Zupa warzywna

Opublikowano: 12.04.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa w białej misce.
Zupa warzywna
Zupa warzywna to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa warzywna to świetny pomysł na przemycenie warzyw w diecie dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
171 kcal
Kcal w porcji
435 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy - 10 szklanek (2500 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Por - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Brokuły - 1 średnia sztuka (500 g)
  • Brukselka (300 g)
  • Masło (120 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
  • Imbir korzeń (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na zupa warzywna krok po kroku

Do garnka wlej bulion drobiowy i podgrzej.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Posiekaj pora.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i pora.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Dodaj warzywa do bulionu, dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 20 minut.

Na koniec dodaj starty imbir i sos sojowy.

Wlej zupę do głębokich talerzy.

Jak oceniasz przepis na zupa warzywna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy warzywnej

Zupa warzywna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla twojej rodziny. Zupa warzywna może zawierać dowolne warzywa. Zupa warzywna jest świetna na przemycenie warzyw do diety dzieci i dorosłych. Przepis na zupę warzywną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, cebula, imbir, brokuł, brukselka, papryka czerwona, por, masło, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, sos sojowy.

Jak zrobić zupę warzywną? Do garnka wlej bulion drobiowy i podgrzej. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Posiekaj pora. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i pora. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dodaj warzywa do bulionu, dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj starty imbir i sos sojowy. Wlej zupę do głębokich talerzy.

Brukselka jest warzywem zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Brukselka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Brukselka zawiera także sporą ilość potasu, oraz witaminy K. Witamina C jest naturalnym składnikiem do syntezy kolagenu. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oraz wspomaga naszą odporność. Por ma nieco bardziej delikatny smak niż cebula. Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej warzywo psiankowate. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Błonnik pozwala regulować poziom glukozy we krwi.

Podsumowując wiesz już jak ugotować zupę jarzynową, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Pyszna zupa jest bardzo dobra na obiad oraz szybką przekąskę. Zupa wielowarzywna jest prosta do zrobienia i nie sprawi Ci większego problemu. Jarzynowa zupa może zawierać dodatek innych warzyw. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zupie warzywnej

Lista alergenów dla zupy warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze zupy warzywnej

na 100g gotowej potrawy

Zupa warzywna to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Zupa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się jako danie w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(435g)
Energia (kcal)
39.41
171.44
Białko (g)
1.21
5.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(435g)
Węglowodany (g)
3.79
16.50
Węglowodany przyswajalne (g)
2.83
12.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
4.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(435g)
Tłuszcz (g)
2.50
10.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
7.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.80
3.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.66
2.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.60
Cholesterol (mg)
7.08
30.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(435g)
Witamina A (µg (mcg))
41.60
180.98
Witamina B6 (mg)
0.08
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.07
Witamina C (mg)
26.29
114.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.41
1.79
Retinol (µg (mcg))
18.51
80.52
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Ryboflawina (mg)
0.07
0.29
Niacyna (mg)
0.36
1.57
Foliany (µg (mcg))
20.50
89.19
Beta karoten (µg (mcg))
258.50
1124.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(435g)
Sód (mg)
221.06
961.61
Potas (mg)
114.05
496.13
Wapń (mg)
17.51
76.16
Fosfor (mg)
21.75
94.60
Magnez (mg)
8.37
36.43
Żelazo (mg)
0.41
1.80
Cynk (mg)
0.16
0.69
Miedź (mg)
0.04
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy warzywnej 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy warzywnej

Koszt składników
97.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2500 g
10 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Por
300 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Brokuły
500 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Brukselka
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Imbir korzeń
30 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 30 g
Koszt składników
97.50