Zupa z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
- Dynia (1000 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (30 g)
- Ziemniaki młode (400 g)
- Marchewka (100 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Suszone pomidory (50 g)
- Ser Feta (60 g)
- Pestki dyni (30 g)
Przepis na zupę z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta krok po kroku
Dynię przekrój na pół wzdłuż. Wyjmij gniazdo nasienne. Pokrój dynię w plastry na grubość maksymalnie 4 centymetrów. Dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieczenia. Piecz w piekarniku nagranym do 220 stopni Celsjusza około 20 minut.
Upieczoną i ochłodzoną dynię pozbaw skóry. Pokrój miąższ dyni na większe kawałki.
W tym czasie, gdy dynia się piecze i studzi można zacząć robić resztę. W garnku zagotuj bulion.
W drugim garnku rozgrzej masło. Czosnek i cebulę obierz. Czosnek dodaj w całości do masła, cebulę pokrój w duże kawałki. Obrane ziemniaki oraz marchewkę pokrój w niezbyt duże kawałki i dodaj do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i wszystko smaż na małej mocy palnika około 15 minut. Pod koniec dodaj dynię.
Do garnka z warzywami dodaj bulion. Zagotuj wszystko do miękkości - około 15 minut.
Gdy wszystko będzie miękkie zblenduj na zupę krem. Można tutaj dostosować ilość bulionu (lub wody) wedle własnych preferencji. Dopraw ostatecznie.
Nalej zupę do miseczki. Posyp pokruszonym serem feta oraz posiekanymi orzechami. Dodaj także świeżą kolendrę i pestki dyni.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
Zupa z dyni piżmowej to pyszny przepis na zdrowy posiłek. W tym przepisie wykorzystano suszone pomidory oraz ser feta. Składniki genialnie łączą się w idealną kompozycję smakową.
Zupa jest bardzo szybka w wykonaniu. Przepyszna zupa dyniowa, a w dodatku jest prostym przepisem, więc nie będzie większego problemu z jego wykonaniem. Do zrobienia tego przepisu proponuję wykorzystanie dyni pieczonej. Pieczona dynia ma świetny smak. Suszone pomidory i ser feta to doskonałe połączenie. Podawaj zupę ze świeżą bagietką pełnoziarnistą z masłem ziołowym. Ilość bulionu jest kwestią indywidualną.
Alergeny w zupie z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
Lista alergenów dla zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Feta
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy z dyni piżmowej z suszonymi pomidorami i serem feta
Przepis na zupę z dyni piżmowej ma wysoki indeks glikemiczny, więc jeżeli występują problemy z prawidłowym poziomem glukozy we krwi lepiej jest jeść z umiarem i obserwować poziom glukozy.
Energia i białka
(345g)
Węglowodany
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy
(345g)
Składniki mineralne
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.