Zupa z cieciorki

Opublikowano: 08.10.2024 r., 16:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa cieciorkowa w niebieskiej miseczce
Zupa z cieciorki
Zupa z cieciorki świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę możesz przygotować na diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
209 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny - 7 szklanek (1750 ml)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, kurkuma, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na zupę z cieciorki krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę (około 7 minut na małym ogniu).

Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki kurkumy oraz pół łyżeczki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej gorący bulion, ciecierzycę konserwową wraz z zalewą, ziemniaki oraz szczyptę pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj.

Następnie zupę gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 15 minut.

Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i gotuj pod przykryciem 30 minut.

Zupę podawaj na ciepło posypaną posiekaną natka pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę z cieciorki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy z cieciorki

Zupa z cieciorki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych. Sprawdzony przepis na zupę z cieciorki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: ciecierzyca konserwowa, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, bulion warzywny, ziemniaki, passata pomidorowa, natka pietruszki, majeranek, kurkuma oraz mielona nasiona kolendry.

A jak zrobić zupę z cieciorki konserwowej? W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę (około 7 minut na małym ogniu). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki kurkumy oraz pół łyżeczki kolendry. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej gorący bulion, ciecierzycę konserwową wraz z zalewą, ziemniaki oraz szczyptę pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj. Następnie zupę gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i gotuj pod przykryciem 30 minut. Zupę podawaj na ciepło posypaną posiekaną natka pietruszki.

Ciecierzyca to roślina strączkowa posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Znajdziemy w niej spore ilości białka. Do składników mineralnych obecnych w ciecierzycy możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Natomiast do witamin możemy zaliczyć Witaminę C, K, A oraz niektóre witaminy z grupy B. Ciecierzyca jest również źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia podaż usprawnia perystaltykę jelit.

Podsumowując wiesz już jak ugotować zupę z ciecierzycy konserwowej. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zupę warto przygotować na diecie wegetariańskiej, jest bardzo sycąca oraz pożywna. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie z cieciorki

Lista alergenów dla zupy z cieciorki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z cieciorki

na 100g gotowej potrawy

Zupa z cieciorki to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę pełną wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety większą ilość nasion roślin strączkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
43.63
209.45
Białko (g)
1.60
7.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
7.17
34.42
Węglowodany przyswajalne (g)
6.28
30.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
4.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
1.15
5.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.35
1.68
Tłuszcze nienasycone (g)
0.80
3.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.58
2.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
1.06
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
12.52
60.12
Witamina B6 (mg)
0.08
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.04
24.19
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.31
1.49
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Niacyna (mg)
0.37
1.79
Foliany (µg (mcg))
11.02
52.92
Beta karoten (µg (mcg))
130.29
625.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
231.32
1110.34
Potas (mg)
133.04
638.58
Wapń (mg)
13.20
63.38
Fosfor (mg)
26.27
126.11
Magnez (mg)
9.95
47.75
Żelazo (mg)
0.51
2.42
Cynk (mg)
0.11
0.54
Miedź (mg)
0.08
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z cieciorki 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z cieciorki

Koszt składników
86.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
1750 ml
7 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
37.50
Za 1750 ml
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
86.00