Zupa tajska z tofu
- Cebula (50 g)
- Papryka czerwona (120 g)
- Pieczarki (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (400 ml)
- Cukier (5 g)
- Sos sojowy (15 ml)
- Sok cytrynowy (15 ml)
- Kolendra świeża (45 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (275 g)
Przepis na zupę tajska z tofu krok po kroku
Do dużego garnka włożyć wszystkie warzywa, wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj cukier.
Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Zdejmij z ognia, dodaj pastę z tamaryndowca, pastę curry, sok z limonki i świeżą kolendrę. Wymieszaj i podawaj.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy tajska z tofu
Zupa tajska z tofu to doskonały przepis dla wszystkich miłośników ciekawych dań, w klimacie azjatyckim. Ta zupa jest nie tylko łatwa, ale też smaczna i niezwykle aromatyczna. W dodatku nie ma w niej ani śladu mięsa! To naprawdę świetna wegetariańska opcja, która syci na długo. Azjatycka kuchnia znana jest z najlepszych zup na świecie. Dodatkowo zawiera mało kalorii w jednej porcji i odznacza się bardzo niską zawartością tłuszczu.
Przepis na tajską zupę z tofu to dokonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Głównym i tajemniczym składnikiem jest pasta curry. To ona dba o wyjątkowy smak i aromat. Pastę można zakupić w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych dużych supermarketach. Jednak jej zdobycie nie musi wiązać się z żadnym problemem, gdyż spokojnie można wykonać ją samodzielnie w domu. To dodaje całości jeszcze większej jakości. Pasta ta składa się w większości z przypraw. Wszystkie składniki można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. W jej skład wchodzi głównie olej, czosnek, cebula, imbir, ale również tamaryndowiec, czy trawa cytrynowa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską zupę z tofu, która będzie pyszna, a przy okazji bez mięsa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący posiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej. Składnikiem, który dostarcza w niej sporo białka, jest tofu, to właśnie dzięki niemu zupa jest wciąż bardzo odżywcza, a przy okazji również sycąca. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Ta azjatycka zupa to wspaniała opcja na obiad, gdyż jest dobra dla zdrowia, ale również smaczna.
Alergeny w zupie tajska z tofu
Lista alergenów dla zupy tajska z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Tofu wzbogacane wapniem
W przepisie na zupę tajska z tofu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z tamaryndowca
Wartości odżywcze zupy tajska z tofu
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(386g)
Węglowodany
(386g)
Tłuszcze
(386g)
Witaminy
(386g)
Składniki mineralne
(386g)
-
cebula,
papryka,
pieczarki,
czosnek,
imbir,
mleko kokosowe,
cukier,
sos sojowy,
tofu,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.