Zupa z białej kapusty

Opublikowano: 17.09.2023 r., 18:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z białej kapusty podana w czarnym naczyniu.
Zupa z białej kapusty
Zupa z białej kapusty świetnie sprawdzi się jako smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Można wykorzystać ją w diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
160 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała (1500 g)
  • Ziemniaki średnie 4 duże sztuki (400 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Bulion warzywny 6 szklanek (1500 ml)
  • Koperek (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 płaskie łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, patelnia

Przepis na zupę z białej kapusty krok po kroku

Kapustę umyj i pokrój w cienkie paski.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę.

Następnie dodaj kapustę, ziemniaki oraz marchew i podsmaż chwilę.

Do garnka dodaj bulion i zagotuj.

W międzyczasie dodaj również 1 liść laurowy oraz 2 ziarenka ziela angielskiego, oraz sól i pieprz do smaku.

Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj przez około 15-20 minut (do miękkości warzyw).

Na patelni podsmaż mąkę, gdy będzie się rumienić, dodaj do niej pozostały olej i wymieszaj.

Do zasmażki dodaj około pół szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.

Zawartość patelni dodaj do garnka z zupę, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj od momentu zagotowania przez około 2 minuty.

Koper umyj, osusz i posiekaj.

Do ugotowanej zupy dodaj koper i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę z białej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat zupy z białej kapusty

Zupa z białej kapusty bez mięsa to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kapuśniak ze słodkiej kapusty można przygotować w wielu odsłonach. Aby urozmaicić pyszną zupę z kapusty warto dodać do niej odrobinę pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego. Prosty przepis na zupę z białej kapusty nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ziemniaki, marchew, cebula, olej rzepakowy, bulion warzywny, koper, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić zupę z białej kapusty? W garnku rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kapustę, ziemniaki oraz marchew i podsmaż chwilę. Do garnka dodaj bulion i zagotuj. Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj przez około 15-20 minut. Na patelni podsmaż mąkę, gdy będzie się rumienić, dodaj do niej pozostały olej i wymieszaj. Do zasmażki dodaj około pół szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zawartość patelni dodaj do garnka z zupę, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj od momentu zagotowania przez około 2 minuty. Do ugotowanej zupy dodaj koper i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Kapusta biała jest bardzo popularnym warzywem kapustnym. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w organizmie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy straszenia się skóry.

Podsumowując zupa kapuściana ze świeżej kapusty białej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę możesz przygotować również z kapusty kiszonej na wywarze mięsnym. Zupa z białej kapusty jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podana na ciepło. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie z białej kapusty

Lista alergenów dla zupy z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zupy z białej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Zupa z białej kapusty to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Biała kapusta stanowi doskonałe źródło cennych składników, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
34.85
160.32
Białko (g)
1.00
4.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
5.62
25.85
Węglowodany przyswajalne (g)
4.22
19.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
6.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
1.19
5.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
1.04
4.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.73
3.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
43.75
201.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.15
83.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.34
1.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.12
101.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
130.98
602.49
Potas (mg)
144.58
665.08
Wapń (mg)
22.23
102.27
Fosfor (mg)
21.04
96.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.05
41.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
1.84
Cynk (mg)
0.14
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z białej kapusty 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z białej kapusty

Koszt składników
69.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Ziemniaki średnie
400 g
4 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Koperek
30 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
69.50