Zupa z dyni Thermomix

Opublikowano: 23.02.2022 r., 11:40 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z dyni Thermomix w białej miseczce otoczona liśćmi i kawałkami dyni
Zupa z dyni Thermomix
Przepis na zupę z dyni z Thermomixa potrzebuje dosłownie kilku składników. Mimo to powstaje pyszna zupa idealna na obiad w chłodniejsze dni.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
113 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (700 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Marchewka 3 sztuki (135 g)
  • Bulion warzywny (650 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
curry, imbir mielony, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę z dyni z thermomixa krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.

Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia i wlej 15 ml oliwy.

Duś przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i umyj. Pokrój na kawałki.

Gdy cebula z czosnkiem się poddusi, dodaj dynię, marchewkę, łyżeczkę curry, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i wlej bulion.

Gotuj przez 20 minut / 100 stopni / obroty 2.

Gdy zupa skończy się gotować, zblenduj ją na gładką masę w naczyniu Thermomixa przez 30 sekund zwiększając stopniowo obroty od 1 do 8.

Jak oceniasz przepis na zupę z dyni z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat zupie z dyni z thermomixa

Przepis na zupę z dyni z Thermomixa potrzebuje dosłownie kilku składników. Mimo to powstaje pyszna zupa idealna na obiad w chłodniejsze dni. Dodatek przypraw takich jak curry czy imbir nadaje jej dodatkowy efekt rozgrzewający.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Ta kremowa zupa z dyni Thermomix w jednej porcji zawiera około 200 g tego pomarańczowego warzywa. Dodatkowymi składnikami są tylko czosnek, marchewka, oliwa, cebula i z przypraw: curry, imbir, pieprz ziołowy i bulion.

W pięciu krokach pokazujemy jak zrobić zupę z dyni w Thermomixie. Na początku wystarczy rozdrobnić cebulę i czosnek, po czym poddusić go przez kilka minut na oliwie. Następnie dodaj obrany i pokrojony miąższ z dyni oraz marchewkę i przyprawy. Wlej do naczynia bulion i gotuj przez 20 minut w 100 stopniach. Po tym czasie wystarczy tylko zupę zblendować. I tak ten prosty przepis sprawi, że na Waszym stole pojawi się dobra i szybka w przygotowaniu zupa. To świetny pomysł na zdrowy i sycący posiłek.

Przepis na zupę krem w Thermomixie można wzbogacić o domowe, ziołowe grzanki. Wystarczy pokroić kromkę chleba w kostkę i wymieszać z oliwą i przyprawami (np. ziołami prowansalskimi). Następnie upiec w 160 stopniach przez 10 minut. Tak przygotowana zupa z grzankami będzie jeszcze bardziej smaczna.

Alergeny w zupie z dyni z thermomixa

Lista alergenów dla zupie z dyni z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze zupie z dyni z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
28.41
113.63
Białko (g)
0.72
2.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.79
19.16
Węglowodany przyswajalne (g)
4.22
16.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
2.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.03
4.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.92
Tłuszcze nienasycone (g)
0.80
3.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.69
2.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.45
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
260.08
1040.31
Witamina B6 (mg)
0.06
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.22
20.89
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
0.76
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.06
0.25
Niacyna (mg)
0.40
1.60
Foliany (µg (mcg))
9.75
38.99
Beta karoten (µg (mcg))
2087.44
8349.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
126.10
504.39
Potas (mg)
193.90
775.59
Wapń (mg)
15.67
62.68
Fosfor (mg)
26.03
104.11
Magnez (mg)
7.40
29.61
Żelazo (mg)
0.43
1.70
Cynk (mg)
0.19
0.76
Miedź (mg)
0.07
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie z dyni z thermomixa 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie z dyni z thermomixa

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
700 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 700 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Marchewka
135 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Bulion warzywny
650 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
13.93
Za 650 ml
Koszt składników
53.50