Zupa tajska z tofu

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajska zupa tofu w miseczce
Zupa tajska z tofu
Zupa tajska z tofu to doskonały przepis dla wszystkich miłośników ciekawych dań, w klimacie azjatyckim. Ta zupa jest nie tylko łatwa, ale też smaczna i aromatyczna.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
124 kcal
Kcal w porcji
386 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (50 g)
  • Papryka czerwona (120 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (400 ml)
  • Cukier (5 g)
  • Sos sojowy (15 ml)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
  • Kolendra świeża (45 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (275 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
chilli, żółta pasta curry, pasta z tamaryndowca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę tajska z tofu krok po kroku

Do dużego garnka włożyć wszystkie warzywa, wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj cukier.

Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Zdejmij z ognia, dodaj pastę z tamaryndowca, pastę curry, sok z limonki i świeżą kolendrę. Wymieszaj i podawaj.

Jak oceniasz przepis na zupę tajska z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat zupy tajska z tofu

Zupa tajska z tofu to doskonały przepis dla wszystkich miłośników ciekawych dań, w klimacie azjatyckim. Ta zupa jest nie tylko łatwa, ale też smaczna i niezwykle aromatyczna. W dodatku nie ma w niej ani śladu mięsa! To naprawdę świetna wegetariańska opcja, która syci na długo. Azjatycka kuchnia znana jest z najlepszych zup na świecie. Dodatkowo zawiera mało kalorii w jednej porcji i odznacza się bardzo niską zawartością tłuszczu.

Przepis na tajską zupę z tofu to dokonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Głównym i tajemniczym składnikiem jest pasta curry. To ona dba o wyjątkowy smak i aromat. Pastę można zakupić w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych dużych supermarketach. Jednak jej zdobycie nie musi wiązać się z żadnym problemem, gdyż spokojnie można wykonać ją samodzielnie w domu. To dodaje całości jeszcze większej jakości. Pasta ta składa się w większości z przypraw. Wszystkie składniki można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. W jej skład wchodzi głównie olej, czosnek, cebula, imbir, ale również tamaryndowiec, czy trawa cytrynowa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską zupę z tofu, która będzie pyszna, a przy okazji bez mięsa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący posiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej. Składnikiem, który dostarcza w niej sporo białka, jest tofu, to właśnie dzięki niemu zupa jest wciąż bardzo odżywcza, a przy okazji również sycąca. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Ta azjatycka zupa to wspaniała opcja na obiad, gdyż jest dobra dla zdrowia, ale również smaczna.

Alergeny w zupie tajska z tofu

Lista alergenów dla zupy tajska z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Tofu wzbogacane wapniem

W przepisie na zupę tajska z tofu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy tajska z tofu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(386g)
Energia (kcal)
32.26
124.52
Białko (g)
2.09
8.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(386g)
Węglowodany (g)
3.29
12.72
Węglowodany przyswajalne (g)
2.84
10.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(386g)
Tłuszcz (g)
1.50
5.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.79
3.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.71
2.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.20
0.78
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
1.97
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(386g)
Witamina A (µg (mcg))
42.20
162.91
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.26
Witamina C (mg)
11.92
46.02
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.00
Witamina E (mg)
0.20
0.76
Retinol (µg (mcg))
16.31
62.96
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.06
0.22
Niacyna (mg)
0.45
1.73
Foliany (µg (mcg))
10.16
39.21
Beta karoten (µg (mcg))
276.61
1067.73
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(386g)
Sód (mg)
157.61
608.38
Potas (mg)
99.94
385.78
Wapń (mg)
117.50
453.55
Fosfor (mg)
31.44
121.37
Magnez (mg)
9.42
36.35
Żelazo (mg)
1.21
4.67
Cynk (mg)
0.25
0.95
Miedź (mg)
0.07
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajska z tofu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajska z tofu

Koszt składników
314.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Papryka czerwona
120 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Imbir korzeń
5 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
400 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 400 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Kolendra świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Tofu wzbogacane wapniem
275 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 275 g
Koszt składników
314.00