Zupa warzywna Thermomix

Opublikowano: 26.04.2022 r., 9:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa warzywna Thermomix podana w miseczce stojącej na drewnianym blacie.
Zupa warzywna Thermomix
Zupa warzywna Thermomix doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na odchudzoną wersję zupę z warzyw.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
217 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Brokuły (300 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona (150 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Marchewka (150 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
  • Bulion drobiowy 6 szklanek (1500 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę warzywną thermomix krok po kroku

Cebule obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Następnie cebulę rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5.

Cebule zgarnij kopytka na dno naczynia, dodaj obraną marchewkę i rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5.

Do naczynia miksującego dodaj oliwę z oliwek i składniki duś przez 3 minuty/ 100°C/obroty 1.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do naczynia miksującego.

Do naczynia miksującego dodaj różyczki brokuła, fasolkę szparagową.

Następnie do naczynia miksującego wlej bulion i dodaj szczyptę soli.

Zupę gotuj 25 minut/ 95°C/ obroty 1.

Na koniec do naczynia dodaj posiekaną pietruszkę oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszaj 10 sekund/obroty 2.

Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę warzywną thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat zupy warzywnej thermomix

Kolorowa zupa warzywna Thermomix to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zupę warzywną z Thermomixu jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy warzywnej z ziemniakami potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, brokuł, fasolka szparagowa mrożona, cebula, marchewka, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, bulion drobiowy, natka pietruszki oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do wykonania zupy możesz przygotować własnoręcznie bulion drobiowy lub rozpuścić kostkę rosołową w wodzie.

Jak zrobić zupę warzywną w Thermomixie? Cebule obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Następnie cebulę rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5. Cebule zgarnij kopytka na dno naczynia, dodaj obraną marchewkę i rozdrobnij 3 sekundy/obroty 5. Do naczynia miksującego dodaj oliwę z oliwek i składniki duś przez 3 minuty/ 100°C/obroty 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodaj różyczki brokuła, fasolkę szparagową. Następnie do naczynia miksującego wlej bulion i dodaj szczyptę soli. Zupę gotuj 25 minut/ 95°C/ obroty 1. Na koniec do naczynia dodaj posiekaną pietruszkę oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszaj 10 sekund/obroty 2. Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodatek natki pietruszki sprawia, że zupa bogata jest w witaminę C, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo zabielenie zupy jogurtem naturalnym sprawia, że jest ona mniej kaloryczna i stanowi doskonałą propozycję na danie w diecie redukcyjnej. W okresie zimowym warto wykorzystać brokuły mrożone. Do zupy możesz dodać także kalafior lub brukselki.

Podsumowując pyszna i szybka w przygotowaniu zupa warzywna z Thermomixa to doskonały pomysł na danie obiadowe, które możesz podać dla całej rodziny. Stanowi ona doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.

Alergeny w zupie warzywnej thermomix

Lista alergenów dla zupy warzywnej Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy warzywnej thermomix

na 100g gotowej potrawy

Zupa warzywna Thermomix to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę. Stanowi ona doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
40.29
217.54
Białko (g)
1.24
6.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
4.71
25.43
Węglowodany przyswajalne (g)
3.74
20.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
5.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
2.08
11.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.49
2.66
Tłuszcze nienasycone (g)
1.59
8.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
7.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
1.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.30
7.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
55.40
299.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.00
81.02
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
2.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.33
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
2.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.50
72.91
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
567.16
3062.67
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
215.38
1163.04
Potas (mg)
135.92
733.98
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.25
103.93
Fosfor (mg)
22.16
119.65
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.53
46.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
1.97
Cynk (mg)
0.17
0.91
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy warzywnej thermomix 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy warzywnej thermomix

Koszt składników
86.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Fasolka szparagowa mrożona
150 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
86.30