Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Opublikowano: 26.09.2023 r., 14:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa botwinkowa z ziemniakami i jajkiem
Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja na pyszne, wiosenne danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę z botwinki.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 50 min
374 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka - 1 duża sztuka (170 g)
  • Pietruszka (150 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Botwina - 1 duży pęczek (350 g)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - ćwierć szklanki (60 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (30 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupki.

Marchew i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i opal nad ogniem.

Do garnka wlej 4 szklanki wody oraz dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie oraz 2 ziarna pieprzu.

Składniki zagotuj, Zmniejsz ogień i na średni i gotuj przez około 30 minut.

Z wywaru wyciągnij warzywa oraz przyprawy. Jeśli wywar jest zbyt mało słony, dodaj do niego odrobinę soli.

Łodygi i liście botwinki posiekaj, buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Do wywaru wrzuć botwinkę oraz ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

Po tym czasie zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny.

Na koniec do zupy dodaj śmietanę oraz posiekany koperek.

Gotową zupę podawaj z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.

Jak oceniasz przepis na zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna, wiosenna zupa chętnie przygotowywana jest w wielu restauracjach. Przepis na zupę z botwiny ze śmietaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchew, pietruszka, cebula, liście botwiny z buraczkami, ziemniaki, śmietanka 30%, koper, jajka, sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.

A jak zrobić zupę z botwiny z ziemniakami i jajkiem? Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i obierz ze skorupki. Do garnka wlej 4 szklanki wody oraz dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie oraz 2 ziarna pieprzu. Składniki zagotuj, Zmniejsz ogień i na średni i gotuj przez około 30 minut. Z wywaru wyciągnij warzywa oraz przyprawy. Jeśli wywar jest zbyt mało słony, dodaj do niego odrobinę soli. Łodygi i liście botwinki posiekaj, buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do wywaru wrzuć botwinkę oraz ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Na koniec do zupy dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Gotową zupę podawaj z jajkiem pokrojonym na ćwiartki.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować barszcz z botwiny. Pyszna zupa zabielana śmietaną świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać ją z ugotowanym jajkiem. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w zupie z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Lista alergenów dla zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja na danie obiadowe. Botwinka to bogactwo składników odżywczych, dlatego warto sięgać po nią w sezonie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
74.99
374.97
Białko (g)
3.35
16.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.56
47.79
Węglowodany przyswajalne (g)
7.63
38.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
9.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.84
14.22
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
9.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.93
4.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.59
2.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.44
282.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
204.02
1020.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.24
86.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
1.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.85
4.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.28
121.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
3.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.83
139.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1852.70
9263.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
85.19
425.97
Potas (mg)
328.29
1641.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.12
185.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
71.08
355.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.74
168.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
5.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
2.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z botwiny z ziemniakami i jajkiem

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
170 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Pietruszka
150 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Botwina
350 g
1 duży pęczek
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 350 g
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
ćwierć szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
29.00