Zupa tajska z owocami morza

Opublikowano: 01.04.2022 r., 16:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa tajska z owocami morza podana w miseczce.
Zupa tajska z owocami morza
Zupa tajska z owocami morza pozwala przenieść do swojej kuchni odrobinę azjatyckiego klimatu. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, dzięki sporej ilości przypraw.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
197 kcal
Kcal w porcji
508 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Krewetki (250 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (250 g)
  • Imbir mielony (5 g)
  • Mleczko kokosowe (250 ml)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Limonka (90 g)
  • Kolendra świeża (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę tajską z owocami morza krok po kroku

Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Podsmaż na niej obrane krewetki, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż do zarumienienia, około 2-3 minut; a następnie odłóż je na bok.

Do garnka dodaj posiekane: czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, mieszając od czasu do czasu do miękkości, około 3-4 minut. Dodaj imbir.

Wrzuć pastę curry. Stopniowo wlewaj mleko kokosowe i bulion. Gotuj kolejne 2 minuty.

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje, około 8-10 minut.

Dodaj krewetki, sok z limonki i posiekaną kolendrę.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską z owocami morza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy tajskiej z owocami morza

Zupa tajska z owocami morza pozwala przenieść do swojej kuchni odrobinę azjatyckiego klimatu. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, dzięki sporej ilości przypraw.

Przepis na tajską zupę z owocami morza pozwala na przygotowanie naprawdę pysznego dania. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa i owoce morza, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie. Do jej przygotowania, oprócz charakterystycznej pasty curry potrzeba tylko bulionu, najlepiej warzywnego i pomidorów w puszce. Można je również zastąpić przecierem pomidorowym, jednak bez dodatku soli, gdyż dodaje się jej naprawdę sporo. Ze względu na sos sojowy i rybny, które są głównymi składnikami. Do zupy dodaje się naprawdę sporo przypraw, to właśnie dzięki temu ma tak ciekawy smak. W przepisie podana jest najlepsza mieszanka przypraw, jednak można stworzyć swoją własną, bazując na ulubionych smakach. Im więcej przypraw, tym ciekawsza zupa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską zupę z owocami morza, by była smaczna, a przy okazji ciekawa, to ten prosty przepis idealnie się sprawdzi. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, ale również na kolację. Można ją robić zarówno z krewetkami, jak i małżami. Można także dodać do całości odrobinę ryby. Głównym składnikiem jest rybno warzywny bulion, który przygotowuje się jak rosół. Następnie miesza się go z mleczkiem kokosowym połączonym z przyprawami, dzięki czemu zupa jest tak smaczna. Mleczko nie tylko zagęszcza zupę, ale również dodaje jej większej wartości. Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się mleczko o obniżonej ilości kwasów tłuszczowych, które smakuje tak samo, a dostarcza znacznie mniej kalorii. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. To idealny pomysł na danie dla miłośników orientalnych smaków, których w tej opcji nie brakuje.

Alergeny w zupie tajskiej z owocami morza

Lista alergenów dla zupy tajskiej z owocami morza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze zupy tajskiej z owocami morza

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(508g)
Energia (kcal)
38.83
197.25
Białko (g)
2.26
11.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(508g)
Węglowodany (g)
3.62
18.39
Węglowodany przyswajalne (g)
3.23
16.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(508g)
Tłuszcz (g)
1.90
9.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
2.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.38
7.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
5.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
1.05
Cholesterol (mg)
14.10
71.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(508g)
Witamina A (µg (mcg))
27.74
140.92
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.12
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.39
62.94
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: krewetki, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
1.96
Brak danych dla: krewetki, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.89
9.58
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.12
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.20
1.04
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.91
30.01
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
266.09
1351.72
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(508g)
Sód (mg)
225.37
1144.88
Potas (mg)
81.60
414.54
Wapń (mg)
19.79
100.54
Fosfor (mg)
41.25
209.55
Magnez (mg)
7.02
35.65
Żelazo (mg)
0.23
1.16
Cynk (mg)
0.20
1.04
Miedź (mg)
0.05
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z owocami morza 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajskiej z owocami morza

Koszt składników
375.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Krewetki
250 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
30.56
Za 250 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Imbir mielony
5 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 5 g
Mleczko kokosowe
250 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Limonka
90 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Kolendra świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Koszt składników
375.80