Zupa warzywna
- Bulion drobiowy - 10 szklanek (2500 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Por - 1 średnia sztuka (300 g)
- Brokuły - 1 średnia sztuka (500 g)
- Brukselka (300 g)
- Masło (120 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (300 g)
- Imbir korzeń (30 g)
Przepis na zupa warzywna krok po kroku
Do garnka wlej bulion drobiowy i podgrzej.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
Posiekaj pora.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i pora.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Dodaj warzywa do bulionu, dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 20 minut.
Na koniec dodaj starty imbir i sos sojowy.
Wlej zupę do głębokich talerzy.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy warzywnej
Zupa warzywna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla twojej rodziny. Zupa warzywna może zawierać dowolne warzywa. Zupa warzywna jest świetna na przemycenie warzyw do diety dzieci i dorosłych. Przepis na zupę warzywną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, cebula, imbir, brokuł, brukselka, papryka czerwona, por, masło, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, sos sojowy.
Jak zrobić zupę warzywną? Do garnka wlej bulion drobiowy i podgrzej. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Posiekaj pora. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i pora. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dodaj warzywa do bulionu, dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj starty imbir i sos sojowy. Wlej zupę do głębokich talerzy.
Brukselka jest warzywem zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Brukselka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Brukselka zawiera także sporą ilość potasu, oraz witaminy K. Witamina C jest naturalnym składnikiem do syntezy kolagenu. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oraz wspomaga naszą odporność. Por ma nieco bardziej delikatny smak niż cebula. Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej warzywo psiankowate. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Błonnik pozwala regulować poziom glukozy we krwi.
Podsumowując wiesz już jak ugotować zupę jarzynową, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Pyszna zupa jest bardzo dobra na obiad oraz szybką przekąskę. Zupa wielowarzywna jest prosta do zrobienia i nie sprawi Ci większego problemu. Jarzynowa zupa może zawierać dodatek innych warzyw. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zupie warzywnej
Lista alergenów dla zupy warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zupy warzywnej
Zupa warzywna to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Zupa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się jako danie w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(435g)
Węglowodany
(435g)
Tłuszcze
(435g)
Witaminy
(435g)
Składniki mineralne
(435g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.