Zupa z białą kapustą
- Kapusta biała (800 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Ziemniaki późne (200 g)
- Pomidory w puszce - 1 opakowanie (400 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na zupę z białą kapustą krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę.
Podsmaż przez 5 minut.
Całość zalej bulionem, dodaj ziele, sól, pieprz oraz liść laurowy i gotuj przez 25 minut.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
Gotuj kolejne 25 minut.
Do zupy dodaj pomidory z puszki i przypraw całość czosnkiem, a także papryką.
Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
Więcej informacji na temat zupy z białą kapustą
Zupa z białą kapustą to pyszna i niezwykle zdrowa opcja dla wszystkich, którzy kochają warzywne dania. Ta zupa jest prosta w przygotowaniu i potrzeba do niej tylko kilku składników. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na lekki lunch, obiad czy kolację. Idealnie komponuje się z pieczywem. Jest niezwykle gęsta i aromatyczna.
Przepis na zupę z białą kapustą pozwala przygotować naprawdę fantastyczne danie pełne smaku, ale również bardzo zdrowe. Główną bazą tej zupy jest biała kapusta, która jest warzywem niezwykle mało docenianym. Zwykle ląduje tylko w gołąbkach, przez co jej potencjał nie jest w pełni wykorzystywany, a ma ona naprawdę wiele do zaoferowania. To warzyw, które jest niskokaloryczne i ma mały indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie wspaniałym wyborem nawet dla osób na diecie redukcyjnej, a także tych którzy cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności. To również wspaniała skarbnica antyoksydantów, które nie tylko chronią przed rakiem, ale również przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wykazuje też silne działanie przeciwzapalne, przez co wspiera działanie układu immunologicznego. Oprócz tego jest wspaniałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Można w niej znaleźć witaminę K, odpowiedzialną za krzepliwość krwi. Oprócz kapusty do zupy dodaj się również cebulę, będącą naturalnym antybiotykiem, czy marchewkę pełną beta karotenu - związku, który wpływa pozytywnie na skórę, ale również wzrok. Zupa podawana jest z ziemniakami, które wspierają jej sytość, dzięki czemu już jedna porcja zaspokaja głód na kilka godzin.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z białą kapustą, która wspaniale sprawdzi się na obiad, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna i odżywcza. Choć kapusta gości w polskiej kuchni od dawna, zwykle nie gra w niej głównej roli. Warto to zmienić, gdyż jest warzywem o wspaniałym smaku, a ten prosty przepis pozwala włączyć ją do codziennego menu w świetny sposób. Ta pyszna zupa kapuściana jest tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba, a dodatkowo jest naprawdę dobra.
Alergeny w zupie z białą kapustą
Lista alergenów dla zupy z białą kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy z białą kapustą
To zdrowa opcja na wartościowy posiłek.
Energia i białka
(617g)
Węglowodany
(617g)
Tłuszcze
(617g)
Witaminy
(617g)
Składniki mineralne
(617g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.