chciałbyś zwiększyć ilość białka w zupie zawsze można dodać do zupy mięso. Pierś czy udo z kurczaka albo z indyka to dobre źródła białka. Mięso bardziej tłuste będzie także zawierało białko, ale także sporą ilość tłuszczu.

Alergeny w zupie z fasolki szparagowej z serkiem topionym

Lista alergenów dla zupy z fasolki szparagowej z serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy z fasolki szparagowej z serkiem topionym

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest lekki, a dodatek serka dodatkowo zwiększa kaloryczność zupy. Jeśli musisz ograniczyć ilość tłuszczu w diecie serek dobrze by było zamienić na inny produkt.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
35.63
101.56
Białko (g)
1.38
3.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
4.25
12.11
Węglowodany przyswajalne (g)
3.37
9.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
1.68
4.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
3.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.53
1.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
1.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.26
Cholesterol (mg)
5.89
16.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
56.34
160.57
Witamina B6 (mg)
0.12
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina C (mg)
5.00
14.26
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.07
Witamina E (mg)
0.18
0.51
Retinol (µg (mcg))
15.68
44.69
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Niacyna (mg)
0.44
1.24
Foliany (µg (mcg))
6.13
17.46
Beta karoten (µg (mcg))
409.15
1166.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
246.68
703.05
Potas (mg)
113.21
322.64
Wapń (mg)
17.49
49.86
Fosfor (mg)
21.24
60.53
Magnez (mg)
8.41
23.97
Żelazo (mg)
0.38
1.07
Cynk (mg)
0.16
0.47
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z fasolki szparagowej z serkiem topionym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z fasolki szparagowej z serkiem topionym

Koszt składników
71.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
600 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Serek topiony śmietankowy
150 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 150 g
Ziemniaki młode
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bulion drobiowy
1700 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1700 g
Koszt składników
71.10