Przepis na zupa z boczniaków krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, kumin, papryka ostra, cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz z łupiny cebule i pokrój w kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Posiekaj w paski boczniaki.

W garnku rozgrzej masło klarowane.

Zeszklij cebulę, dodaj przyprawy i grzyby.

Podsmaż przez 5-6 minut.

Wlej wodę (2 listy), dodaj ziemniaki i marchew, gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki i koper.

Zupę podawaj w miseczkach.

Zupa z boczniaków podana w beżowej miseczce.
Zupa z boczniaków
Koszt przygotowania dania
20.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
622 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Zupa z boczniaków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z boczniaków

Zupa z boczniaków to łatwa wegetariańska zupa doskonale sprawdzająca się na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa bez mięsa jest bardzo zdrowa i powinna być jednym z dwóch posiłków wegetariańskich w naszym tygodniowym jadłospisie. Przepis na zupę z boczniaków jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: boczniaki, ziemniaki, marchew, cebula, imbir, papryka ostra, papryka słodka, masło klarowane, natka pietruszki, koper, cynamon, kumin, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę z boczniaków? Obierz z łupiny cebule i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Posiekaj w paski boczniaki. W garnku rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę, dodaj przyprawy i grzyby. Podsmaż przez 5-6 minut. Wlej wodę, dodaj ziemniaki i marchew, gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki i koper. Zupę podawaj w miseczkach. Możesz dodać do niej kleks śmietany lub jogurtu roślinnego.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem, powszechnie dostępnym w każdym sklepie. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Odpowiednia podaż w błonnik jest kluczowa w zachowaniu prawidłowej perystaltyki jelit oraz prawidłowej pracy układu trawienia. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Ziemniaki są także bardzo dobrym źródłem potasu. Wspomaga on prawidłową pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując dobra zupa z ziemniakami jest bardzo aromatyczna i świetnie pasuje na obiad. Zupę możesz przygotować w wersji wege, przesmaż składniki na oleju roślinnym zamiast masła. Zupa może być przechowywana w lodówce przez 2-3 dni. Możesz przygotować zupę z makaronem zamiast ziemniaków.

Wartości odżywcze zupy z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
113.21 kcal
622.65 kcal
Białko
2.04 g
11.22 g
Fenyloalanina
0.06 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
10.01 g
55.07 g
Węglowodany przyswajalne
7.99 g
43.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.02 g
11.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
7.70 g
42.33 g
Tłuszcze nasycone
5.13 g
28.22 g
Tłuszcze nienasycone
2.57 g
14.11 g
Tłuszcze jednonasycone
2.20 g
12.10 g
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
2.01 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol
22.39 mg
123.13 mg

Witaminy w przepisie na zupa z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A
162.36 µg (mcg)
892.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.91 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
12.71 mg
69.93 mg
Witamina D
0.21 µg (mcg)
1.15 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
1.54 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
61.49 µg (mcg)
338.21 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.74 mg
Niacyna
1.98 mg
10.88 mg
Foliany
27.97 µg (mcg)
153.84 µg (mcg)
Beta karoten
940.37 µg (mcg)
5172.05 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
17.37 mg
95.55 mg
Potas
339.82 mg
1869.01 mg
Wapń
20.01 mg
110.08 mg
Fosfor
64.64 mg
355.53 mg
Magnez
17.62 mg
96.91 mg
Żelazo
0.99 mg
5.46 mg
Cynk
0.42 mg
2.31 mg
Miedź
0.12 mg
0.68 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z boczniaków 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z boczniaków

Lista alergenów dla zupy z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania zupy z boczniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Boczniaki
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
250 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Marchewka
130 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
35.50
Jak oceniasz przepis na zupa z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób