Zupa ucha

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ucha podana w białej miseczce.
Zupa ucha
Zupa ucha to rosyjska tradycyjna zupa przygotowywana na bazie ryb, szczególnie karpia. Jest niezwykle prosta, a przy tym naprawdę bardzo aromatyczna i smaczna.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
216 kcal
Kcal w porcji
413 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Karp filet (700 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę ucha krok po kroku

W średnim garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodaj obrane, pokrojone marchewki i gotuj, aż marchewki zaczną mięknąć.

Dodaj bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i czarny pieprz. Dopraw solą i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut. Dodaj kaszę jaglaną i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż kasza jaglana i ziemniaki się ugotują.

Delikatnie dodaj pokrojoną i oczyszczoną rybę. Zamieszaj i zagotuj zupę. Ryby bardzo szybko się ugotują, więc uważaj, aby ich nie rozgotować.

Podawaj zupę z posiekaną natką.

Jak oceniasz przepis na zupę ucha
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy ucha

Zupa ucha to rosyjska tradycyjna zupa przygotowywana na bazie ryb, szczególnie karpia. Jest niezwykle prosta, a przy tym naprawdę bardzo aromatyczna i smaczna. To zupa tak smaczna, że znika z talerzy w ekspresowym tempie.

Zupa rybna z karpia jeszcze do niedawna była potrawą dużo bardziej znaną. To ona bardzo często gościła w domach na wigilię, zamiast popularnego obecnie barszczu. Choć obecnie pojawia się w świątecznym menu, nieco rzadziej warto przygotować ją samodzielnie z tego prostego przepisu i przekonać się jak wspaniale smakuje. To całkowicie postny posiłek, dlatego w pełni nadaje się na wigilijną kolację. Do tego jej wykorzystanie sprawia, że nie trzeba będzie lepić uszek, więc przygotowania pójdą dużo sprawniej.

Przepis na zupę ucha to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych, ale bardzo ciekawych potraw. Ta właśnie taka jest. Jej wykonanie nie jest również zbyt skomplikowane.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę ucha, by była pyszna, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ta tradycyjna rosyjska zupa rybna jest najlepsza, gdy jest w pełni domowa, dlatego dobrze przygotować ją właśnie samodzielnie. Można ją również zrobić z pomidorami, by była nieco ciekawsza. Ta zupa z karpia jest po prostu najlepsza. Pozwala na przemycenie do swojego menu ryby w pysznej i lekkostrawnej formie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Karp jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tej zupie nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Niestety jedzony jest zwykle tylko na święta. Ta receptura pozwala wpleść go do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Karp zawiera sporo białka, a przy okazji zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy.

Alergeny w zupie ucha

Lista alergenów dla zupy ucha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet

Wartości odżywcze zupy ucha

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(413g)
Energia (kcal)
52.49
216.80
Białko (g)
4.43
18.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(413g)
Węglowodany (g)
4.63
19.11
Węglowodany przyswajalne (g)
4.20
17.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
1.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(413g)
Tłuszcz (g)
1.79
7.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.56
2.31
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
5.09
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.80
3.30
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.78
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.98
57.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(413g)
Witamina A (µg (mcg))
31.91
131.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.04
8.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
5.23
21.61
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.91
7.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.75
23.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
292.90
1209.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(413g)
Sód (mg)
191.98
792.90
Potas (mg)
125.30
517.47
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.52
55.82
Fosfor (mg)
95.87
395.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.07
37.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
2.20
Cynk (mg)
0.37
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ucha 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy ucha

Koszt składników
87.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Karp filet
700 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
22.75
Za 700 g
Koszt składników
87.50