Zupa z batatów i soczewicy
- Soczewica zielona - 1 szklanka (190 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Bataty - 2 sztuki (450 g)
- Czosnek - 2 ząbki (5 g)
- Cebula - 1 sztuka (200 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na zupę z batatów i soczewicy krok po kroku
Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż około minuty.
Dodaj marchewkę oraz bataty. Podsmaż przez około 3 minuty, po czym dodaj po 1 łyżeczce tartego imbiru , kurkumy, słodkiej papryki i cynamonu.
Podsmaż jeszcze chwilę i wlej bulion. Wszystko razem zagotuj.
Soczewicę przepłucz na sicie i dodaj do zupy.
Gotuj wszystko razem około 20 minut, do momentu gdy bataty będą miękkie.
Na sam koniec posól do smaku, dzięki temu soczewica nie stwardnieje.
Podawaj posypaną natką pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy z batatów i soczewicy
Zupa z batatów i soczewicy to idealny pomysł na sycącą, pyszną i rozgrzewającą zupę. Jest szybka w przygotowaniu, dlatego na pewno przypadnie Ci do gustu.
Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na zupę z batatów i soczewicy wykorzystuje jej zieloną odmianę. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć.
W zupie tej mamy również bataty, znane jako słodkie ziemniaki. Różnią się kolorem i smakiem od naszych, polskich ziemniaków. Są bogate w beta-karoten i mają niższy indeks glikemiczny (54), dlatego mogą być świetnym urozmaiceniem diety osób chorujących na cukrzycę. Ich słodycz świetnie komponuje się z użytymi w przepisie przyprawami, dlatego ta zupa jest tak dobra w smaku.
Aby zupa z batatów i soczewicy była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej. A kuchnia wegetariańska stanie się jeszcze prostsza.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić zupę z batatów i soczewicy, to odsyłam do naszego szybkiego przepisu. Wystarczy, że pokroisz warzywa, wrzucisz do garnka, dodasz przyprawy i zalejesz bulionem. Jeśli chcesz, by danie to było jeszcze szybsze w przygotowaniu, to możesz użyć soczewicy z puszki. Wówczas dodaj ją do garnka na ostatnie 3 minuty gotowania.
Alergeny w zupie z batatów i soczewicy
Lista alergenów dla zupy z batatów i soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy z batatów i soczewicy
Soczewica i bataty to warzywa, które są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Zupa na ich podstawie ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.