Zupa z dyni piżmowej z grzankami

Opublikowano: 18.05.2021 r., 17:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z dyni piżmowej z grzankami
Zupa z dyni piżmowej z grzankami
Prosta i bardzo szybka w wykonaniu zupa oparta o dynię piżmową. Gęsta zupa w formie kremu z pysznymi warzywami. Zupę podawaj z odrobiną śmietanki i grzankami.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
178 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Bulion drobiowy (625 g)
  • Dynia (500 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Por (70 g)
  • Ziemniaki późne (150 g)
  • Cebula (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Grzanki (30 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, chilli, cynamon
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek, blender

Przepis na zupę z dyni piżmowej z grzankami krok po kroku

Zagotuj w garnku bulion.

W drugim garnku rozgrzej masło klarowane.

Obierz warzywa i przygotuj do krojenia. Czosnek dodaj w całości, cebulę pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Dynię obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w niewielką kostkę. Od pora odkrój korzenie. Pokrój w większe kawałki. Obraną marchew pokrój w grubsze plasterki. Dodaj warzywa do garnka, dodaj pół łyżeczki soli. Podsmaż warzywa przez około 10 minut. Uważaj, by nie przypalić. Podgrzewaj je pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Po upływie 10 minut dodaj do warzyw gorący bulion. Dodaj także przyprawy: szczyptę chilli, 1/4 łyżeczki pieprzu, kurkumy oraz cynamonu. Dodaj też 1 łyżeczkę papryki oraz sól do smaku. Gotuj wszystko do miękkości warzyw - około 30 minut.

Gdy warzywa będą miękkie zblenduj zupę na krem. Możesz tutaj zmienić ilość bulionu - w zależności od preferencji. Dopraw zupę ostatecznie do smaku.

Gotową zupę nalewaj do miseczek. Dodaj kleks ze śmietanki, posyp grzankami, słonecznikiem oraz świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę z dyni piżmowej z grzankami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat zupy z dyni piżmowej z grzankami

Prosta i bardzo szybka w wykonaniu zupa oparta o dynię piżmową. Gęsta zupa w formie kremu z pysznymi warzywami. Zupę podawaj z odrobiną śmietanki i grzankami. Ta zupa na pewno Cię ogrzeje w zimny dzień.

Warzywa podsmażaj na maśle. Dodaj koniecznie przyprawy, które nadadzą cudowny aromat zupie. Zupa krem jest łagodna, a dzięki maślanemu smakowi zarówno grzanek, jak i warzyw duszonych na maśle z czosnkiem jest wręcz idealna. Grzanki dodawaj na sam koniec, by grzanki były chrupiące. Śmietankę możesz zamienić na jogurt naturalny lub mleczko kokosowe. Jeśli wolisz zupę bardziej gęstą dodaj mniej bulionu lub użyj wody. Jeśli zupa dla Ciebie lepsza jest bardziej rzadka – dodaj więcej.

Alergeny w zupie z dyni piżmowej z grzankami

Lista alergenów dla zupy z dyni piżmowej z grzankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
    • grzanki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • grzanki

Wartości odżywcze zupy z dyni piżmowej z grzankami

na 100g gotowej potrawy

Zupa z dyni piżmowej jest bardzo zdrowa. Przyprawy, takie jak chilli, cynamon czy pieprz, mają działanie rozgrzewające, więc mogą powodować większą termogenezę poposiłkową. Może to korzystnie wpływać na przemianę materii. Całe danie ma wysoki indeks glikemiczny, więc osoby mające problem z wysokim poziomem glukozy albo insuliny we krwi powinny o tym pamiętać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
55.73
178.34
Białko (g)
1.49
4.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
7.10
22.73
Węglowodany przyswajalne (g)
6.25
19.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
2.69
8.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
5.46
Tłuszcze nienasycone (g)
0.98
3.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.60
1.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.77
8.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
187.97
601.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.02
19.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.25
16.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
2.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.61
49.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1471.59
4709.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
174.86
559.57
Potas (mg)
197.57
632.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.79
60.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
37.16
118.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.51
43.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.27
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dyni piżmowej z grzankami 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z dyni piżmowej z grzankami

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
625 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
13.39
Za 625 g
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Ziemniaki późne
150 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Grzanki
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Słonecznik nasiona łuskane
20 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
60.50