Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, gałka muszkatołowa, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, duży garnek, blender, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na zupę z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta krok po kroku

Dynię przekrój na pół wzdłuż. Wyjmij gniazdo nasienne. Pokrój dynię w plastry na grubość maksymalnie 4 centymetrów. Dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieczenia. Piecz w piekarniku nagranym do 220 stopni Celsjusza około 20 minut.

Upieczoną i ochłodzoną dynię pozbaw skóry. Pokrój miąższ dyni na większe kawałki.

W tym czasie, gdy dynia się piecze i studzi można zacząć robić resztę. W garnku zagotuj bulion.

W drugim garnku rozgrzej masło. Czosnek i cebulę obierz. Czosnek dodaj w całości do masła, cebulę pokrój w duże kawałki. Obrane ziemniaki oraz marchewkę pokrój w niezbyt duże kawałki i dodaj do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i wszystko smaż na małej mocy palnika około 15 minut. Pod koniec dodaj dynię.

Do garnka z warzywami dodaj bulion. Zagotuj wszystko do miękkości - około 15 minut.

Gdy wszystko będzie miękkie zblenduj na zupę krem. Można tutaj dostosować ilość bulionu (lub wody) wedle własnych preferencji. Dopraw ostatecznie.

Nalej zupę do miseczki. Posyp pokruszonym serem feta oraz posiekanymi orzechami. Dodaj także świeżą kolendrę i pestki dyni.

Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

W skrócie
Kalorii w porcji
161 kcal
Wielkość
jednej porcji
345 g
Indeks glikemiczny
75

Wartości odżywcze zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

na 100g gotowej potrawy

Przepis na zupę z dyni piżmowej ma wysoki indeks glikemiczny, więc jeżeli występują problemy z prawidłowym poziomem glukozy we krwi lepiej jest jeść z umiarem i obserwować poziom glukozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
46.90
161.81
Białko (g)
1.91
6.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
7.30
25.18
Węglowodany przyswajalne (g)
6.34
21.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
3.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
1.55
5.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
3.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.68
2.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
1.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.97
Cholesterol (mg)
3.72
12.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
189.78
654.76
Witamina B6 (mg)
0.10
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
7.61
26.26
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.07
0.23
Retinol (µg (mcg))
5.66
19.53
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Ryboflawina (mg)
0.10
0.34
Niacyna (mg)
0.73
2.51
Foliany (µg (mcg))
11.84
40.85
Beta karoten (µg (mcg))
1423.96
4912.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
164.22
566.54
Potas (mg)
282.51
974.67
Wapń (mg)
27.88
96.19
Fosfor (mg)
55.78
192.43
Magnez (mg)
18.88
65.14
Żelazo (mg)
0.73
2.52
Cynk (mg)
0.39
1.35
Miedź (mg)
0.12
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

Lista alergenów dla zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Feta
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Więcej informacji na temat zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

Zupa z dyni piżmowej to pyszny przepis na zdrowy posiłek. W tym przepisie wykorzystano suszone pomidory oraz ser feta. Składniki genialnie łączą się w idealną kompozycję smakową.

Zupa jest bardzo szybka w wykonaniu. Przepyszna zupa dyniowa, a w dodatku jest prostym przepisem, więc nie będzie większego problemu z jego wykonaniem. Do zrobienia tego przepisu proponuję wykorzystanie dyni pieczonej. Pieczona dynia ma świetny smak. Suszone pomidory i ser feta to doskonałe połączenie. Podawaj zupę ze świeżą bagietką pełnoziarnistą z masłem ziołowym. Ilość bulionu jest kwestią indywidualną.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta

Koszt składników
88.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1000 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Ziemniaki młode
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Ser Feta
60 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Koszt składników
88.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na zupę z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób