Zupa z cukinii
- Cukinia - 2 sztuki (600 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Chleb pszenny - 4 kromki (140 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Szczypiorek - 2 łyżeczki (10 g)
- Cebula - 1/2 cebuli (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na zupę z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj i odetnij końcówki. Następnie obierz ze skórki (jeśli jest cienka, można pominąć) i pozbądź się gniazda nasiennego. Cukinię pokrój w kostkę.
Cebulkę pokrój w kostkę.
Czosnek zetrzyj na tarce.
Szczypiorek posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Po kilku minutach dodaj czosnek. Smaż ok. 2 min i całość przerzuć do garnka.
Na patelnie ponownie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i dorzuć cukinię. Dodaj pół łyżeczki soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Podsmażają aż do zarumienienia cukinii.
Cukinię przerzuć do garnka i całość zalej bulionem. Gotuj ok. 20 min na niskim ogniu.
Gotową zupę zmiksuj za pomocą blendera.
Chleb upiecz w tosterze.
Do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany, posiatkowany szczypiorek oraz upieczoną kromkę chleba.
Więcej informacji na temat zupy z cukinii
Zupa z cukinii jest delikatna i smakuje nawet najmłodszym. Jest to idealny pomysł na szybki obiad. Do przygotowania tej zupy potrzebujesz niewiele składników. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, składniki z tego przepisu należy proporcjonalnie zwiększyć. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Jak zrobić zupę z cukinii? Jest to bardzo prosty przepis. Zupa cukiniowa jest szybka do przygotowania. Do przyrządzenia tej zupy nie trzeba gotować wywaru z mięsa. Należy wykorzystać gotowy bulion (drobiowy lub warzywny), w którym ugotuje się przysmażoną cukinię z dodatkiem cebuli i czosnku. Jeśli jednak wolisz zrobić zupę na domowym bulionie, to warto wziąć pod uwagę to, że czas przygotowywania tej zupy się znacznie wydłuży.
Czym przyprawić zupę z cukinii? Wystarczy sól i pieprz, ale do zupy możesz też dodać swoje ulubione zioła (np. zioła prowansalskie, tymianek). Lepiej przesadzać z przyprawami, aby nie pozbawić jej delikatnego smaku. Warto posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Zazwyczaj jest to zupa zblednowana. Jeśli chcesz zupę tzw. nie krem, to wszystkie warzywa trzeba pokroić w kostkę lub talarki i tak przygotowane ugotować do miękkości. Przy takim rozwiązaniu należy dodać drobny makaron. Możesz też pokusić się na dodanie innych warzyw (np. pomidorów, marchewki). Tej zupy nie przygotowuje się bez bulionu. Śmietanę (zarówno 18%, jak i śmietankę 30% lub 36%) możesz dodać osobno do każdej porcji lub wymieszać z całą zupą od razu.
Chleb możesz opiekać w tosterze, ale możesz też pokroić na mniejsze kawałki i przypiec na patelni z odrobiną tłuszczu. Pod koniec przypiekania, możesz posypać przypieczony chleb ziołami, aby zrobić ziołowe grzanki. Jeśli użyta cukinia do zupy jest młoda, to nie trzeba jej obierać ze skórki.
Ten przepis na zupę z cukinii możesz wykorzystać nawet wtedy, gdy w twoim domu zjawią się niespodziewani goście. Przygotowanie tego dania zajmie ci ok. 60 min. Ta prosta, szybka i pyszna zupa z warzywami jest najlepsza ze śmietaną i z grzankami.
Alergeny w zupie z cukinii
Lista alergenów dla zupy z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze zupy z cukinii
Energia i białka
(465g)
Węglowodany
(465g)
Tłuszcze
(465g)
Witaminy
(465g)
Składniki mineralne
(465g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.