Przepis na zupę warzywną thermomix krok po kroku
- Ziemniaki późne 300 g 3 średnie sztuki
- Brokuły 300 g
- Fasolka szparagowa mrożona 150 g
- Cebula 200 g 1 duża sztuka
- Marchewka 150 g
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Jogurt naturalny 2% 50 g
- Bulion drobiowy 1500 g 6 szklanek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Cebule obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Następnie cebulę rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5.
Cebule zgarnij kopytka na dno naczynia, dodaj obraną marchewkę i rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5.
Do naczynia miksującego dodaj oliwę z oliwek i składniki duś przez 3 minuty/ 100°C/obroty 1.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do naczynia miksującego.
Do naczynia miksującego dodaj różyczki brokuła, fasolkę szparagową.
Następnie do naczynia miksującego wlej bulion i dodaj szczyptę soli.
Zupę gotuj 25 minut/ 95°C/ obroty 1.
Na koniec do naczynia dodaj posiekaną pietruszkę oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszaj 10 sekund/obroty 2.
Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Często zadawane pytania
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa

(liczba kalorii)
Zupa warzywna Thermomix - cechy przepisu
Więcej o zupie warzywnej Thermomix
Kolorowa zupa warzywna Thermomix to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zupę warzywną z Thermomixu jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy warzywnej z ziemniakami potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, brokuł, fasolka szparagowa mrożona, cebula, marchewka, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, bulion drobiowy, natka pietruszki oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do wykonania zupy możesz przygotować własnoręcznie bulion drobiowy lub rozpuścić kostkę rosołową w wodzie.
Jak zrobić zupę warzywną w Thermomixie? Cebule obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Następnie cebulę rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5. Cebule zgarnij kopytka na dno naczynia, dodaj obraną marchewkę i rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5. Do naczynia miksującego dodaj oliwę z oliwek i składniki duś przez 3 minuty/ 100°C/obroty 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodaj różyczki brokuła, fasolkę szparagową. Następnie do naczynia miksującego wlej bulion i dodaj szczyptę soli. Zupę gotuj 25 minut/ 95°C/ obroty 1. Na koniec do naczynia dodaj posiekaną pietruszkę oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszaj 10 sekund/obroty 2. Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodatek natki pietruszki sprawia, że zupa bogata jest w witaminę C, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo zabielenie zupy jogurtem naturalnym sprawia, że jest ona mniej kaloryczna i stanowi doskonałą propozycję na danie w diecie redukcyjnej. W okresie zimowym warto wykorzystać brokuły mrożone. Do zupy możesz dodać także kalafior lub brukselki.
Podsumowując pyszna i szybka w przygotowaniu zupa warzywna z Thermomixa to doskonały pomysł na danie obiadowe, które możesz podać dla całej rodziny. Stanowi ona doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.
Wartości odżywcze zupy warzywnej Thermomix
Energia i białka
(540g)
Węglowodany w zupie warzywnej thermomix
(540g)
Tłuszcze
(540g)
Witaminy w przepisie na zupę warzywną thermomix
(540g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę warzywną thermomix
(540g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie warzywnej Thermomix
Lista alergenów dla zupy warzywnej Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy