Zupa z buraków
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Burak (500 g)
- Ziemniaki młode (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Śmietana 18% - 4 łyżki (80 g)
Przepis na zupę z buraków krok po kroku
Buraki i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę drobno posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i zeszklij.
Do garnka wlej bulion i podgrzewaj do zagotowania.
Dodaj warzywa i ponownie zagotuj. Dodaj dwa ząbki czosnku, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości warzyw.
Dodaj przyprawy i zahartowaną śmietanę. Wymieszaj.
Więcej informacji na temat zupy z buraków
Zupa z buraków to pomysł na pyszny, lekki i zdrowy obiad lub kolację. Świetnie smakuje przygotowana z sezonowych, świeżych buraków, jednak poza sezonem również możesz ją przygotować z buraczków mrożonych lub już ugotowanych, obranych i pakowanych próżniowo. Zupa z czerwonych buraków jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna i zdrowa. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny, z pewnością posmakuje również dzieciom. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z buraków, aby była naprawdę najlepsza i dobra na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebujesz bulionu, najlepiej warzywnego, przygotowanego ze świeżych warzyw i ziół, jednak dla ułatwienia i oszczędności czasu, okazjonalnie możesz wykorzystać też gotowe kostki bulionowe. Oprócz bulionu niezbędne są pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, cebula, czosnek, przyprawy oraz śmietana. Możesz dodać też więcej świeżych warzyw, na przykład marchewkę i pietruszkę, a także natkę pietruszki lub koperek. Śmietanę możesz też zastąpić jogurtem lub wybrać tą o obniżonej zawartości tłuszczu, na przykład 12% zamiast 18%, aby dodatkowo obniżyć kaloryczność posiłku. Zupa wciąż będzie pyszna, a zdecydowanie mniej kaloryczna. Sam proces przygotowania zupy z buraków nie jest skomplikowany. Wystarcz zeszklić cebulę, zagotować bulion i gotować wszystkie warzywa do miękkości, a na koniec doprawić i zahartować śmietaną. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się odrobina soli, pieprzu, a także majeranek, lubczyk, ziele angielskie i liście prowansalskie. Zupa z buraków jest zdrowa, lekkostrawna, niskokaloryczna, a przy tym sycąca. Świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na zupę z buraków, którą przygotujesz łatwo i szybko.
Alergeny w zupie z buraków
Lista alergenów dla zupy z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy z buraków
Zamiast śmietany do zupy można dodać jogurt lub kefir.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.