Zupa z cukinii

Opublikowano: 01.04.2021 r., 20:48 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z cukinii w talerzach
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii jest pyszna, a przepis na nią prosty. Bardzo dobrze smakuje z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Sprawdź, czym przyprawić i jak zrobić zupę z cukinii!
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
220 kcal
Kcal w porcji
465 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 2 sztuki (600 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Chleb pszenny - 4 kromki (140 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Szczypiorek - 2 łyżeczki (10 g)
  • Cebula - 1/2 cebuli (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, toster, blender, tarka

Przepis na zupę z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i odetnij końcówki. Następnie obierz ze skórki (jeśli jest cienka, można pominąć) i pozbądź się gniazda nasiennego. Cukinię pokrój w kostkę.

Cebulkę pokrój w kostkę.

Czosnek zetrzyj na tarce.

Szczypiorek posiekaj.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Po kilku minutach dodaj czosnek. Smaż ok. 2 min i całość przerzuć do garnka.

Na patelnie ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i dorzuć cukinię. Dodaj pół łyżeczki soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Podsmażają aż do zarumienienia cukinii.

Cukinię przerzuć do garnka i całość zalej bulionem. Gotuj ok. 20 min na niskim ogniu.

Gotową zupę zmiksuj za pomocą blendera.

Chleb upiecz w tosterze.

Do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany, posiatkowany szczypiorek oraz upieczoną kromkę chleba.

Jak oceniasz przepis na zupę z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat zupy z cukinii

Zupa z cukinii jest delikatna i smakuje nawet najmłodszym. Jest to idealny pomysł na szybki obiad. Do przygotowania tej zupy potrzebujesz niewiele składników. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, składniki z tego przepisu należy proporcjonalnie zwiększyć. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Jak zrobić zupę z cukinii? Jest to bardzo prosty przepis. Zupa cukiniowa jest szybka do przygotowania. Do przyrządzenia tej zupy nie trzeba gotować wywaru z mięsa. Należy wykorzystać gotowy bulion (drobiowy lub warzywny), w którym ugotuje się przysmażoną cukinię z dodatkiem cebuli i czosnku. Jeśli jednak wolisz zrobić zupę na domowym bulionie, to warto wziąć pod uwagę to, że czas przygotowywania tej zupy się znacznie wydłuży.

Czym przyprawić zupę z cukinii? Wystarczy sól i pieprz, ale do zupy możesz też dodać swoje ulubione zioła (np. zioła prowansalskie, tymianek). Lepiej przesadzać z przyprawami, aby nie pozbawić jej delikatnego smaku. Warto posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Zazwyczaj jest to zupa zblednowana. Jeśli chcesz zupę tzw. nie krem, to wszystkie warzywa trzeba pokroić w kostkę lub talarki i tak przygotowane ugotować do miękkości. Przy takim rozwiązaniu należy dodać drobny makaron. Możesz też pokusić się na dodanie innych warzyw (np. pomidorów, marchewki). Tej zupy nie przygotowuje się bez bulionu. Śmietanę (zarówno 18%, jak i śmietankę 30% lub 36%) możesz dodać osobno do każdej porcji lub wymieszać z całą zupą od razu.

Chleb możesz opiekać w tosterze, ale możesz też pokroić na mniejsze kawałki i przypiec na patelni z odrobiną tłuszczu. Pod koniec przypiekania, możesz posypać przypieczony chleb ziołami, aby zrobić ziołowe grzanki. Jeśli użyta cukinia do zupy jest młoda, to nie trzeba jej obierać ze skórki.

Ten przepis na zupę z cukinii możesz wykorzystać nawet wtedy, gdy w twoim domu zjawią się niespodziewani goście. Przygotowanie tego dania zajmie ci ok. 60 min. Ta prosta, szybka i pyszna zupa z warzywami jest najlepsza ze śmietaną i z grzankami.

Alergeny w zupie z cukinii

Lista alergenów dla zupy z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze zupy z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(465g)
Energia (kcal)
47.48
220.79
Białko (g)
1.56
7.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(465g)
Węglowodany (g)
5.43
25.25
Węglowodany przyswajalne (g)
4.87
22.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
2.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(465g)
Tłuszcz (g)
2.33
10.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
5.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
5.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
3.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.07
4.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(465g)
Witamina A (µg (mcg))
4.37
20.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.42
29.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
1.00
Brak danych dla: chleb pszenny, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
2.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.10
79.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
53.05
246.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(465g)
Sód (mg)
236.91
1101.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
109.77
510.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.16
116.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
24.70
114.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.96
41.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
2.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.22
1.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z cukinii 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z cukinii

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Chleb pszenny
140 g
4 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Szczypiorek
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Cebula
50 g
1/2 cebuli
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 36%
40 ml
4 łyżki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.64
Za 40 ml
Koszt składników
73.00