Zupa z białej kapusty
- Kapusta biała (1500 g)
- Ziemniaki średnie - 4 duże sztuki (400 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Koperek (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki (20 g)
Przepis na zupę z białej kapusty krok po kroku
Kapustę umyj i pokrój w cienkie paski.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę.
Następnie dodaj kapustę, ziemniaki oraz marchew i podsmaż chwilę.
Do garnka dodaj bulion i zagotuj.
W międzyczasie dodaj również 1 liść laurowy oraz 2 ziarenka ziela angielskiego, oraz sól i pieprz do smaku.
Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj przez około 15-20 minut (do miękkości warzyw).
Na patelni podsmaż mąkę, gdy będzie się rumienić, dodaj do niej pozostały olej i wymieszaj.
Do zasmażki dodaj około pół szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Zawartość patelni dodaj do garnka z zupę, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj od momentu zagotowania przez około 2 minuty.
Koper umyj, osusz i posiekaj.
Do ugotowanej zupy dodaj koper i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat zupy z białej kapusty
Zupa z białej kapusty bez mięsa to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kapuśniak ze słodkiej kapusty można przygotować w wielu odsłonach. Aby urozmaicić pyszną zupę z kapusty warto dodać do niej odrobinę pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego. Prosty przepis na zupę z białej kapusty nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ziemniaki, marchew, cebula, olej rzepakowy, bulion warzywny, koper, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić zupę z białej kapusty? W garnku rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kapustę, ziemniaki oraz marchew i podsmaż chwilę. Do garnka dodaj bulion i zagotuj. Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj przez około 15-20 minut. Na patelni podsmaż mąkę, gdy będzie się rumienić, dodaj do niej pozostały olej i wymieszaj. Do zasmażki dodaj około pół szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zawartość patelni dodaj do garnka z zupę, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj od momentu zagotowania przez około 2 minuty. Do ugotowanej zupy dodaj koper i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Kapusta biała jest bardzo popularnym warzywem kapustnym. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w organizmie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy straszenia się skóry.
Podsumowując zupa kapuściana ze świeżej kapusty białej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę możesz przygotować również z kapusty kiszonej na wywarze mięsnym. Zupa z białej kapusty jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podana na ciepło. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie z białej kapusty
Lista alergenów dla zupy z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zupy z białej kapusty
Zupa z białej kapusty to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Biała kapusta stanowi doskonałe źródło cennych składników, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.