Zupa z buraków

Opublikowano: 31.01.2023 r., 11:15 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gorąca zupa z czerwonych buraków
Zupa z buraków
Poznaj przepis na pyszną, domową zupę z buraków, idealną na szybki obiad lub lekką kolację.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
204 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Burak (500 g)
  • Ziemniaki młode (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Śmietana 18% - 4 łyżki (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z buraków krok po kroku

Buraki i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę drobno posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i zeszklij.

Do garnka wlej bulion i podgrzewaj do zagotowania.

Dodaj warzywa i ponownie zagotuj. Dodaj dwa ząbki czosnku, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut do miękkości warzyw.

Dodaj przyprawy i zahartowaną śmietanę. Wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na zupę z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat zupy z buraków

Zupa z buraków to pomysł na pyszny, lekki i zdrowy obiad lub kolację. Świetnie smakuje przygotowana z sezonowych, świeżych buraków, jednak poza sezonem również możesz ją przygotować z buraczków mrożonych lub już ugotowanych, obranych i pakowanych próżniowo. Zupa z czerwonych buraków jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna i zdrowa. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny, z pewnością posmakuje również dzieciom. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z buraków, aby była naprawdę najlepsza i dobra na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebujesz bulionu, najlepiej warzywnego, przygotowanego ze świeżych warzyw i ziół, jednak dla ułatwienia i oszczędności czasu, okazjonalnie możesz wykorzystać też gotowe kostki bulionowe. Oprócz bulionu niezbędne są pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, cebula, czosnek, przyprawy oraz śmietana. Możesz dodać też więcej świeżych warzyw, na przykład marchewkę i pietruszkę, a także natkę pietruszki lub koperek. Śmietanę możesz też zastąpić jogurtem lub wybrać tą o obniżonej zawartości tłuszczu, na przykład 12% zamiast 18%, aby dodatkowo obniżyć kaloryczność posiłku. Zupa wciąż będzie pyszna, a zdecydowanie mniej kaloryczna. Sam proces przygotowania zupy z buraków nie jest skomplikowany. Wystarcz zeszklić cebulę, zagotować bulion i gotować wszystkie warzywa do miękkości, a na koniec doprawić i zahartować śmietaną. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się odrobina soli, pieprzu, a także majeranek, lubczyk, ziele angielskie i liście prowansalskie. Zupa z buraków jest zdrowa, lekkostrawna, niskokaloryczna, a przy tym sycąca. Świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na zupę z buraków, którą przygotujesz łatwo i szybko.

Alergeny w zupie z buraków

Lista alergenów dla zupy z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy z buraków

na 100g gotowej potrawy

Zamiast śmietany do zupy można dodać jogurt lub kefir.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
40.86
204.29
Białko (g)
1.07
5.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
6.83
34.16
Węglowodany przyswajalne (g)
5.67
28.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
5.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.22
6.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
4.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.37
1.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.30
1.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.34
Cholesterol (mg)
3.27
16.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
14.17
70.86
Witamina B6 (mg)
0.09
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina C (mg)
5.64
28.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.19
Retinol (µg (mcg))
7.80
39.02
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.17
Niacyna (mg)
0.35
1.73
Foliany (µg (mcg))
29.97
149.86
Beta karoten (µg (mcg))
59.59
297.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
162.17
810.86
Potas (mg)
181.12
905.60
Wapń (mg)
13.44
67.21
Fosfor (mg)
26.93
134.64
Magnez (mg)
11.32
56.60
Żelazo (mg)
0.39
1.97
Cynk (mg)
0.18
0.91
Miedź (mg)
0.05
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z buraków 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z buraków

Koszt składników
48.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ziemniaki młode
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Śmietana 18%
80 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 80 g
Koszt składników
48.20