Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
- Marchewka - 1 duża sztuka (170 g)
- Pietruszka (150 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Botwina - 1 duży pęczek (350 g)
- Ziemniaki średnie (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - ćwierć szklanki (60 g)
- Koperek ogrodowy świeży (30 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupki.
Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i opal nad ogniem.
Do garnka wlej 4 szklanki wody oraz dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie oraz 2 ziarna pieprzu.
Składniki zagotuj, Zmniejsz ogień i na średni i gotuj przez około 30 minut.
Z wywaru wyciągnij warzywa oraz przyprawy. Jeśli wywar jest zbyt mało słony, dodaj do niego odrobinę soli.
Łodygi i liście botwinki posiekaj, buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Do wywaru wrzuć botwinkę oraz ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
Po tym czasie zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny.
Na koniec do zupy dodaj śmietanę oraz posiekany koperek.
Gotową zupę podawaj z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
Więcej informacji na temat zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna, wiosenna zupa chętnie przygotowywana jest w wielu restauracjach. Przepis na zupę z botwiny ze śmietaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchew, pietruszka, cebula, liście botwiny z buraczkami, ziemniaki, śmietanka 30%, koper, jajka, sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.
A jak zrobić zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem? Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupki. Do garnka wlej 4 szklanki wody oraz dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie oraz 2 ziarna pieprzu. Składniki zagotuj, Zmniejsz ogień i na średni i gotuj przez około 30 minut. Z wywaru wyciągnij warzywa oraz przyprawy. Jeśli wywar jest zbyt mało słony, dodaj do niego odrobinę soli. Łodygi i liście botwinki posiekaj, buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do wywaru wrzuć botwinkę oraz ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Na koniec do zupy dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Gotową zupę podawaj z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego.
Podsumowując: wiesz już, jak ugotować barszcz z botwiny. Pyszna zupa zabielana śmietaną świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać ją z ugotowanym jajkiem. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w zupie z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Lista alergenów dla zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja na danie obiadowe. Botwinka to bogactwo składników odżywczych, dlatego warto sięgać po nią w sezonie.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.