Zupa z cieciorki
- Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - 7 szklanek (1750 ml)
- Ziemniaki średnie (400 g)
- Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na zupę z cieciorki krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę (około 7 minut na małym ogniu).
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki kurkumy oraz pół łyżeczki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej gorący bulion, ciecierzycę konserwową wraz z zalewą, ziemniaki oraz szczyptę pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj.
Następnie zupę gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 15 minut.
Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i gotuj pod przykryciem 30 minut.
Zupę podawaj na ciepło posypaną posiekaną natka pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy z cieciorki
Zupa z cieciorki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych. Sprawdzony przepis na zupę z cieciorki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: ciecierzyca konserwowa, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, bulion warzywny, ziemniaki, passata pomidorowa, natka pietruszki, majeranek, kurkuma oraz mielona nasiona kolendry.
A jak zrobić zupę z cieciorki konserwowej? W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę (około 7 minut na małym ogniu). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki kurkumy oraz pół łyżeczki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej gorący bulion, ciecierzycę konserwową wraz z zalewą, ziemniaki oraz szczyptę pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj. Następnie zupę gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i gotuj pod przykryciem 30 minut. Zupę podawaj na ciepło posypaną posiekaną natka pietruszki.
Ciecierzyca to roślina strączkowa posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Znajdziemy w niej spore ilości białka. Do składników mineralnych obecnych w ciecierzycy możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Natomiast do witamin możemy zaliczyć Witaminę C, K, A oraz niektóre witaminy z grupy B. Ciecierzyca jest również źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia podaż usprawnia perystaltykę jelit.
Podsumowując wiesz już jak ugotować zupę z ciecierzycy konserwowej. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zupę warto przygotować na diecie wegetariańskiej, jest bardzo sycąca oraz pożywna. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie z cieciorki
Lista alergenów dla zupy z cieciorki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy z cieciorki
Zupa z cieciorki to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę pełną wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych.
Energia i białka
(480g)
Węglowodany
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy
(480g)
Składniki mineralne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.