Zupa z boczniaka
- Cebula - 1 duża sztuka (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Pietruszka (100 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Seler naciowy (50 g)
- Ziemniaki średnie - 3 duże sztuki (300 g)
- Boczniaki (250 g)
- Ryż brązowy (40 g)
- Koncentrat pomidorowy (10 g)
- Sos sojowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na zupę z boczniaka krok po kroku
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy oraz seler naciowy obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Boczniaki oczyść i pokrój w paski.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek.
Do garnka dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz po pół łyżeczki imbiru, papryki słodkiej i papryki wędzonej. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 2 minuty.
Po tym czasie dodaj pokrojona marchew, pietruszkę, seler korzeniowy oraz seler naciowy. Składniki wymieszaj i smaż 3 minuty.
Do garnka dodaj ryż, 2 gałązki lubczyku i całość zalej 6 szklankami wrzącej wody. Składniki wymieszaj i gotuj 5 minut.
Następnie do garnka dodaj ziemniaki oraz pokrojone boczniaki. Całość gotuj przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków oraz ryżu).
Na koniec do zupy dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku.
Zupę podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy z boczniaka
Zupa z boczniaka to doskonała propozycja na obiad. Smaczna zupa doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa. Sprawdzony przepis na zupę z boczniaków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, seler naciowy, ziemniaki, boczniaki, ryż brązowy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk oraz imbir mielony.
A jak ugotować zupę z boczniaków? W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Do garnka dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz po pół łyżeczki imbiru, papryki słodkiej i papryki wędzonej. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojona marchew, pietruszkę, seler korzeniowy oraz seler naciowy. Składniki wymieszaj i smaż 3 minuty. Do garnka dodaj ryż, 2 gałązki lubczyku i całość zalej 6 szklankami wrzącej wody. Składniki wymieszaj i gotuj 5 minut. Następnie do garnka dodaj ziemniaki oraz pokrojone boczniaki. Całość gotuj przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków oraz ryżu). Na koniec do zupy dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku.
Boczniaki są grzybami zawierającymi jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niewielką ilość białka oraz składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B, oraz witamina C. Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już, jak zrobić zupę z boczniaków. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Smaczna zupa z boczniaków jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w zupie z boczniaka
Lista alergenów dla zupy z boczniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Seler naciowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze zupy z boczniaka
Zupa z boczniaka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby stanowią doskonałe dopełnienie smaków wielu potraw.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.