Przepis na zupę z białych warzyw krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, pieprz biały
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, blender, praska do czosnku, patelnia

Kalafiora opłucz i wydziel z niego różyczki.

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

Pietruszkę obierz, opłucz i pokrój w talarki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.

Białą część pora pokrój na talarki.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę oraz pora. Podsmażaj przez kilka minut i dodaj czosnek. Wymieszaj i po 1-2 min całość przerzuć do garnka.

Do garnka z cebulą, porem i czosnkiem dodaj bulion. Gdy się zagotuje, wrzuć różyczki kalafiora, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotuj na małym ogniu ok. 25-30 min.

Do ugotowanych warzyw dodaj śmietanę, a następnie całość zblenduj na krem.

Kromki chleba pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj grzanki.

Całość wymieszaj i podsmażaj do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Często zadawane pytania

Zupa z białych warzyw z dodatkiem grzaneczek i natki pietruszki znajduje się w ceramicznej misce. Obok leżą ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, łyżka i grzaneczki.
Zupa z białych warzyw
Koszt przygotowania dania
24.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
547 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
48

Zupa z białych warzyw - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z białych warzyw

Zupa z białych warzyw to idealny pomysł na obiad dla dzieci, ale dorośli też bardzo chętnie sięgają po to danie. Ta biała zupa jest bardzo pożywna i przede wszystkim smaczna. Jeżeli lubisz zupy o kremowej konsystencji, to na pewno przypadnie ci do gustu zupa krem z białych warzyw z grzankami.

Jak zrobić fit zupę z białych warzyw? Warto zacząć od przyszykowania wszystkich składników. Cebulę z czosnkiem i porem możesz przysmażyć na patelni lub od razu w garnku. Następnie po kolei należy dodać kolejne składniki. Tę zupę gotuje się ok. 30 min, ale przygotowanie składników zajmuje dłuższą chwilę.

Ten przepis na zupę krem z białych warzyw możesz dowolnie zmodyfikować. Możesz do niej dodać swoje ulubione przyprawy. Może to być zarówno gałka muszkatołowa, jak i imbir. Jeżeli zrezygnujesz z niektórych składników, będzie to nie tylko wegetariańska potrawa, ale także wege. Śmietanę i masło możesz zamienić na produkty wegańskie. Tę zupę można przygotować z mlekiem kokosowym. Jeżeli dodasz mniej bulionu warzywnego, wtedy zupa będzie gęstsza.

Bardzo często ta zupa przygotowywana jest z kalafiorem, ziemniakami, cebulą, pietruszką i białą częścią pora. Warzywa, jakie jeszcze można dodać do tej zupy, to m.in. biała fasolka, seler, ciecierzyca, kalarepa. Wybierz te, które najbardziej ci odpowiadają, aby stworzyć zupę, która będzie wpasowywała się w twoje gusta smakowe.

Ta zupa najlepsza jest z grzankami. Grzanki można przygotować na różne sposoby. Kromki chleba pokrojone w małą kostkę możesz obtoczyć w oleju i usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia możesz dodać ulubione zioła. Grzanki z patelni można zrobić też na maśle. Tak pokrojone kromki chleba możesz też obtoczyć w oliwie z oliwek z wybranymi przyprawami (np. czosnkiem granulowanym i bazylią), a potem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku. Możesz też pokusić się na zdrobnienie grzanek z bagietki francuskiej. Taką bagietkę należy pokroić na plastry i posmarować domowym masłem czosnkowym, a potem upiec w piekarniku.

Wartości odżywcze zupy z białych warzyw

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
130.36 kcal
547.53 kcal
Białko
2.20 g
9.24 g

Węglowodany w zupie z białych warzyw

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
12.28 g
51.56 g
Węglowodany przyswajalne
11.03 g
46.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
5.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
8.18 g
34.37 g
Tłuszcze nasycone
4.04 g
16.97 g
Tłuszcze nienasycone
4.14 g
17.40 g
Tłuszcze jednonasycone
2.92 g
12.26 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.22 g
5.14 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
7.22 mg
30.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę z białych warzyw

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
27.33 µg (mcg)
114.79 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
10.53 mg
44.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, chleb, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
19.83 µg (mcg)
83.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.93 mg
3.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.36 µg (mcg)
123.29 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
79.43 µg (mcg)
333.61 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z białych warzyw

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
166.06 mg
697.44 mg
Potas
157.05 mg
659.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
39.01 mg
163.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
36.79 mg
154.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.20 mg
51.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
3.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.25 mg
1.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z białych warzyw 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z białych warzyw

Lista alergenów dla zupy z białych warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb

Cena przygotowania zupy z białych warzyw

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
210 g
1/4 kalafiora
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 210 g
Ziemniaki średnie
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
1/2 pora (biała część)
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Bulion warzywny
625 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
13.39
Za 625 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Masło klarowane
45 g
3 łyżki
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 45 g
Chleb
240 g
8 kromek
3.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 240 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
58.50
Jak oceniasz przepis na zupę z białych warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób