Zupa z batatów

Opublikowano: 25.04.2021 r., 17:39 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z batatów podana w białej misce, na jasnym blacie, obok świeży batat, czosnek, imbir, szalotka, przyprawniki i natka pietruszki.
Zupa z batatów
Wypróbuj sprawdzony przepis na najlepszą zupę z batatów. Słodki smak batatów podkreślony aromatem orientalnych przypraw. Propozycja idealna na rozgrzanie się w jesienno-zimowe dni.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 15 min
88 kcal
Kcal w porcji
267 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Bataty 5 batatów (550 g)
  • Cebula 0,5 dużej (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (6 g)
  • Imbir korzeń 0,5 łyżeczki (3 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 0,5 małej papryczki (2 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
  • Bulion warzywny (1250 ml)
  • Natka pietruszki 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, kumin
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, obieraczka

Przepis na zupę z batatów krok po kroku

W garnku rozgrzej olej.

Cebulę drobno pokrój i wrzuć do garnka. Zmniejsz ogień i delikatnie duś cebulę.

Batata obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli.

Do cebuli i batata, dodaj obrany ząbek czosnku, starty imbir oraz pokrojoną papryczkę chili. Podsmaż przez 1 minutę.

Wszystko zalej bulionem warzywnym, dodaj sporą szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej, kuminu i małą szczyptę kurkumy.

Gotuj 10 minut a następnie zmiksuj na gładko.

Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat zupy z batatów

Kremowa, słodka i pełna aromatycznych przypraw zupa z batatów to smaczny i sycący posiłek. Zupa idealnie sprawdzi się jako lunch, przystawka lub kolacja. Ponieważ zupa jest przyrządzona ze słodkich ziemniaków jest bardzo sycąca.

Przepis na krem z batatów jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Zupa robi się praktycznie sama a Ty musisz ją jedynie zmiksować. Krem z batatów możesz dowolnie modyfikować pod względem smaku. Możesz przygotować ją z dodatkiem pomidorów, cukinii lub marchwi. W okresie letnim możesz zmniejszyć ilość orientalnych i rozgrzewających przypraw na rzecz świeżych ziół. Bataty do zupy wybierz takie o intensywnym zabarwieniu, dzięki temu zupa będzie mieć niepowtarzalny kolor. Oprócz świetnego smaku, zupa charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Bataty są świetnym źródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika. Zawierają również dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego bataty mają średni indeks glikemiczny. Dodatkowo aby go obniżyć zupę podawaj z dodatkiem zimno tłoczonego oleju lnianego, oleju z pestek winogron czy oliwy z oliwek. Zupę możesz także posypać orzechami lub pestkami. Ze względu na pomarańczowe zabarwienie, bataty są źródłem beta-karotenu. Czerwona odmiana batatów jest za to źródłem likopenu a fioletowe antocyjanów. W popularnej, pomarańczowej odmianie występuje również luteina, która wzmacnia wzrok. Oprócz tego zawierają sporo związków mineralnych, takich jak fosfor, wapń, potas, magnez, sód, żelazo, chlor, siarka, jod i niewielkich ilości manganu, molibdenu, miedzi i selenu. Poza witaminą A są źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy C i witaminy E. Bataty wpływają na poprawę pracy trzustki, zwiększają wrażliwość na insulinę i regulują gospodarkę glukozową dlatego powinny znaleźć się w diecie osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Zmniejszają poziom lipidów czym przyczyniają się do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi.

Krem z batatów z imbirem jest odmienną propozycją od dobrze nam znanych i przez wszystkich lubianych zup krem.

Alergeny w zupie z batatów

Lista alergenów dla zupy z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(267g)
Energia (kcal)
33.14
88.49
Białko (g)
0.62
1.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(267g)
Węglowodany (g)
6.22
16.60
Węglowodany przyswajalne (g)
5.42
14.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(267g)
Tłuszcz (g)
0.74
1.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.63
1.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.43
1.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.53
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(267g)
Witamina A (µg (mcg))
239.64
639.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.83
12.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: bataty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.24
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.72
7.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2853.75
7619.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(267g)
Sód (mg)
274.38
732.60
Potas (mg)
87.65
234.04
Wapń (mg)
11.50
30.71
Fosfor (mg)
12.88
34.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.51
17.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.75
Cynk (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z batatów 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z batatów

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
550 g
5 batatów
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
6.60
Za 550 g
Cebula
50 g
0,5 dużej
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Imbir korzeń
3 g
0,5 łyżeczki
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 3 g
Papryczka chili czerwona świeża
2 g
0,5 małej papryczki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 2 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Bulion warzywny
1250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 ml
Natka pietruszki
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
61.50