Zupa z białą kapustą

Opublikowano: 24.11.2021 r., 13:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kapuściana z kleksem śmietany
Zupa z białą kapustą
Zupa z białą kapustą to świetna opcja na pyszny i bardzo sycący posiłek. Robi się ją niezwykle prosto, z kilku składników, a jej smak zachwyca słodką nutą.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
164 kcal
Kcal w porcji
617 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta biała (800 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Pomidory w puszce - 1 opakowanie (400 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 szt (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, szatkownica

Przepis na zupę z białą kapustą krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę.

Podsmaż przez 5 minut.

Całość zalej bulionem, dodaj ziele, sól, pieprz oraz liść laurowy i gotuj przez 25 minut.

Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.

Gotuj kolejne 25 minut.

Do zupy dodaj pomidory z puszki i przypraw całość czosnkiem, a także papryką.

Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę z białą kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z białą kapustą

Zupa z białą kapustą to pyszna i niezwykle zdrowa opcja dla wszystkich, którzy kochają warzywne dania. Ta zupa jest prosta w przygotowaniu i potrzeba do niej tylko kilku składników. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na lekki lunch, obiad czy kolację. Idealnie komponuje się z pieczywem. Jest niezwykle gęsta i aromatyczna.

Przepis na zupę z białą kapustą pozwala przygotować naprawdę fantastyczne danie pełne smaku, ale również bardzo zdrowe. Główną bazą tej zupy jest biała kapusta, która jest warzywem niezwykle mało docenianym. Zwykle ląduje tylko w gołąbkach, przez co jej potencjał nie jest w pełni wykorzystywany, a ma ona naprawdę wiele do zaoferowania. To warzyw, które jest niskokaloryczne i ma mały indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie wspaniałym wyborem nawet dla osób na diecie redukcyjnej, a także tych którzy cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności. To również wspaniała skarbnica antyoksydantów, które nie tylko chronią przed rakiem, ale również przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wykazuje też silne działanie przeciwzapalne, przez co wspiera działanie układu immunologicznego. Oprócz tego jest wspaniałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Można w niej znaleźć witaminę K, odpowiedzialną za krzepliwość krwi. Oprócz kapusty do zupy dodaj się również cebulę, będącą naturalnym antybiotykiem, czy marchewkę pełną beta karotenu - związku, który wpływa pozytywnie na skórę, ale również wzrok. Zupa podawana jest z ziemniakami, które wspierają jej sytość, dzięki czemu już jedna porcja zaspokaja głód na kilka godzin.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z białą kapustą, która wspaniale sprawdzi się na obiad, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna i odżywcza. Choć kapusta gości w polskiej kuchni od dawna, zwykle nie gra w niej głównej roli. Warto to zmienić, gdyż jest warzywem o wspaniałym smaku, a ten prosty przepis pozwala włączyć ją do codziennego menu w świetny sposób. Ta pyszna zupa kapuściana jest tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba, a dodatkowo jest naprawdę dobra.

Alergeny w zupie z białą kapustą

Lista alergenów dla zupy z białą kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z białą kapustą

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na wartościowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(617g)
Energia (kcal)
26.60
164.11
Białko (g)
0.77
4.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(617g)
Węglowodany (g)
4.37
26.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.29
20.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
6.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(617g)
Tłuszcz (g)
0.92
5.68
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
1.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
4.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.61
3.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.66
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(617g)
Witamina A (µg (mcg))
29.07
179.35
Witamina B6 (mg)
0.07
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.90
67.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.33
2.06
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.26
Ryboflawina (mg)
0.03
0.18
Niacyna (mg)
0.34
2.10
Foliany (µg (mcg))
13.94
86.00
Beta karoten (µg (mcg))
284.64
1756.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(617g)
Sód (mg)
186.34
1149.74
Potas (mg)
121.52
749.79
Wapń (mg)
16.81
103.69
Fosfor (mg)
16.95
104.61
Magnez (mg)
7.73
47.69
Żelazo (mg)
0.35
2.15
Cynk (mg)
0.12
0.76
Miedź (mg)
0.04
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z białą kapustą 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z białą kapustą

Koszt składników
80.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Pomidory w puszce
400 g
1 opakowanie
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
80.30